Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową

Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową – Lubię ciasta z jabłkami, nastrajają pozytywnie i zawsze poprawiają humor. Jak poczuję zapach pieczonych jabłek, to od razu jest lepiej:). Zapraszam więc na bardzo smaczne, ciekawe ciasto z jabłkami i migdałami. Pieczemy je w dwóch etapach. Kiedy ciasto się przypiecze, na wierzchu układamy konfiturę wiśniową i płatki kukurydziane wymieszane w karmelu. Jeszcze raz je przypiekamy, płatki staną się chrupiące, a konfitura rozpuści się, nawilżając dodatkowo ciasto. Smaki dobrze się łączą, ciasto jest wilgotne i aromatyczne, delikatnie waniliowe. Przypieczone płatki smakowicie pachną. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, już nawet masło rozpuściłam, żeby go nie ucierać. Wspaniałe ciacho, jestem z niego zadowolona, polecam…

Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową

Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową
Składniki na tortownicę 25-26cm:
Ciasto:
1 kopiasta szklanka mąki i jeszcze 1/2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki migdałów
3/4 kostki masła
2/3 szklanki cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2kg jabłek
2 łyżki soku z cytryny
Wierzch:
1 łyżka masła
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru (lub białego)
2 łyżki śmietany 12%
1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
160g konfitury wiśniowej

Ciasto:
1. Masło roztopić.

2. Migdały zemleć i wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia.

3. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę (aż cukier się rozpuści). Ciągle ucierając (zmniejszyć obroty na najniższe), powoli wlewać przestygnięte masło. Dodać aromat i w dwóch partiach mąkę, delikatnie wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.

5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, poukładać na wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie piekarnika) i piec przez 40-45 minut.

Wierzch:
6. W międzyczasie do rondelka włożyć 1 łyżkę masła, brązowy cukier i śmietanę, zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać płatki kukurydziane, wymieszać.

7. Po 40 minutach wyjmujemy ciasto z pieca, smarujemy konfiturą wiśniową (nakładamy ją w przestrzenie między jabłkami) i rozkładamy płatki kukurydziane (najlepiej ręcznie, oczywiście, jeśli masa już na tyle przestygła). Wkładamy z powrotem do pieca jeszcze na 25-30 minut.

Udanych wypieków:)

Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

46 komentarzy do wpisu „Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową”

  1. Piękna sprawa! Jabłka wprost uwielbiam w wypiekach. Uważam, że jeśli ma być klasyka na stole, to ciasto z jabłkami powinno się na nim znaleźć. Te owoce nadają się do tego, jak mało które. No i jak jabłka się pieką, to od razu nasuwa mi się skojarzenie z zimowymi wieczorami, które pachną właśnie pieczonymi jabłkami z korzennymi przyprawami :-) No i ta Twoja odświeżona wersja – bardzo zachęcająca do wypróbowania! :)

    Pozdrawiam!

  2. Dokładnie uważam tak jak Ty:), uwielbiam jabłka w wypiekach,
    masz rację to klasyka bez której nie da się obejść,
    pozdrawiam serdecznie

  3. jeszcze jedno pytanie:) A musi być konfitura wiśniowa, czy może być jakiś dżem np? :) Jest jakaś różnica między konfiturą, a dżemem?? Bo jak kupuję takie gotowe to jakoś różnicy nie widzę:)

  4. Może być dżem, konfitura jest produktem bardziej naturalnym same owoce i cukier (przynajmniej tak powinno być) a dżem najczęściej się jeszcze czymś zagęszcza,
    tak to widzę:)
    Pozdrawiam

  5. ok, pierwszy wypiek z Twojej strony za mną:) ciasto proste, zwykłe, ale ten wierzch to myślę, że do jakiegoś innego ciasta zastosuje, może do jakiegoś ciężkiego sernika by pasowało :)

  6. Witam,
    mimo później godziny- ciasto siedzi w piekarniku. Sam zapach ciasta z jabłkami tak mnie zniewolił, że nie mogłam wyjść z kuchni. Jak zaczęłam robić płatki kukurydziane to wpadłam w obłęd. Takie piękne zapachy… Nie mówiąc nawet o momencie, w którym wyjęłam ciasto z piekarnika, żeby nałożyć dżem. Jeżeli smakuje tak jak pachnie to po prostu UWIELBIAM to ciasto! :)
    Pozdrawiam

  7. A czy zamiast całych migdałów można kupić i dodać od razu potarte i ile tak mniej więcej trzeba by było dodać tych potartych?

  8. Witam,,miałam dziś ochotę na deser z jabłkami przejżałam kilka Pani przepisów i stwierdziłam że z dwóch przepisów zrobie zapiekanke no i jabłka w plasterki do maczynia do zapiekania kilka śliwek pokrojonych w ćwiartki między jabłka a na to płatki kukurydziane zrobione jak w tym przepisie ,do piekarnika na 30 minut……..
    Pyyyyycha,dziękuje z inspiracje,pozdrawiam :D

  9. Własnie wyjęłam z piekarnika. Dodałam więcej jabłek i konfiturę z żurawiny , bo akurat taką miałam. Ciasto pyszne. Dziękuję i pozdrawiam

  10. Pani zdjęcia i przepis zrobiły na mnie niemałe wrażenie. Przepis zmodyfikowałam lekko jak mam w zwyczaju ;) Generalnie nie używam proszku do pieczenia.
    Zamiast rozpuszczać masło – ubiłam je;
    Zamiast wanilii dodałam łyżeczkę kawy + małą szczyptę szafranu (nie przemawia do mnie połączenie wanilii z cynamonem);
    Białka ubiłam osobno, żółtka dodałam do ubijanego ciasta. Do obu części dodałam sok z połowy cytryny;
    Drzem dałam taki jaki miałam – zrobiony osobiście; miałam lekki drzem morelowo-brzoskwiniowy. żałuję, że nie miałam wiśniowego, bo wiem, że to byłoby najlepsze połączenie;
    płatki i wykończenie jak Pani napisała,
    Pachnie obłędnie i ładnie wyrosło. ehh… żałuję, że nie mogę spróbować (ciasto ma być prezentem i nie wypada go rozkroić…) Pierwszy raz w życiu użyłam zmielonych migdałów (piekłam wielokrotnie tort na mielonych orzechach włoskich). Gdyby nie ten przepis nie odważyłabym się z migdałami ! :)

  11. brzmi wspaniale, musi być pyszne, bardzo dziękuję za komentarze, ktoś dostanie fantastyczny prezent, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.