Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką – W Małej Cukierence dzisiaj mega pychotka. Bardzo smaczne, aromatyczne, świeże bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. Piekłam je w tym tygodniu już trzy razy. Bułeczki są wilgotne, puszyste, waniliowe i maślane od kruszonki. Wyglądają fantastycznie. Możemy je upiec z ulubionymi owocami, myślę, że równie pyszne będą z malinami, wiśniami, borówkami. Polecam! Przepis i piękne zdjęcia są autorstwa Moniki Szeffler „Przez Ogródek”.
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką
Składniki na 13 sztuk:
Ciasto:
25g świeżych drożdży
350ml ciepłego mleka
150g cukru
150g masła – roztopionego, ostygniętego
750g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 jajka
1 żółtko
8g cukru z prawdziwą wanilią
Kruszonka:
140g cukru
50g masła
około 70-80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
8g cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
około 300-350g rabarbaru
około 300-350g truskawek
4 łyżki cukru
2-3 łyżki mleka
Ciasto – zaczyn:
1. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, połowę cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać dwie kopiaste łyżki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
2. Do wyrośniętego zaczynu dodać dwa jajka, żółtko, pozostały cukier, cukier z prawdziwą wanilią, przesiać pozostałą mąkę i wyrobić ciasto, można mikserem tak jak ja na filmie lub rękoma. Mikserem wyrabiać ciasto przez około 5 minut.
3. Następnie do ciasta dodać roztopione masło (może być trochę ciepłe) i masło wgnieść w ciasto lub wyrobić mikserem. Jak już powstanie gładkie ciasto wyrabiamy je jeszcze przez około 5 minut.
Gotowe ciasto nakryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, ma podwoić swoją objętość.
Przygotujemy owoce:
4. Truskawki i rabarbar pokroić na kawałki. Truskawki zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić. Tak samo zrobić z rabarbarem.
Kruszonka:
5. Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę.
Składamy bułeczki:
6. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji termoobieg.
Do blaszki o wymiarach 25x35cm wlać gorącą wodę i wstawić blaszkę na pierwszą od dołu półkę w piekarniku.
7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na dobrze podsypany mąką blat (ciasto jest trochę klejące) i krótko zagnieść, patrz FILM. Ciasto podzielić na 13 porcji (każda o wadze około 110-120g). Z każdej porcji formować bułeczkę i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (na jednej blaszce położyłam 6 bułeczek na drugiej 7). Środek każdej bułeczki spłaszczyć i odstawić je do wyrośnięcia na około 20-25 minut.
8. Na środek każdej bułeczki nałożyć sporą ilość osączonego rabarbaru lub truskawek i docisnąć, patrz FILM. Na koniec bułeczki posypać kruszonką i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż bardzo ładnie się przyrumienią. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika bułeczki odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Bułeczki upieczone. Są przepyszne☺ pozdrawiam☺
Pyszne wyszły tylko bardzo spieka mi spód bułeczek zanim góra się zarumieni .Piekarnik ustawiam na dolną grzałke jak tego uniknąć.
A miałam się odchudzać! Moje pierwsze drożdżówki. Genialne, przepyszne! Wskakują na stałe do moich przepisów! Już są plany na jagodzianki, z serem albo budyniem.
Dziś wypróbowałam, są rewelacyjne!!!!! Wszystkim smakowały i zniknęły w mgnieniu oka! 😊😊😊
Oby więcej takich przepisów 🥰
Dzień dobry, nie mam rabarbaru tylko truskawki (ewentualnie jeszcze borówki) w jakiej ilości je dodać, żeby zastąpić rabarbar ?
Pozdrawiam serdecznie
tyle samo około 300g, pozdrawiam
Witam, czy mrozone truskawki dadza rade?
tak można, tylko proszę je rozmrozić, pozdrawiam serdecznie
Czy można dać mrożone jagody?
myślę, że tak, tylko proszę je rozmrozić, pozdrawiam
Pierwszy raz piekłam drożdżówki i wyszły pyszne, słowa moich dzieci „lepsze niż w cukierni”. Dziękuję, że dzieli się Pani swoją pasją z nami. Zawsze mogę liczyć na sprawdzony przepis. Pozdrawiam
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Pieklam juz drozdzowki wg tego przepisu, tylko truskawki zastąpilam wisniami polaczonymi z czarna porzeczka. Wyszly rewelacyjnie. Jutro kolejne podejscie tylko z 2 porcji. Dzieki patentowi z woda drozdzowki wychodza nieziemskie. W zadnej cukierni nie jadlam lepszych. Pozdrawiam
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ostatnio piekłam tort migdałowy malakoff, wyszedł przepyszny. Teraz chciałabym upiec bułeczki ale w piekarniku działa grzałka góra dół i zastanawiam się jak upiec. Dziękuję za pomysłowe przepisy.
Właśnie upiekłam i jestem pod wrażeniem- te drożdżówki są po prostu przepyszne! Mięciutkie i delikatne, słodko-kwaskowate od owoców (nałożyłam na każdą po trochu i truskawek i rabarbaru).
Piekłam już niejedno ciasto wg przepisów z tej strony i wszystkie wychodzą fantastyczne (zwykle zmniejszam tylko nieco ilość cukru, bo wolę mniej słodkie ciasta).
Dziękuję i pozdrawiam autorkę strony:)
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam drożdżówki i muszę przyznać, że lepszych w życiu nie jadłam U mnie tylko z truskawkami, ale wyszły rewelacyjnie. Piekłam wariant z wodą na blaszce i bardzo polecam. Rewelacja
Dzień dobry,
czy piecze się jednocześnie dwie blaszki, czy jedna po drugiej?
Wyglądają przepięknie:)
jedna po drugiej, pozdrawiam
Witam odkąd robie ciasta według Pani przepisow ( będzie juz trzy lata ) wychodzą idealne biorąc po uwage ze wcześniej nie piekłam. Ciasta są pyszne różnorodne i zawsze wychodzą. Podziwiam Panią za talent . Piękne zdjecia strona zacheca do ciągłego obserwowania, dzieki temu piekę dwa/trzy razy w tygodniu . Życzę dalszych sukcesow i pozdrawiam:)
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Mała cukiereko:)
Chętnie wypróbuję przepis
Wszystko mam oprócz świeżych drożdży
Czy mogę użyć suszonych?
Jeśli tak to ile?
Ps. Wszystkie ciacha z Twoich przepisów są przepyszne i zawsze się udają :) Dziękuję Ci za to:)
Codziennie do Ciebie zaglądam i sprawdzam czy jest już nowy przepis;)
Pozdrawiam Cię cieplutko:)
Beata
bardzo dziękuję, tak 7g suszonych, pozdrawiam