Rewelacyjne, przepyszne ciastka z ciasta francuskiego z rabarbarem i truskawkami. Bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe, a do tego są tak smaczne, że po chwili już ich nie ma:). Maślane, waniliowo – cynamonowe, lekko kwaskowate. Przyjemnie chrupią przy każdym kęsie, a cukier puder delikatnie łaskocze podniebienie. Jest to jeden z moich lubionych deserów i zawsze w zamrażalniku mam paczkę ciasta francuskiego, bardzo polecam…
Ciastka z ciasta francuskiego z rabarbarem i truskawkami
Składniki na 12 ciastek:
1 opakowanie ciasta francuskiego (450g), wcześniej rozmrozić
około 2 łodygi rabarbaru
2-4 truskawki, umyte i obrane
2 łyżki cukru (użyłam brązowego)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 żółtko
2 łyżki wody
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym.
2. Żółtko rozmieszać z wodą.
3. Każdy blat ciasta przepołowić na pół, otrzymamy z jednego dwa kwadraty. Na środek każdego nasypać około 3/4 łyżeczki cukru z cynamonem.
4. Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki, trochę mniejsze od przekątnej naszego kwadratu z ciasta, ułożyć na cieście. Obok położyć plasterek truskawki. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem i zwinąć ciasto do środka po przekątnej, docisnąć.
5. Ruloniki z ciasta położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piec przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumienią (proszę obserwować, ciastka mogą upiec się wcześniej). Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.
6. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie:)
super, rewelacja, wlasnie sie studzą.. pachnie w calym domu, dzieci moje skacza nad talerzem – doczekac sie nie moga :P pozdrawiam serdecznie
cieszę się, że smakowało:)
pozdrawiam serdecznie
Genialne i proste !!!! :) Upiekłam i po tym jak sporo posmarowałam żółtkiem z wodą, nie rozkleiły się wcale a do środka dodałam czekolady… Mniam! Jest tyyyle kombinacji ;p
Dzięki!
Ciasteczka rewelacyjne. Moje wyglądem bardzo odbiegały od tych na zdjęciu, ale smak rekompensuje niedostatki wizualne ;)
Świetny przepis! Niesamowicie proste w przygotowaniu i bardzo szybkie, a efekt pyszny. Smak pierwszych dnia lata:) Idealny na te szarobure deszczowe dni :) Też mi nie wyszły takie ładne jak na zdjęciu, ale efekt najważniejszy :D
cieszę się:) pozdrawiam
Cukierenko, posmarowałam i za pierwszym razem niewiele to dało, ale za drugim razem opracowałam inną technikę zwijania i wyszły super! Pychota – moje ulubione ciastka wiosenne :)
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam :). W końcu znalazłam takie ciasto francuskie w sklepie i upiekłam! Rewelacja. Prosty przepis, a ciasteczka przepyszne :). Dziękuję i pozdrawiam.
a posmarowała Pani brzegi rozmąconym żółtkiem z wodą? to powinno pomóc,
cieszę się, że smakowały,
pozdrawiam ciepło
Zrobiłam jak tylko ujrzałam ten przepis! Są przepyszne :) Tylko troszkę miałam trudności z ich lepieniem i podczas pieczenia otwierały się więc nie wyglądały tak idealnie jak Twoje, ale co tam liczy się smak :D
Que rico!!!!. me gustó mucho.
Dzień dobry:)
W jednym opakowaniu ciasta francuskiego o wadze 450g jest 6 porcji ciasta, każdą porcję przepołowimy na pół (jak na zdjęciu), więc otrzymamy 12 ciastek, przepis jest na 12 ciastek :)
pozdrawiam ciepło
Cukierenko :), czy mam rozumieć, że z jednego ciasta francuskiego otrzymam dwa ciastka? W przepisie jest dużo więcej truskawek i rabarbaru, niż potrzeba, więc nie do końca to rozumiem. Bardzo chciałabym dzisiaj zrobić te ciasteczka. Proszę, odpowiedz :). Pozdrawiam serdecznie.