Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową – Lubię ciasta z jabłkami, nastrajają pozytywnie i zawsze poprawiają humor. Jak poczuję zapach pieczonych jabłek, to od razu jest lepiej:). Zapraszam więc na bardzo smaczne, ciekawe ciasto z jabłkami i migdałami. Pieczemy je w dwóch etapach. Kiedy ciasto się przypiecze, na wierzchu układamy konfiturę wiśniową i płatki kukurydziane wymieszane w karmelu. Jeszcze raz je przypiekamy, płatki staną się chrupiące, a konfitura rozpuści się, nawilżając dodatkowo ciasto. Smaki dobrze się łączą, ciasto jest wilgotne i aromatyczne, delikatnie waniliowe. Przypieczone płatki smakowicie pachną. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, już nawet masło rozpuściłam, żeby go nie ucierać. Wspaniałe ciacho, jestem z niego zadowolona, polecam…
Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową
Składniki na tortownicę 25-26cm:
Ciasto:
1 kopiasta szklanka mąki i jeszcze 1/2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki migdałów
3/4 kostki masła
2/3 szklanki cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2kg jabłek
2 łyżki soku z cytryny
Wierzch:
1 łyżka masła
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru (lub białego)
2 łyżki śmietany 12%
1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
160g konfitury wiśniowej
Ciasto:
1. Masło roztopić.
2. Migdały zemleć i wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
3. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę (aż cukier się rozpuści). Ciągle ucierając (zmniejszyć obroty na najniższe), powoli wlewać przestygnięte masło. Dodać aromat i w dwóch partiach mąkę, delikatnie wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, poukładać na wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie piekarnika) i piec przez 40-45 minut.
Wierzch:
6. W międzyczasie do rondelka włożyć 1 łyżkę masła, brązowy cukier i śmietanę, zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać płatki kukurydziane, wymieszać.
7. Po 40 minutach wyjmujemy ciasto z pieca, smarujemy konfiturą wiśniową (nakładamy ją w przestrzenie między jabłkami) i rozkładamy płatki kukurydziane (najlepiej ręcznie, oczywiście, jeśli masa już na tyle przestygła). Wkładamy z powrotem do pieca jeszcze na 25-30 minut.
Udanych wypieków:)
tak można, około 80-90g,
pozdrawiam
A czy zamiast całych migdałów można kupić i dodać od razu potarte i ile tak mniej więcej trzeba by było dodać tych potartych?
brzmi wspaniale! mam nadzieję, że będzie smakowało, pozdrawiam serdecznie
Witam,
mimo później godziny- ciasto siedzi w piekarniku. Sam zapach ciasta z jabłkami tak mnie zniewolił, że nie mogłam wyjść z kuchni. Jak zaczęłam robić płatki kukurydziane to wpadłam w obłęd. Takie piękne zapachy… Nie mówiąc nawet o momencie, w którym wyjęłam ciasto z piekarnika, żeby nałożyć dżem. Jeżeli smakuje tak jak pachnie to po prostu UWIELBIAM to ciasto! :)
Pozdrawiam
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Rewelacja! Pachnące i przepyszne, dziękuję :-)
można by było zastąpić je uprażonymi płatkami owsianymi jak w tym przepisie:
http://www.malacukierenka.pl/ciasto-z-gruszkami-i-platkami-owsianymi.html
Na patelni roztopić masło i wsypać płatki owsiane, posypać je cukrem i prażyć, aż się przyrumienią.
pozdrawiam
Ja nie trawie kukurydzy. Czym zastąpić płatki kukurydziane, żeby było nadal chrupiąco i fajnie?
jak na upieczone ciasto to nic sie nie stanie:)
pozdrawiam serdecznie
Chodzilo mi o budyn na prawie upieczone ciasto:) chyba nic sie nie stanie…
wydaje mi się, że nie,
budyń na surowe ciasto wyjdzie zakalec,
pozdrawiam
albo inaczej….na ciasto wylac budyn i w to powtykac jabłka???
tak sobie pomyslałam….mozna na jabłka wylac budyń i tak upiec??
I’m so happy you like it:)
thx
Best wishes:)
SUPER yummy! :) Just love it!
Best wishes,
Meg :)