Tureckie ciasto figowe z orzechami

Dzisiaj przypada światowy dzień pieczenia World Baking Day. Miłośnicy domowych wypieków zakładają w tym dniu fartuchy:) i przygotowują smakołyki dla swoich bliskich. Na stornie WBD znajdziecie wiele wspaniałych przepisów i inspiracji, przygotowało je stu interesujących kucharzy. Ja znalazłam ten ciekawy przepis na tureckie, puszyste ciasto z suszonymi figami oraz orzechami. Ciasto jest rewelacyjne, puszyste, aromatyczne, wilgotne, delikatne i fantastycznie czuć smak bakalii. Dosyć słodkie, ale jestem nim zachwycona. Do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, bardzo polecam…
Akcji WBD w Polsce patronuje Kasia do pieczenia.

Tureckie ciasto figowe z orzechami

Tureckie ciasto figowe z orzechami

Tureckie ciasto figowe z orzechami
Składniki:
Ciasto:
190g mąki, użyłam tortowej
200g cukru
250g margaryny
3 jajka
220ml wody
10 suszonych fig
80g poszatkowanych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
Dekoracja:
100g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
posypka cukrowa

Ciasto:
1. Figi drobno pokroić

2. Do rondelka wlać wodę, dodać posiekaną margarynę, cynamon i podgrzewać, mieszając, aż margaryna się roztopi, masa ma być bardzo gorąca, ale nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać figi, wymieszać i odstawić do ostygnięcia (może być letnie).

3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.

4. Jajka z cukrem ubić mikserem ustawionym na wysokie obroty (ubijać przez około 6 minut).

5. Dodać mąkę i wymieszać łyżką. Następnie dodać orzechy i mieszankę z figami, wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22-23cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w tortownicy 20cm, ale z bardzo wysokim brzegiem). Piec w temperaturze 180oC przez około 60-65 minut (jak za bardzo zacznie się przypiekać z wierzchu, przykryć go folią aluminiową).

Dekoracja:
7. Do rondelka z grubym dnem dodać masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę, następnie odstawić na 15 minut do przestygnięcia.

8. Polewę czekoladową rozprowadzić na wierzchu ciasta i posypać cukrową posypką.

Udanych wypieków:)

Tureckie ciasto figowe z orzechami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

28 komentarzy do wpisu „Tureckie ciasto figowe z orzechami”

  1. Ciasto wygląda przepysznie! Tym bardziej że uwielbiamy figi!
    A co do TK Maxx to ten sklep ma ogromny potencjał jeśli chodzi o gadżety kuchenne :)

    Pozdrawiamy!
    Ola i Ania

  2. Mała Cukierenko…wyszedł mi zakalczyk :(

    i zastanawiam się czy przyznawac się gościom, bo smakuje wybornie :)

  3. Mała Cukierenko, dzisiaj zrobiłam ciasto, niestety nie urosło, chociaż jest bardzo dobre. Muszę wyłapać swój błąd. Czy piekłaś w blasze całej wyłożonej papierem, czy tylko dno? (u mnie tylko dno) Woda dodawana do margaryny była ciepła, czy zimna? (u mnie zimna) Piekłaś z termoobiegiem czy góra-dół? (ja góra-dół). Może domyślasz się dlaczego nie urosło? serdecznie pozdrawiam

  4. Bardzo mi przykro, piekłam w blaszce wyłożonej papierem tylko dno, woda była zimna, piekłam góra-dół na najniższym poziomie piekarnika, nie wiem czemu nie urosło hmm… upiekę je jutro jeszcze raz,
    pozdrawiam ciepło

  5. Upiekłam go po raz kolejny i wyszedł super, on za bardzo nie rośnie i jest wilgotny, piekłam go w tortownicy o średnicy 22cm przez 55 minut,
    pozdrawiam

  6. Właśnie jestem po degustacji Pani ciasta figowego i wyszło bajeczne! Tata nie może się mnie nachwalić! :) Osobom, którym nie wyszło, chciałam przekazać, że moje po 50 minutach pieczenia było jeszcze surowe w środku. Przykryłam je folią aluminiową (bo na wierzchu było już rumiane) i piekłam jeszcze z 20 minut. Po tym czasie wszystko było w porządku, ciasto jest wilgotne i przepyszne.

  7. Dziękuję Mała Cukierenko, na pewno do niego wrócę. Bardzo często korzystam z Twoich przepisów, są rewelacyjne. serdecznie pozdrawiam

  8. zrobiłam używając pół na pól fig świeżych i suszonych… wyszło bajecznie… za drugim razem użyłam samych świeżych fig… niestety był maleńki zakalec na spodzie. Pewnie należało coś zmienić. Był jak najbardziej jadalny (no bo cóż by miało być niejadalnego w takim fantastycznym cieście), ale jednak spód był mokrawy. Może jakaś mała modyfikacja dla fig świeżych…?

  9. może trzeba było dodać trochę mniej owoców bo ciasto było za ciężkie lub piec z 5-10 minut dłużej,
    pozdrawiam serdecznie

  10. Czy zamiast margaryny można dodać masło (ewentualnie olej)? W takiej samej ilości co margaryna? I jeszcze jedno pytanie: czy orzechy włoskie można zastąpić laskowymi albo nerkowca?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.