Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką

Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką – W Małej Cukierence dzisiaj mega pychotka. Bardzo smaczne, aromatyczne, świeże bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. Piekłam je w tym tygodniu już trzy razy. Bułeczki są wilgotne, puszyste, waniliowe i maślane od kruszonki. Wyglądają fantastycznie. Możemy je upiec z ulubionymi owocami, myślę, że równie pyszne będą z malinami, wiśniami, borówkami. Polecam! Przepis i piękne zdjęcia są autorstwa Moniki Szeffler „Przez Ogródek”.
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką

Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką
Składniki na 13 sztuk:
Ciasto:
25g świeżych drożdży
350ml ciepłego mleka
150g cukru
150g masła – roztopionego, ostygniętego
750g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 jajka
1 żółtko
8g cukru z prawdziwą wanilią
Kruszonka:
140g cukru
50g masła
około 70-80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
8g cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
około 300-350g rabarbaru
około 300-350g truskawek
4 łyżki cukru
2-3 łyżki mleka

Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką

Ciasto – zaczyn:
1. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, połowę cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać dwie kopiaste łyżki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

2. Do wyrośniętego zaczynu dodać dwa jajka, żółtko, pozostały cukier, cukier z prawdziwą wanilią, przesiać pozostałą mąkę i wyrobić ciasto, można mikserem tak jak ja na filmie lub rękoma. Mikserem wyrabiać ciasto przez około 5 minut.

3. Następnie do ciasta dodać roztopione masło (może być trochę ciepłe) i masło wgnieść w ciasto lub wyrobić mikserem. Jak już powstanie gładkie ciasto wyrabiamy je jeszcze przez około 5 minut.
Gotowe ciasto nakryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, ma podwoić swoją objętość.

Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką

Przygotujemy owoce:
4. Truskawki i rabarbar pokroić na kawałki. Truskawki zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić. Tak samo zrobić z rabarbarem.

Kruszonka:
5. Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę.

Składamy bułeczki:
6. Piekarnik nastawić na 170C na funkcji termoobieg.
Do blaszki o wymiarach 25x35cm wlać gorącą wodę i wstawić blaszkę na pierwszą od dołu półkę w piekarniku.

7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na dobrze podsypany mąką blat (ciasto jest trochę klejące) i krótko zagnieść, patrz FILM. Ciasto podzielić na 13 porcji (każda o wadze około 110-120g). Z każdej porcji formować bułeczkę i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (na jednej blaszce położyłam 6 bułeczek na drugiej 7). Środek każdej bułeczki spłaszczyć i odstawić je do wyrośnięcia na około 20-25 minut.

8. Na środek każdej bułeczki nałożyć sporą ilość osączonego rabarbaru lub truskawek i docisnąć, patrz FILM. Na koniec bułeczki posypać kruszonką i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż bardzo ładnie się przyrumienią. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika bułeczki odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką

Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

14 komentarzy do wpisu „Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką”

  1. Mała cukiereko:)
    Chętnie wypróbuję przepis
    Wszystko mam oprócz świeżych drożdży
    Czy mogę użyć suszonych?
    Jeśli tak to ile?
    Ps. Wszystkie ciacha z Twoich przepisów są przepyszne i zawsze się udają :) Dziękuję Ci za to:)
    Codziennie do Ciebie zaglądam i sprawdzam czy jest już nowy przepis;)
    Pozdrawiam Cię cieplutko:)
    Beata

  2. Witam odkąd robie ciasta według Pani przepisow ( będzie juz trzy lata ) wychodzą idealne biorąc po uwage ze wcześniej nie piekłam. Ciasta są pyszne różnorodne i zawsze wychodzą. Podziwiam Panią za talent . Piękne zdjecia strona zacheca do ciągłego obserwowania, dzieki temu piekę dwa/trzy razy w tygodniu . Życzę dalszych sukcesow i pozdrawiam:)

  3. Upiekłam drożdżówki i muszę przyznać, że lepszych w życiu nie jadłam U mnie tylko z truskawkami, ale wyszły rewelacyjnie. Piekłam wariant z wodą na blaszce i bardzo polecam. Rewelacja

  4. Właśnie upiekłam i jestem pod wrażeniem- te drożdżówki są po prostu przepyszne! Mięciutkie i delikatne, słodko-kwaskowate od owoców (nałożyłam na każdą po trochu i truskawek i rabarbaru).
    Piekłam już niejedno ciasto wg przepisów z tej strony i wszystkie wychodzą fantastyczne (zwykle zmniejszam tylko nieco ilość cukru, bo wolę mniej słodkie ciasta).
    Dziękuję i pozdrawiam autorkę strony:)

  5. Ostatnio piekłam tort migdałowy malakoff, wyszedł przepyszny. Teraz chciałabym upiec bułeczki ale w piekarniku działa grzałka góra dół i zastanawiam się jak upiec. Dziękuję za pomysłowe przepisy.

  6. Pieklam juz drozdzowki wg tego przepisu, tylko truskawki zastąpilam wisniami polaczonymi z czarna porzeczka. Wyszly rewelacyjnie. Jutro kolejne podejscie tylko z 2 porcji. Dzieki patentowi z woda drozdzowki wychodza nieziemskie. W zadnej cukierni nie jadlam lepszych. Pozdrawiam

  7. Pierwszy raz piekłam drożdżówki i wyszły pyszne, słowa moich dzieci „lepsze niż w cukierni”. Dziękuję, że dzieli się Pani swoją pasją z nami. Zawsze mogę liczyć na sprawdzony przepis. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.