Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową – Lubię ciasta z jabłkami, nastrajają pozytywnie i zawsze poprawiają humor. Jak poczuję zapach pieczonych jabłek, to od razu jest lepiej:). Zapraszam więc na bardzo smaczne, ciekawe ciasto z jabłkami i migdałami. Pieczemy je w dwóch etapach. Kiedy ciasto się przypiecze, na wierzchu układamy konfiturę wiśniową i płatki kukurydziane wymieszane w karmelu. Jeszcze raz je przypiekamy, płatki staną się chrupiące, a konfitura rozpuści się, nawilżając dodatkowo ciasto. Smaki dobrze się łączą, ciasto jest wilgotne i aromatyczne, delikatnie waniliowe. Przypieczone płatki smakowicie pachną. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, już nawet masło rozpuściłam, żeby go nie ucierać. Wspaniałe ciacho, jestem z niego zadowolona, polecam…
Chrupiące ciasto z jabłkami i konfiturą wiśniową
Składniki na tortownicę 25-26cm:
Ciasto:
1 kopiasta szklanka mąki i jeszcze 1/2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki migdałów
3/4 kostki masła
2/3 szklanki cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2kg jabłek
2 łyżki soku z cytryny
Wierzch:
1 łyżka masła
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru (lub białego)
2 łyżki śmietany 12%
1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
160g konfitury wiśniowej
Ciasto:
1. Masło roztopić.
2. Migdały zemleć i wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
3. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę (aż cukier się rozpuści). Ciągle ucierając (zmniejszyć obroty na najniższe), powoli wlewać przestygnięte masło. Dodać aromat i w dwóch partiach mąkę, delikatnie wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, poukładać na wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie piekarnika) i piec przez 40-45 minut.
Wierzch:
6. W międzyczasie do rondelka włożyć 1 łyżkę masła, brązowy cukier i śmietanę, zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać płatki kukurydziane, wymieszać.
7. Po 40 minutach wyjmujemy ciasto z pieca, smarujemy konfiturą wiśniową (nakładamy ją w przestrzenie między jabłkami) i rozkładamy płatki kukurydziane (najlepiej ręcznie, oczywiście, jeśli masa już na tyle przestygła). Wkładamy z powrotem do pieca jeszcze na 25-30 minut.
Udanych wypieków:)
witam,
ja dodałam kwaśnej,
pozdrawiam
Czy śmietana w przepisie ma być słodka czy kwaśna?
Pozdrawiam.
ok, pierwszy wypiek z Twojej strony za mną:) ciasto proste, zwykłe, ale ten wierzch to myślę, że do jakiegoś innego ciasta zastosuje, może do jakiegoś ciężkiego sernika by pasowało :)
Może być dżem, konfitura jest produktem bardziej naturalnym same owoce i cukier (przynajmniej tak powinno być) a dżem najczęściej się jeszcze czymś zagęszcza,
tak to widzę:)
Pozdrawiam
jeszcze jedno pytanie:) A musi być konfitura wiśniowa, czy może być jakiś dżem np? :) Jest jakaś różnica między konfiturą, a dżemem?? Bo jak kupuję takie gotowe to jakoś różnicy nie widzę:)
witam:)
tak można
pozdrawiam
a zamiast migdałów można mąkę zwykłą?
Dziękuję za komentarz:) cieszę się, że ciasto smakowało,
pozdrawiam
pyszne ciasto! bardzo wyrosło- smaczne i nie za słodkie:)
Wyglada bardzo apetycznie!
Dokładnie uważam tak jak Ty:), uwielbiam jabłka w wypiekach,
masz rację to klasyka bez której nie da się obejść,
pozdrawiam serdecznie
Piękna sprawa! Jabłka wprost uwielbiam w wypiekach. Uważam, że jeśli ma być klasyka na stole, to ciasto z jabłkami powinno się na nim znaleźć. Te owoce nadają się do tego, jak mało które. No i jak jabłka się pieką, to od razu nasuwa mi się skojarzenie z zimowymi wieczorami, które pachną właśnie pieczonymi jabłkami z korzennymi przyprawami :-) No i ta Twoja odświeżona wersja – bardzo zachęcająca do wypróbowania! :)
Pozdrawiam!
wspaniałe ciasto …. mam na nie wielką ochotę:)
wygląda pysznie… i te złociste płatki … mniam :-)
Cudownie wygląda! Ach, gdybym mogła sięgnąc po kawałeczek:)