Ciasto Apetyczny Kokosowiec

Ciasto Apetyczny Kokosowiec – Zapraszam na pyszne, kruche ciasto z masą kokosową. W przygotowaniu jest łatwe, szybkie i zrobimy je z prostych składników. Ciasto jest bardzo kruche, aromatyczne, masa kokosowa jest delikatnie wilgotna. Takie ciasto idealne do kawy i coś dla osób, które lubią kokosowy smak. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta czytelników” 5/2014). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Apetyczny Kokosowiec

Ciasto Apetyczny Kokosowiec
Składniki:
Ciasto:
220g cukru
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
250g schłodzonej margaryny lub masła
1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
Masa kokosowa:
250g wiórków kokosowych
250g kwaśnej śmietany 12%
130g cukru pudru
5 białek
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką. Schłodzoną margarynę lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka, śmietanę i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.

2. Ciasto podzielić na dwie równe części. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Masa Kokosowa:
3. Wiórki kokosowe przesypać do blendera i zmiksować.
Następnie rozdrobnione wiórki wsypać do garnka, dodać cukier i śmietanę. Postawić na małym ogniu i zagotować, mieszając (masa zacznie parować i delikatnie pachnieć kokosem). Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Można nakryć folią spożywczą.

4. Jeden kawałek ciasta wyjąć z lodówki i ciastem wyłożyć blaszkę o wymiarach 25x35cm (blaszka z papierem do pieczenia), można rękoma lub ciasto krótko zagnieść, podsypując mąką, rozwałkować na wielkość blaszki i tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki (patrz FILM). Ciasto ponakłuwać widelcem.

Dokończymy masę kokosową:
5. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem. Następnie w 4 partiach dodać do masy kokosowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką (patrz FILM).

6. Gotową masę kokosową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i odrywać od niego małe kawałeczki (tak skubać ciasto) i układać na masie kokosowej.

7. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

8. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Ciasto Apetyczny Kokosowiec

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Ciasto Łabędzi Puch

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Prosty torcik bez pieczenia KRÓWKA ze słonecznikiem i kokosem

Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową

Prosty sernik z gruszkami i kokosową kruszonką

Wesołe ciasto truskawkowe z kokosem i advocaatem

34 komentarze do “Ciasto Apetyczny Kokosowiec”

  1. Upiekłam dzisiaj i jest przepyszny. Żeby wyglądał jak na zdjęciu to zwiekszylam proporcje masy o połowę.Polecam wszystkim kochającym kokos i nie tylko…

    Odpowiedz
  2. Czy można w jakiś sposób przemycić do tego ciasta owoce? (konkretnie myślałam o ananasie), jeżeli tak jak to zrobić żeby nie było szkody? dodać do masy kokosowej? Albo poukładać na kruchym cieście i dopiero to zalać masą kokosową?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz