Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową

Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową – Lubię ciasta z jabłkami, nastrajają pozytywnie i zawsze poprawiają humor. Jak poczuję zapach pieczonych jabłek, to od razu jest lepiej:). Zapraszam więc na bardzo smaczne, ciekawe ciasto z jabłkami i migdałami. Pieczemy je w dwóch etapach. Kiedy ciasto się przypiecze, na wierzchu układamy konfiturę wiśniową i płatki kukurydziane wymieszane w karmelu. Jeszcze raz je przypiekamy, płatki staną się chrupiące, a konfitura rozpuści się, nawilżając dodatkowo ciasto. Smaki dobrze się łączą, ciasto jest wilgotne i aromatyczne, delikatnie waniliowe. Przypieczone płatki smakowicie pachną. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, już nawet masło rozpuściłam, żeby go nie ucierać. Wspaniałe ciacho, jestem z niego zadowolona, polecam…

Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową

Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową
Składniki na tortownicę 25-26cm:
Ciasto:
1 kopiasta szklanka mąki i jeszcze 1/2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki migdałów
3/4 kostki masła
2/3 szklanki cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2kg jabłek
2 łyżki soku z cytryny
Wierzch:
1 łyżka masła
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru (lub białego)
2 łyżki śmietany 12%
1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
160g konfitury wiśniowej

Ciasto:
1. Masło roztopić.

2. Migdały zemleć i wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia.

3. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę (aż cukier się rozpuści). Ciągle ucierając (zmniejszyć obroty na najniższe), powoli wlewać przestygnięte masło. Dodać aromat i w dwóch partiach mąkę, delikatnie wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.

5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, poukładać na wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie piekarnika) i piec przez 40-45 minut.

Wierzch:
6. W międzyczasie do rondelka włożyć 1 łyżkę masła, brązowy cukier i śmietanę, zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać płatki kukurydziane, wymieszać.

7. Po 40 minutach wyjmujemy ciasto z pieca, smarujemy konfiturą wiśniową (nakładamy ją w przestrzenie między jabłkami) i rozkładamy płatki kukurydziane (najlepiej ręcznie, oczywiście, jeśli masa już na tyle przestygła). Wkładamy z powrotem do pieca jeszcze na 25-30 minut.

Udanych wypieków:)

Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

47 komentarzy do “Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową”

  1. A czy zamiast całych migdałów można kupić i dodać od razu potarte i ile tak mniej więcej trzeba by było dodać tych potartych?

    Odpowiedz
  2. Witam,
    mimo później godziny- ciasto siedzi w piekarniku. Sam zapach ciasta z jabłkami tak mnie zniewolił, że nie mogłam wyjść z kuchni. Jak zaczęłam robić płatki kukurydziane to wpadłam w obłęd. Takie piękne zapachy… Nie mówiąc nawet o momencie, w którym wyjęłam ciasto z piekarnika, żeby nałożyć dżem. Jeżeli smakuje tak jak pachnie to po prostu UWIELBIAM to ciasto! :)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz