Proste Ciasto „Owocowa Pychotka” na kruchym Cieście – Kolejne, wspaniałe ciasto w Małej Cukierence z dużą ilością owoców. Jest bardzo smaczne, trochę cytrynowe, delikatnie waniliowe, wilgotne od owoców i pięknie pachnie. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, myślę, że wiśnie też będą dobre. Ciasto jest proste i szybkie, pamiętajmy tylko, aby mieć dobrze schłodzone masło. Bardzo polecam! Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie! :). Zmodyfikowany przepis z książki „bake from scratch” tom trzeci. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste Ciasto „Owocowa Pychotka” na kruchym Cieście
Składniki:
Ciasto:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250g dobrze schłodzonego masła
1 jajko
Masa owocowa:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
300g malin
150g borówki
250g umytych, pokrojonych truskawek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 33x23cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Mąkę przesiać, dodać cukier, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, sól i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone masło i mieszać mikserem, aż powstaną okruszki, patrz FILM.
3. Jajko wbić do kubeczka i rozmieszać widelcem, następnie dodać je do maślanej masy i mieszać mikserem, aż powstanie ciasto (można też zagnieść ciasto rękoma, ale najlepiej jak najmniej dotykać ciasta).
4. Z gotowego ciasta odłożyć około 300g ciasta i tą małą ilość zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki. Pozostałe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i ciastem wyłożyć dno blaszki.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Masa owocowa:
5. Do miski przełożyć mąkę ziemniaczaną, cukier i wymieszać. Dodać owoce i delikatnie wymieszać, aż owoce pokryją się mąką. Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i znów delikatnie wymieszać, patrz FILM.
6. Przygotowane owoce przełożyć na podpieczony spód i wyrównać. Ciasto wyjąć z lodówki i odrywać, tak skubać małe kawałeczki ciasta, układać je na owocach. Blaszkę wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w 190°C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Ciasto bardzo proste i pyszne! Po wyjęciu z piekarnika pięknie, owocowo pachnie. Piekę już trzecie ciasto wg Pani przepisów, każde wyszło extra ( nawet narzeczony, który nie jest słodką dupką, wcina i ciasta bardzo szybko znikają :))
Pozdrawiam serdecznie
Ogromnie się cieszę, dziękuję :)) pozdrawiam serdecznie
Robiłam i polecam! Przepyszne!
ta owocowa pychotka to naprawde Pychotka juz 2raz je pieke,bardzo polecam szybkie kruche owoce serio polecam
Kolejne pyszne ciasto. Zrobiłam wczoraj wieczorem z borówkami i truskawkami. Polecam!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
super ciasto, latwe i szybkie, bardzo polecam
Czy moga być mrożone owocne
myślę, że tak, pozdrawiam
Ja mam porzeczki i agrest