Ciasto Apetyczny Kokosowiec – Zapraszam na pyszne, kruche ciasto z masą kokosową. W przygotowaniu jest łatwe, szybkie i zrobimy je z prostych składników. Ciasto jest bardzo kruche, aromatyczne, masa kokosowa jest delikatnie wilgotna. Takie ciasto idealne do kawy i coś dla osób, które lubią kokosowy smak. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta czytelników” 5/2014). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Apetyczny Kokosowiec
Składniki:
Ciasto:
220g cukru
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
250g schłodzonej margaryny lub masła
1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
Masa kokosowa:
250g wiórków kokosowych
250g kwaśnej śmietany 12%
130g cukru pudru
5 białek
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką. Schłodzoną margarynę lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka, śmietanę i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.
2. Ciasto podzielić na dwie równe części. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Masa Kokosowa:
3. Wiórki kokosowe przesypać do blendera i zmiksować.
Następnie rozdrobnione wiórki wsypać do garnka, dodać cukier i śmietanę. Postawić na małym ogniu i zagotować, mieszając (masa zacznie parować i delikatnie pachnieć kokosem). Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Można nakryć folią spożywczą.
4. Jeden kawałek ciasta wyjąć z lodówki i ciastem wyłożyć blaszkę o wymiarach 25x35cm (blaszka z papierem do pieczenia), można rękoma lub ciasto krótko zagnieść, podsypując mąką, rozwałkować na wielkość blaszki i tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki (patrz FILM). Ciasto ponakłuwać widelcem.
Dokończymy masę kokosową:
5. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem. Następnie w 4 partiach dodać do masy kokosowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką (patrz FILM).
6. Gotową masę kokosową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i odrywać od niego małe kawałeczki (tak skubać ciasto) i układać na masie kokosowej.
7. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
8. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Upiekłam dzisiaj i jest przepyszny. Żeby wyglądał jak na zdjęciu to zwiekszylam proporcje masy o połowę.Polecam wszystkim kochającym kokos i nie tylko…
Czy można w jakiś sposób przemycić do tego ciasta owoce? (konkretnie myślałam o ananasie), jeżeli tak jak to zrobić żeby nie było szkody? dodać do masy kokosowej? Albo poukładać na kruchym cieście i dopiero to zalać masą kokosową?
ja bym dodałam do masy kokosowej, pozdrawiam serdecznie
Pyszne ciasto. Dzieciaki się oblizywały. Bardzo dobrze smakuje z kawą z kawiarki.
Polecam
Bardzo dobre ciasto, wszystkim smakowało. Pojawiły się tylko życzenia, żeby następnym razem polać czekoladą. Będzie pasowało?
myślę, ze tak, pozdrawiam
Ale poza tym ciasto pyszne. Moi zjedli aż im się uszy trzęsły.