Tureckie ciasto figowe z orzechami

Dzisiaj przypada światowy dzień pieczenia World Baking Day. Miłośnicy domowych wypieków zakładają w tym dniu fartuchy:) i przygotowują smakołyki dla swoich bliskich. Na stornie WBD znajdziecie wiele wspaniałych przepisów i inspiracji, przygotowało je stu interesujących kucharzy. Ja znalazłam ten ciekawy przepis na tureckie, puszyste ciasto z suszonymi figami oraz orzechami. Ciasto jest rewelacyjne, puszyste, aromatyczne, wilgotne, delikatne i fantastycznie czuć smak bakalii. Dosyć słodkie, ale jestem nim zachwycona. Do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, bardzo polecam…
Akcji WBD w Polsce patronuje Kasia do pieczenia.

Tureckie ciasto figowe z orzechami

Tureckie ciasto figowe z orzechami

Tureckie ciasto figowe z orzechami
Składniki:
Ciasto:
190g mąki, użyłam tortowej
200g cukru
250g margaryny
3 jajka
220ml wody
10 suszonych fig
80g poszatkowanych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
Dekoracja:
100g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
posypka cukrowa

Ciasto:
1. Figi drobno pokroić

2. Do rondelka wlać wodę, dodać posiekaną margarynę, cynamon i podgrzewać, mieszając, aż margaryna się roztopi, masa ma być bardzo gorąca, ale nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać figi, wymieszać i odstawić do ostygnięcia (może być letnie).

3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.

4. Jajka z cukrem ubić mikserem ustawionym na wysokie obroty (ubijać przez około 6 minut).

5. Dodać mąkę i wymieszać łyżką. Następnie dodać orzechy i mieszankę z figami, wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22-23cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w tortownicy 20cm, ale z bardzo wysokim brzegiem). Piec w temperaturze 180oC przez około 60-65 minut (jak za bardzo zacznie się przypiekać z wierzchu, przykryć go folią aluminiową).

Dekoracja:
7. Do rondelka z grubym dnem dodać masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę, następnie odstawić na 15 minut do przestygnięcia.

8. Polewę czekoladową rozprowadzić na wierzchu ciasta i posypać cukrową posypką.

Udanych wypieków:)

Tureckie ciasto figowe z orzechami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

28 komentarzy do wpisu „Tureckie ciasto figowe z orzechami”

  1. Ciasto wygląda przepysznie! Tym bardziej że uwielbiamy figi!
    A co do TK Maxx to ten sklep ma ogromny potencjał jeśli chodzi o gadżety kuchenne :)

    Pozdrawiamy!
    Ola i Ania

    Odpowiedz
  2. Mała Cukierenko, dzisiaj zrobiłam ciasto, niestety nie urosło, chociaż jest bardzo dobre. Muszę wyłapać swój błąd. Czy piekłaś w blasze całej wyłożonej papierem, czy tylko dno? (u mnie tylko dno) Woda dodawana do margaryny była ciepła, czy zimna? (u mnie zimna) Piekłaś z termoobiegiem czy góra-dół? (ja góra-dół). Może domyślasz się dlaczego nie urosło? serdecznie pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Bardzo mi przykro, piekłam w blaszce wyłożonej papierem tylko dno, woda była zimna, piekłam góra-dół na najniższym poziomie piekarnika, nie wiem czemu nie urosło hmm… upiekę je jutro jeszcze raz,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  4. Upiekłam go po raz kolejny i wyszedł super, on za bardzo nie rośnie i jest wilgotny, piekłam go w tortownicy o średnicy 22cm przez 55 minut,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Właśnie jestem po degustacji Pani ciasta figowego i wyszło bajeczne! Tata nie może się mnie nachwalić! :) Osobom, którym nie wyszło, chciałam przekazać, że moje po 50 minutach pieczenia było jeszcze surowe w środku. Przykryłam je folią aluminiową (bo na wierzchu było już rumiane) i piekłam jeszcze z 20 minut. Po tym czasie wszystko było w porządku, ciasto jest wilgotne i przepyszne.

    Odpowiedz
  6. Dziękuję Mała Cukierenko, na pewno do niego wrócę. Bardzo często korzystam z Twoich przepisów, są rewelacyjne. serdecznie pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. zrobiłam używając pół na pól fig świeżych i suszonych… wyszło bajecznie… za drugim razem użyłam samych świeżych fig… niestety był maleńki zakalec na spodzie. Pewnie należało coś zmienić. Był jak najbardziej jadalny (no bo cóż by miało być niejadalnego w takim fantastycznym cieście), ale jednak spód był mokrawy. Może jakaś mała modyfikacja dla fig świeżych…?

    Odpowiedz
  8. może trzeba było dodać trochę mniej owoców bo ciasto było za ciężkie lub piec z 5-10 minut dłużej,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  9. Czy zamiast margaryny można dodać masło (ewentualnie olej)? W takiej samej ilości co margaryna? I jeszcze jedno pytanie: czy orzechy włoskie można zastąpić laskowymi albo nerkowca?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz