Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową – Lubię ciasta z jabłkami, nastrajają pozytywnie i zawsze poprawiają humor. Jak poczuję zapach pieczonych jabłek, to od razu jest lepiej:). Zapraszam więc na bardzo smaczne, ciekawe ciasto z jabłkami i migdałami. Pieczemy je w dwóch etapach. Kiedy ciasto się przypiecze, na wierzchu układamy konfiturę wiśniową i płatki kukurydziane wymieszane w karmelu. Jeszcze raz je przypiekamy, płatki staną się chrupiące, a konfitura rozpuści się, nawilżając dodatkowo ciasto. Smaki dobrze się łączą, ciasto jest wilgotne i aromatyczne, delikatnie waniliowe. Przypieczone płatki smakowicie pachną. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, już nawet masło rozpuściłam, żeby go nie ucierać. Wspaniałe ciacho, jestem z niego zadowolona, polecam…
Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową
Składniki na tortownicę 25-26cm:
Ciasto:
1 kopiasta szklanka mąki i jeszcze 1/2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki migdałów
3/4 kostki masła
2/3 szklanki cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2kg jabłek
2 łyżki soku z cytryny
Wierzch:
1 łyżka masła
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru (lub białego)
2 łyżki śmietany 12%
1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
160g konfitury wiśniowej
Ciasto:
1. Masło roztopić.
2. Migdały zemleć i wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
3. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę (aż cukier się rozpuści). Ciągle ucierając (zmniejszyć obroty na najniższe), powoli wlewać przestygnięte masło. Dodać aromat i w dwóch partiach mąkę, delikatnie wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, poukładać na wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie piekarnika) i piec przez 40-45 minut.
Wierzch:
6. W międzyczasie do rondelka włożyć 1 łyżkę masła, brązowy cukier i śmietanę, zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać płatki kukurydziane, wymieszać.
7. Po 40 minutach wyjmujemy ciasto z pieca, smarujemy konfiturą wiśniową (nakładamy ją w przestrzenie między jabłkami) i rozkładamy płatki kukurydziane (najlepiej ręcznie, oczywiście, jeśli masa już na tyle przestygła). Wkładamy z powrotem do pieca jeszcze na 25-30 minut.
Udanych wypieków:)
Cudownie wygląda! Ach, gdybym mogła sięgnąc po kawałeczek:)
wygląda pysznie… i te złociste płatki … mniam :-)
wspaniałe ciasto …. mam na nie wielką ochotę:)
Piękna sprawa! Jabłka wprost uwielbiam w wypiekach. Uważam, że jeśli ma być klasyka na stole, to ciasto z jabłkami powinno się na nim znaleźć. Te owoce nadają się do tego, jak mało które. No i jak jabłka się pieką, to od razu nasuwa mi się skojarzenie z zimowymi wieczorami, które pachną właśnie pieczonymi jabłkami z korzennymi przyprawami :-) No i ta Twoja odświeżona wersja – bardzo zachęcająca do wypróbowania! :)
Pozdrawiam!
Dokładnie uważam tak jak Ty:), uwielbiam jabłka w wypiekach,
masz rację to klasyka bez której nie da się obejść,
pozdrawiam serdecznie
Wyglada bardzo apetycznie!
pyszne ciasto! bardzo wyrosło- smaczne i nie za słodkie:)
Dziękuję za komentarz:) cieszę się, że ciasto smakowało,
pozdrawiam
a zamiast migdałów można mąkę zwykłą?
witam:)
tak można
pozdrawiam
jeszcze jedno pytanie:) A musi być konfitura wiśniowa, czy może być jakiś dżem np? :) Jest jakaś różnica między konfiturą, a dżemem?? Bo jak kupuję takie gotowe to jakoś różnicy nie widzę:)
Może być dżem, konfitura jest produktem bardziej naturalnym same owoce i cukier (przynajmniej tak powinno być) a dżem najczęściej się jeszcze czymś zagęszcza,
tak to widzę:)
Pozdrawiam
ok, pierwszy wypiek z Twojej strony za mną:) ciasto proste, zwykłe, ale ten wierzch to myślę, że do jakiegoś innego ciasta zastosuje, może do jakiegoś ciężkiego sernika by pasowało :)
Czy śmietana w przepisie ma być słodka czy kwaśna?
Pozdrawiam.
witam,
ja dodałam kwaśnej,
pozdrawiam
SUPER yummy! :) Just love it!
Best wishes,
Meg :)
I’m so happy you like it:)
thx
Best wishes:)
tak sobie pomyslałam….mozna na jabłka wylac budyń i tak upiec??
albo inaczej….na ciasto wylac budyn i w to powtykac jabłka???
wydaje mi się, że nie,
budyń na surowe ciasto wyjdzie zakalec,
pozdrawiam
Chodzilo mi o budyn na prawie upieczone ciasto:) chyba nic sie nie stanie…
jak na upieczone ciasto to nic sie nie stanie:)
pozdrawiam serdecznie
Ja nie trawie kukurydzy. Czym zastąpić płatki kukurydziane, żeby było nadal chrupiąco i fajnie?
można by było zastąpić je uprażonymi płatkami owsianymi jak w tym przepisie:
http://www.malacukierenka.pl/ciasto-z-gruszkami-i-platkami-owsianymi.html
Na patelni roztopić masło i wsypać płatki owsiane, posypać je cukrem i prażyć, aż się przyrumienią.
pozdrawiam
Rewelacja! Pachnące i przepyszne, dziękuję :-)
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Witam,
mimo później godziny- ciasto siedzi w piekarniku. Sam zapach ciasta z jabłkami tak mnie zniewolił, że nie mogłam wyjść z kuchni. Jak zaczęłam robić płatki kukurydziane to wpadłam w obłęd. Takie piękne zapachy… Nie mówiąc nawet o momencie, w którym wyjęłam ciasto z piekarnika, żeby nałożyć dżem. Jeżeli smakuje tak jak pachnie to po prostu UWIELBIAM to ciasto! :)
Pozdrawiam
brzmi wspaniale! mam nadzieję, że będzie smakowało, pozdrawiam serdecznie
A czy zamiast całych migdałów można kupić i dodać od razu potarte i ile tak mniej więcej trzeba by było dodać tych potartych?
tak można, około 80-90g,
pozdrawiam
czesc!
Moglabys powiedziec ile trzeba gram maki? Ile jedna szklanka ma gram? 200 czy 250?
Dzieki
szklanka to około 180g, pozdrawiam
Witam,,miałam dziś ochotę na deser z jabłkami przejżałam kilka Pani przepisów i stwierdziłam że z dwóch przepisów zrobie zapiekanke no i jabłka w plasterki do maczynia do zapiekania kilka śliwek pokrojonych w ćwiartki między jabłka a na to płatki kukurydziane zrobione jak w tym przepisie ,do piekarnika na 30 minut……..
Pyyyyycha,dziękuje z inspiracje,pozdrawiam :D
ale pychaaa, dziękuję za radę, pozdrawiam serdecznie:)
Witam!
Zainspirowana Pani pysznym jabłecznikiem upiekłam swojego makowego gruszkowca!
Bardzo dziękuję – wszyscy byli pod wrażeniem :)
http://justakitchen.pl/post/ciasto-makowe-z-gruszkami-i-skorupka/130
Własnie wyjęłam z piekarnika. Dodałam więcej jabłek i konfiturę z żurawiny , bo akurat taką miałam. Ciasto pyszne. Dziękuję i pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło:)
Pani zdjęcia i przepis zrobiły na mnie niemałe wrażenie. Przepis zmodyfikowałam lekko jak mam w zwyczaju ;) Generalnie nie używam proszku do pieczenia.
Zamiast rozpuszczać masło – ubiłam je;
Zamiast wanilii dodałam łyżeczkę kawy + małą szczyptę szafranu (nie przemawia do mnie połączenie wanilii z cynamonem);
Białka ubiłam osobno, żółtka dodałam do ubijanego ciasta. Do obu części dodałam sok z połowy cytryny;
Drzem dałam taki jaki miałam – zrobiony osobiście; miałam lekki drzem morelowo-brzoskwiniowy. żałuję, że nie miałam wiśniowego, bo wiem, że to byłoby najlepsze połączenie;
płatki i wykończenie jak Pani napisała,
Pachnie obłędnie i ładnie wyrosło. ehh… żałuję, że nie mogę spróbować (ciasto ma być prezentem i nie wypada go rozkroić…) Pierwszy raz w życiu użyłam zmielonych migdałów (piekłam wielokrotnie tort na mielonych orzechach włoskich). Gdyby nie ten przepis nie odważyłabym się z migdałami ! :)
a, użyłam też 7 wiejskich jajek zamiast 4 … jak się nie używa proszku to chyba trzeba.
brzmi wspaniale, musi być pyszne, bardzo dziękuję za komentarze, ktoś dostanie fantastyczny prezent, pozdrawiam serdecznie
Ciasto bardzo efektowne i szybkie w wykonaniu. Polecam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam, wyszło pyszne! :) I jakoś dziwnie szybko zniknęło z blaszki :)
Przepis ląduje w moim przepiśniku :) Dziękuję!
bardzo sie ciesze :) pozdrawiam serdecznie
Wyszło PYSZNE! :)
Tak,ciasto pyszne, choć ja bym wolała cieniej ciasta (robiłam na tortownicy 26cm),a i tak dałam więcej jabłek ;)