Idealna Beza PAVLOVA z Czekoladą i Likierem

Idealna Beza PAVLOVA z Czekoladą i Likierem – Witajcie Kochani w Nowym Roku :)! Moim pierwszym przepisem będzie pyszna beza pavlova z gorzką czekoladą i kremem z dodatkiem likieru Baileys. Całość jest bardzo smaczna, beza bardzo mi smakuje i udała się idealnie. W środku jest piankowa, wilgotna, a z wierzchu chrupiąca. Ładnie urosła i troszkę popękała, ale tak ma być. Jeśli nie chcemy używać alkoholu można go pominąć i wtedy dać tylko 1 fix do śmietany, a wierzch udekorować owocami. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Idealna Beza PAVLOVA z Czekoladą i Likierem

Idealna Beza PAVLOVA z Czekoladą i Likierem
Składniki:
Beza:
6-7 białek (6 białek z dużych jajek lub 7 z mniejszych, moje białka ważyły 238g)
360g cukru kryształu
3/4 łyżeczki białego octu winnego lub jabłkowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów)
100ml likieru Baileys
2 fixy do śmietany
Dodatkowo:
około 40-50g gorzkiej czekolady do roztopienia
wiórki czekoladowe do posypania (ja starłam czekoladę obieraczką do warzyw, patrz FILM)

Idealna Beza PAVLOVA z Czekoladą i Likierem

Beza:
1. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubijać mikserem, aż się spienią, trochę ubiją. Wtedy zacząć dodawać po łyżce cukier, mieszać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Po dodaniu całego cukru ubijałam jeszcze mikserem przez około 12-13 minut, aż cukier całkowicie się rozpuścił.
Podczas ubijania należy chociaż raz zebrać składniki szpatułką z brzegów miski i dalej ubijać, aby składniki dobrze się połączyły (patrz FILM).

2. Do piany z białek dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 30 sekund.

3. Gotową bezę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować taki kopczyk, ładny okrąg (patrz FILM).

4. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji termoobieg i zmniejszyć temperaturę do 100°C. Suszyć bezę przez około 2 godziny i 25-30 minut.
Po upieczeniu zostawiłam bezę do całkowitego ostygnięcia w piekarniku.

5. Ostygniętą bezę przełożyć na paterę. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce.
Roztopioną czekoladę nanosić na bezę łyżeczką robiąc esy-floresy (patrz FILM).

Krem:
6. Śmietankę ubić z fixami, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4. Ciągle ubijając mikserem wlewać stopniowo likier. Gotową śmietankę wyłożyć na bezę, wierzch posypać wiórkami czekoladowymi.

Udanych wypieków :)

Idealna Beza PAVLOVA z Czekoladą i Likierem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Prosty tort orzechowy z czekoladą

Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą

Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Pyszne Ciasto Kremowe Marzenie

Obłędne ciastka czekoladowe POCIESZANKI

21 komentarzy do “Idealna Beza PAVLOVA z Czekoladą i Likierem”

  1. Właśnie próbuje i ja zrozumiałam, że rozgrzać piekarnik do 180°C i włożyć bezę a następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C w piekarniku z termoobiegiem i temperatura stopniowo opada i beza stopniowo się suszy. Próbuje bo zależy mi na białym kolorze 🤗 Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry, zrobiłam bezę z przepisu, wszystko tak, jak powinno być, proporcja białek do cukru jak Pani wskazała, miksowana aż do rozpuszczenia cukru, 180 stopni w termoobiegu, zmniejszone na 100, 2,5h, studzona w piekarniku… Właśnie chciałam ją przełożyć na talerz i… wnętrze wypadło ze środka, do tego wylała się odrobina, hm, rosy? :( Lekki dramat, bo beza miała pojechać na urodziny przyjaciółki, w prezencie :/ Co mogło pójść nie tak?

    Odpowiedz
  3. Swietny przepis. Marzy mi sie beza bez bialego cukru, niestety ze slodzikami roznego typu nie wychodzi. Z jakiego roboty kuchennego korzystasz?

    Pozdrawiam Ci serdecznie

    Odpowiedz
    • to jest jakiś bez firmowy robot dostałam go w gratisie, jest kiepski, ale mieszadło w pierwszym moim mikserze jest popsute,
      pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  4. Witaj. Na początek chcę Ci powiedzieć, że dzięki Tobie nauczyłam się piec. Dziękuję Ci bardzo za to. Muszę się przyznać, że od każdego poniedziałku jestem na Twojej stronie i planuje co upiec na sobotę. KOCHAM Cię za to. Powiedz co można zrobić z tych żółtek. Mam ochotę zrobić torcik beżowy tylko z porzeczkami, który przedstawiłaś jakiś czas temu, ale nie wiem co można zrobić z taką ilością żółtek. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Mogłabym prosić ile cukru wychodzi w przeliczeniu np. na szklanki?:) niestety nie mam wagi a nie chciałabym dodawać go na ”oko” :) z góry bardzo dziękuję

    Odpowiedz
    • można dać zamiast likieru nalewkę, można dać kawy tylko z 70-80ml lub alkohol pominąć i wtedy dać tylko 1 fix do śmietany, a wierzch udekorować owocami, pozdrawiam

      Odpowiedz
  6. Piękna, wytworna i zapewne równie smaczna. Też lubię bezy. Ciekawi mnie jednak temperatura pieczenia – 180 St. w piekarniku? czyli ustawić na 160 st. plus termoobieg /będzie w piekarniku 180 st./. Czy ustawić na 180 st. plus termoobieg, wtedy w piekarniku powinno być 200 st. Podobnie potem – obniżyć temperaturę w ustawieniu na 100 st. /w piekarniku będzie 120 st. czy obniżyć na 80 st. i termo, a wtedy w piekarniku będzie 80 st. Pytam, bo różnie to podają, a Twoja wygląda super. Pozdrawiam. Wszystkiego najlepszego w nowym roku 2019.

    Odpowiedz
    • Dałam 180C na termoobiegu czyli 200 na góra -dół, ale na góra – dół później dałabym myślę 110C, również wszystkiego najlepszego w nowym roku, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz