Jabłecznik z pierniczkami

Dzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny jabłecznik. Dużo osób pisało na Facebooku, że w najbliższym czasie będzie piekło ciasta z jabłkami, dlatego postanowiłam wypróbować jabłecznik na biszkopcie z pierniczkami w czekoladzie, mniam. Jest przepyszny, wygląda apetycznie, jest aromatyczny i wspaniale łączy w sobie korzenne pierniczki z jabłkami oraz bitą śmietaną. Z ciastem jest troszkę zachodu, ale naprawdę warto, bardzo polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

jablecznik-z-pierniczkami2

Jabłecznik z pierniczkami
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
170g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
180g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Masa jabłkowa:
1,7kg jabłek
2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i brzoskwiniowej)
Krem śmietanowy:
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 galaretka agrestowa w proszku
Polewa:
100g masła
9 łyżek cukru
5 łyżek wody
4 łyżki kakao bez cukru
Dodatkowo:
500g nadziewanych pierniczków w czekoladzie
płatki migdałowe do posypania

jablecznik-z-pierniczkami1

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić w poziomie na dwie tej samej wielkości części (patrz FILM). Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

Masa jabłkowa:
6. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

7. Jabłka przełożyć na patelnię i smażyć przez około 5-8 minut. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek dodać dwie galaretki, wymieszać. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia.

8. Ostygniętą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać pierniczki (patrz FILM).

Krem śmietanowy:
9. Galaretkę agrestową rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody (mieszać, aż galaretka się rozpuści). Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ciągle miksując, powoli wlewać ostygniętą galaretkę.
Gotowy krem wyłożyć na pierniczki (patrz FILM) i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu.

Polewa:
11. Składniki na polewę przełożyć do rondelka i zagotować. Gotować ma małym ogniu przez około 5-7 minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Następnie zdjąć ją z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 15-20 minut.

12. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków:)

jablecznik-z-pierniczkami3

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

14 komentarzy do “Jabłecznik z pierniczkami”

  1. Witam jestem rozczarowana… Piekłam już kilka ciast i zawsze wychodziły ale niestety przepisu nie polecam,pierniki miałam bardzo dobrej jakości a zrobiły się twarde jak kamień!!!

    Odpowiedz
  2. Kochana powiedz mi, czy masę jabłkową mogę wyłożyć w sobotę i na nią powciskać pierniczki, schowam ciasto do lodówki, a w niedzielę przełożę masą śmietanową. Myślisz, że będzie ok? Pierniczki nie stwardnieją?

    Odpowiedz
  3. przykro mi, nie wiem czemu stwardniały, powinno być na odwrót, może przed podaniem proszę ciasto trzymać w temperaturze pokojowej przez około 30 minut, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. kochana wczoraj zrobiłam to ciacho dziś rano kroje a pierniki stwardniały, a były mega miekkie pozatym wszystko robiłam jak w przepisie , był na całą noc w lodówce, co zrobić by zmiękły?

    Odpowiedz
  5. Zrobiony,pysznnnnyy!!
    Myślałam że będzie ciężki a jest leciutki i ożeźwiający.Ułatwiłam sobie zadanie miałam jabłka w słoikupolecam!!
    Dziękuje za super przepis!

    Odpowiedz
  6. Musiałam go usunąć ponieważ Facebook i instagram uważał to za niedozwolone treści i blokowali mi konto, więc nie będzie paluchów wiedźmy, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. Kolejny super przepis ;) z pewnością wypróbuję. Jesteś cudowna a Twoje przepisy ZAWSZE mi wychodzą Maka Cukierenko :) Dzięki wielkie za inspiracje! I proszę o pomoc. Korzystałam z przepisu na paluchy wiedzmy i nie zapisałam go. A nie ukrywam ze chciałabym go mieć u siebie w zeszycie :) jest możliwość abyś udostępniła go ponownie,bo widzę ze zniknął z Twojej strony ;( ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz