Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową

Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową – Lubię ciasta z jabłkami, nastrajają pozytywnie i zawsze poprawiają humor. Jak poczuję zapach pieczonych jabłek, to od razu jest lepiej:). Zapraszam więc na bardzo smaczne, ciekawe ciasto z jabłkami i migdałami. Pieczemy je w dwóch etapach. Kiedy ciasto się przypiecze, na wierzchu układamy konfiturę wiśniową i płatki kukurydziane wymieszane w karmelu. Jeszcze raz je przypiekamy, płatki staną się chrupiące, a konfitura rozpuści się, nawilżając dodatkowo ciasto. Smaki dobrze się łączą, ciasto jest wilgotne i aromatyczne, delikatnie waniliowe. Przypieczone płatki smakowicie pachną. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, już nawet masło rozpuściłam, żeby go nie ucierać. Wspaniałe ciacho, jestem z niego zadowolona, polecam…

Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową

Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową
Składniki na tortownicę 25-26cm:
Ciasto:
1 kopiasta szklanka mąki i jeszcze 1/2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki migdałów
3/4 kostki masła
2/3 szklanki cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2kg jabłek
2 łyżki soku z cytryny
Wierzch:
1 łyżka masła
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru (lub białego)
2 łyżki śmietany 12%
1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
160g konfitury wiśniowej

Ciasto:
1. Masło roztopić.

2. Migdały zemleć i wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia.

3. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę (aż cukier się rozpuści). Ciągle ucierając (zmniejszyć obroty na najniższe), powoli wlewać przestygnięte masło. Dodać aromat i w dwóch partiach mąkę, delikatnie wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.

5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, poukładać na wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie piekarnika) i piec przez 40-45 minut.

Wierzch:
6. W międzyczasie do rondelka włożyć 1 łyżkę masła, brązowy cukier i śmietanę, zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać płatki kukurydziane, wymieszać.

7. Po 40 minutach wyjmujemy ciasto z pieca, smarujemy konfiturą wiśniową (nakładamy ją w przestrzenie między jabłkami) i rozkładamy płatki kukurydziane (najlepiej ręcznie, oczywiście, jeśli masa już na tyle przestygła). Wkładamy z powrotem do pieca jeszcze na 25-30 minut.

Udanych wypieków:)

Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową

Print Friendly, PDF & Email

46 komentarzy do wpisu „Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową”

  1. Piękna sprawa! Jabłka wprost uwielbiam w wypiekach. Uważam, że jeśli ma być klasyka na stole, to ciasto z jabłkami powinno się na nim znaleźć. Te owoce nadają się do tego, jak mało które. No i jak jabłka się pieką, to od razu nasuwa mi się skojarzenie z zimowymi wieczorami, które pachną właśnie pieczonymi jabłkami z korzennymi przyprawami :-) No i ta Twoja odświeżona wersja – bardzo zachęcająca do wypróbowania! :)

    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. Dokładnie uważam tak jak Ty:), uwielbiam jabłka w wypiekach,
    masz rację to klasyka bez której nie da się obejść,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. jeszcze jedno pytanie:) A musi być konfitura wiśniowa, czy może być jakiś dżem np? :) Jest jakaś różnica między konfiturą, a dżemem?? Bo jak kupuję takie gotowe to jakoś różnicy nie widzę:)

    Odpowiedz
  4. Może być dżem, konfitura jest produktem bardziej naturalnym same owoce i cukier (przynajmniej tak powinno być) a dżem najczęściej się jeszcze czymś zagęszcza,
    tak to widzę:)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. ok, pierwszy wypiek z Twojej strony za mną:) ciasto proste, zwykłe, ale ten wierzch to myślę, że do jakiegoś innego ciasta zastosuje, może do jakiegoś ciężkiego sernika by pasowało :)

    Odpowiedz
  6. Witam,
    mimo później godziny- ciasto siedzi w piekarniku. Sam zapach ciasta z jabłkami tak mnie zniewolił, że nie mogłam wyjść z kuchni. Jak zaczęłam robić płatki kukurydziane to wpadłam w obłęd. Takie piękne zapachy… Nie mówiąc nawet o momencie, w którym wyjęłam ciasto z piekarnika, żeby nałożyć dżem. Jeżeli smakuje tak jak pachnie to po prostu UWIELBIAM to ciasto! :)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. A czy zamiast całych migdałów można kupić i dodać od razu potarte i ile tak mniej więcej trzeba by było dodać tych potartych?

    Odpowiedz
  8. Witam,,miałam dziś ochotę na deser z jabłkami przejżałam kilka Pani przepisów i stwierdziłam że z dwóch przepisów zrobie zapiekanke no i jabłka w plasterki do maczynia do zapiekania kilka śliwek pokrojonych w ćwiartki między jabłka a na to płatki kukurydziane zrobione jak w tym przepisie ,do piekarnika na 30 minut……..
    Pyyyyycha,dziękuje z inspiracje,pozdrawiam :D

    Odpowiedz
  9. Własnie wyjęłam z piekarnika. Dodałam więcej jabłek i konfiturę z żurawiny , bo akurat taką miałam. Ciasto pyszne. Dziękuję i pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. Pani zdjęcia i przepis zrobiły na mnie niemałe wrażenie. Przepis zmodyfikowałam lekko jak mam w zwyczaju ;) Generalnie nie używam proszku do pieczenia.
    Zamiast rozpuszczać masło – ubiłam je;
    Zamiast wanilii dodałam łyżeczkę kawy + małą szczyptę szafranu (nie przemawia do mnie połączenie wanilii z cynamonem);
    Białka ubiłam osobno, żółtka dodałam do ubijanego ciasta. Do obu części dodałam sok z połowy cytryny;
    Drzem dałam taki jaki miałam – zrobiony osobiście; miałam lekki drzem morelowo-brzoskwiniowy. żałuję, że nie miałam wiśniowego, bo wiem, że to byłoby najlepsze połączenie;
    płatki i wykończenie jak Pani napisała,
    Pachnie obłędnie i ładnie wyrosło. ehh… żałuję, że nie mogę spróbować (ciasto ma być prezentem i nie wypada go rozkroić…) Pierwszy raz w życiu użyłam zmielonych migdałów (piekłam wielokrotnie tort na mielonych orzechach włoskich). Gdyby nie ten przepis nie odważyłabym się z migdałami ! :)

    Odpowiedz
  11. brzmi wspaniale, musi być pyszne, bardzo dziękuję za komentarze, ktoś dostanie fantastyczny prezent, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz