Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką

Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką – W Małej Cukierence dzisiaj mega pychotka. Bardzo smaczne, aromatyczne, świeże bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. Piekłam je w tym tygodniu już trzy razy. Bułeczki są wilgotne, puszyste, waniliowe i maślane od kruszonki. Wyglądają fantastycznie. Możemy je upiec z ulubionymi owocami, myślę, że równie pyszne będą z malinami, wiśniami, borówkami. Polecam! Przepis i piękne zdjęcia są autorstwa Moniki Szeffler „Przez Ogródek”.
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką

Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką
Składniki na 13 sztuk:
Ciasto:
25g świeżych drożdży
350ml ciepłego mleka
150g cukru
150g masła – roztopionego, ostygniętego
750g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 jajka
1 żółtko
8g cukru z prawdziwą wanilią
Kruszonka:
140g cukru
50g masła
około 70-80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
8g cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
około 300-350g rabarbaru
około 300-350g truskawek
4 łyżki cukru
2-3 łyżki mleka

Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką

Ciasto – zaczyn:
1. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, połowę cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać dwie kopiaste łyżki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

2. Do wyrośniętego zaczynu dodać dwa jajka, żółtko, pozostały cukier, cukier z prawdziwą wanilią, przesiać pozostałą mąkę i wyrobić ciasto, można mikserem tak jak ja na filmie lub rękoma. Mikserem wyrabiać ciasto przez około 5 minut.

3. Następnie do ciasta dodać roztopione masło (może być trochę ciepłe) i masło wgnieść w ciasto lub wyrobić mikserem. Jak już powstanie gładkie ciasto wyrabiamy je jeszcze przez około 5 minut.
Gotowe ciasto nakryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, ma podwoić swoją objętość.

Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką

Przygotujemy owoce:
4. Truskawki i rabarbar pokroić na kawałki. Truskawki zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić. Tak samo zrobić z rabarbarem.

Kruszonka:
5. Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę.

Składamy bułeczki:
6. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji termoobieg.
Do blaszki o wymiarach 25x35cm wlać gorącą wodę i wstawić blaszkę na pierwszą od dołu półkę w piekarniku.

7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na dobrze podsypany mąką blat (ciasto jest trochę klejące) i krótko zagnieść, patrz FILM. Ciasto podzielić na 13 porcji (każda o wadze około 110-120g). Z każdej porcji formować bułeczkę i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (na jednej blaszce położyłam 6 bułeczek na drugiej 7). Środek każdej bułeczki spłaszczyć i odstawić je do wyrośnięcia na około 20-25 minut.

8. Na środek każdej bułeczki nałożyć sporą ilość osączonego rabarbaru lub truskawek i docisnąć, patrz FILM. Na koniec bułeczki posypać kruszonką i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż bardzo ładnie się przyrumienią. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika bułeczki odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką

Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

33 komentarze do “Bułeczki Drożdżowe z Truskawkami Rabarbarem i Kruszonką”

  1. Robiłam pierwszy raz i jestem mega zadowolona. Żadnej fillozofi nie ma ,a można cieszyć się smakiem lepszym jak z piekarni. Polecam bardzo.

    Odpowiedz
  2. Pyszne 😍, bardzo puszyste, piekłam kilka razy z rabarbarem, a teraz z borówkami czy jagodami (jak tam kto woli😉), borówki lepiej dać o środka to nie spadają😄

    Odpowiedz
  3. Przepis wspaniały. Za pierwszym razem wyszły jak z cukierni a nawet lepsze. Ja zrobiłam z borówkami. Piekarnik z opcją pary spisał się super zamiast blaszki z wodą. Polecam przepis.

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam według przepisu. Tzn na pewno pomyliłam się i już na samym początku dałam cały cukier w momencie gdy było napisane na początku żeby dać połowę. No i na koniec strasznie ciężko się ciasto wyrabiało to musiałam dość sporo podsypywac mąka. Nie wiem czy przesadziłam z tą mąka, ale strasznie się kleiło czy może masło ciutke za gorące, może powinno być całkowicie letnie, bo wyszły takie suche w środku. Bez popijania kawa czy czymkolwiek ledwo się je. Lubię takie mięciutkie i „mokre” ciasto a to moje na pewno takie nie jest.Co mogłam zrobić źle ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz