Pyszne Pączki z Konfiturą – Zapraszam na moje pierwsze pączki w tym roku! :). To taka rogrzewka przed tłustym czwartkiem. Pączki udały się wyśmienicie, są bardzo smaczne, puszyste, mięciutkie i aromatyczne. Uważam, że w przygotowaniu nie są trudne, a są o wiele smaczniejsze od kupnych. Przepis i zdjęcia są autorstwa Moniki Szeffler „Przez Ogródek” i również u niej kręciłyśmy film. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne Pączki z Konfiturą
Składniki:
Ciasto:
600g mąki + do podsypania
8 żółtek jaj S/M lub 6L
30g drożdży
250ml ciepłego mleka
6 łyżek cukru
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
100 g masła
250 g konfitury różanej lub z czarnej porzeczki
1 kg smalcu do smażenia
cukier puder do posypania lub lukier
Lukier:
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2-4 łyżki gorącej wody
Ciasto:
1. Przygotowujemy zaczyn z 5 łyżek mąki, drożdży, szczypty soli, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 10 minut).
2. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy żółtka, pozostały cukier, spirytus i zaczyn, wyrabiamy ciasto do czasu kiedy przestanie się lepić do rąk (rękoma wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, mikserem przez około 5 minut).
3. Wtedy dodajemy stopione i wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu, kiedy tłuszcz zostanie wchłonięty przez ciasto (patrz FILM).
4. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę, ciasto ma podwoić objętość.
5. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki jednym z 3 sposobów:
I sposób: Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, jeszcze raz zagniatamy. Dzielimy ciasto na równe części. Na każdą część nakładamy konfiturę, zawijamy w ciasto, kształtujemy kulki, lekko spłaszczamy (patrz FILM) i układamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut, zachowując odstępy.
II sposób: Ciasto wałkujemy na grubość około 1 1/2 cm i wycinamy kółka o średnicy około 4 cm (np. za pomocą szklanki). Na środek połowy nakładamy konfiturę, przykrywamy drugim kawałkiem, dociskamy po bokach i wyrównujemy szklanką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
III sposób: Ciasto dzielimy na równe części i formujemy kulki równej wielkości, każdą lekko spłaszczamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Nadziewamy za pomocą szprycy i długiej cienkiej końcówki jeszcze ciepłe pączki.
6. Najlepiej w dużym garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz (powinien mieć temperaturę 170 stopni C). Jeżeli nie macie termometru cukierniczego, wrzućcie kawałek ciasta na gorący tłuszcz. Gdy ciasto szybko wypłynie, tłuszcz jest odpowiednio gorący do smażenia. Wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszczu tak, by swobodnie w nim pływały. Po zarumienieniu części zanurzonej, obracamy za pomocą np. patyczka do szaszłyków i dosmażamy (ja piekę pączki z każdej strony przez około 2 minuty). Jeżeli ciasto za szybko się rumieni oznacza to, że tłuszcz jest za gorący. PRO TIP: Temperaturę można obniżyć wrzucając kawałek surowego ziemniaka.
7. Usmażone pączki układamy na ręczniczkach papierowych lub na wygotowanej świeżej szmatce bawełnianej, żeby odsączyły się z tłuszczu. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Z podanej porcji wychodzi około 16-18 sporej wielkości pączków.
Lukier:
8. Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny, 2-3 łyżki gorącej wody i ucieramy mikserem. Jeśli lukier będzie bardzo rzadki dodajemy jeszcze cukru pudru, jeśli za gęsty dodajemy soku z cytryny lub wody. W gotowym lukrze maczać pączki (lub je polać).
Smacznego! :)
To prawda że mąka na pączki TYP650 jest najbardziej odpowiefnia? Użyłem jej i wyszły niezłe,
Pozdrawia, Jan
Bardzo lubię takie pączki. Od dziecka tak jest
Pączki były robione z marmoladą a na końcu rozkrojony z jakąś wiśnią . Mnie to nie przekonuje a szkoda bo bardzo lubiłam Pani stronę bo do tej pory wszystko było bardzo wiarygodne .
Dzień dobry, robiłam dziś pączki z Pani przepisu. Jako nadzienie użyłam dżem truskawkowy z Łowicza. Po upieczeniu okazało się, że w środku blisko dżemu są lekko surowe. Czy właśnie dżem może być powodem niedosmażenia ciasta?
chyba nie, raczej za krótko pieczone, pozdrawiam
Witam. Przymierzam się do tych pączków Proszę mi napisać, jakiej firmy konfiturę Pani poleca. Z góry dziękuję
Nie polecam żadnej jak już coś to używam z Łowicza,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam dzisiaj i mi wyszly aż się dziwię troszke się przypiekly bo ok 2m to za długo ale następnym razem będę wiedzieć w każdym razie są pyszne
Przepiękne , co roku robię pączki z jakiegoś nowego przepisu , już mam na ten rok :)
p.s usmażę tylko na oleju , chyba to bardzo nie zaburzy smaku?Nie używam smalcu(ponad 30 lat wegetarianizmu)
A jeśli użyję drożdży w proszku, to ile ich dodać?
myślę, że jedno opakowanie czyli około 7g, pozdrawiam
Konfitura różana w pączkach nasza ulubiona :)
Bardzo dobrze wyglądają na tym zdjęciu pączki i bardzo chętnie sobie zjem parę pączków w najbliższym czasie., Dawno też ich nie robiłam, więc chętnie skorzystam z przepisu :-)
Bardzo cieszę się z tego przepisu,bo od dawna zamierzam upiec pączki ale boję się że nie poradzę sobie z tym trudem,ponieważ jeszcze nigdy nie piekłam pączków,chociaż je uwielbiam.Teraz wiem że to zrobię i na pewno będą dobre,bo wszystkie Pani przepisy wychodzą idealnie,mam jedynie pytanie czy do środka mogę dać powidła śliwkowe?Pozdrawiam
tak mogą być, pozdrawiam serdecznie