Prosta Beza z Truskawkami – Dzisiaj zapraszam na kolejne cudo z truskawkami :). Pyszną, prostą w przygotowaniu bezę z kremem śmietanowo – waniliowym. Beza jest chrupiąca, dobrze wysuszona, więc można ją przygotować 1-2 dni wcześniej i odstawić, nic jej się nie stanie. Dosyć często ją piekę, ponieważ w samym przygotowaniu jest szybka (nie biorę tu pod uwagę czasu suszenia). Jest bardzo smaczna, fantastycznie smakuje z waniliowym kremem i świeżymi owocami. Zamiast truskawek można dać maliny, borówkę, porzeczkę. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosta Beza z Truskawkami
Składniki:
Beza:
200g białka w temperaturze pokojowej (tak około z 6 jajek)
350g cukru kryształu
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Krem:
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
1 płaska łyżka cukru pudru
1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie)
Sos truskawkowy:
200g umytych truskawek bez szypułek
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
około 400-500g umytych, przepołowionych truskawek bez szypułek
Beza:
1. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie małe chmurki, patrz FILM. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijać mikserem. Po dodaniu całego cukru kryształu dodać cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią i mieszać mikserem przez około 5-6 minut. Po tym czasie przestać ubijać, szpatułką zebrać składniki z brzegów miski i dalej ubijać mikserem przez około 5-6 minut (czyli ja całą beze ubijam przez około 12 minut, aby cukier dobrze się rozpuścił).
2. Gotową bezę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na papierze narysowałam okrąg o średnicy 20cm i bezę wyłożyłam na środek okręgu (jeśli w bezie cały cukier się nie rozpuścił nie należy się przejmować, mogą zostać takie małe drobinki). Bezę wyrównać i uformować kopczyk, patrz FILM.
3. Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 140°C na funkcji góra-dół przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120-110°C i suszyć bezę przez około 3 godziny (ja najpierw dałam 120°C i po 40 minutach zmniejszyłam na 110°C, bo wydawało mi się, że beza delikatnie się rumieni). Po upieczeniu bezę można zostawić do ostygnięcia w piekarniku (ja tak zrobiłam).
Sos truskawkowy:
4. Do blendera przełożyć truskawki, dodać łyżkę cukru pudru i zmiksować na mus.
Krem:
5. Śmietankę wlać do czystej, suchej miski, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią, fix (niekoniecznie, można pominąć, ale w upalny dzień 1 łyżeczkę radzę dodać) i ubić mikserem.
6. Bezę ułożyć na paterze, wierzch ozdobić kremem i połówkami truskawek, patrz FILM. Na koniec polać sosem truskawkowym (nie musimy wylewać całego sosu, jeśli zostanie można podać go do bezy).
Udanych wypieków :)
Witam zawsze wycieka mi syrop brazowy z pod bezy Cukier rozpuszczony dokładnie Proszę o pomoc Co jest przyczyną?
Mam 9 białek na beze. Czy powinnam wydłużyć czas pieczenia prócz zwiększenia ilości cukru do zrobienia bezy?
może z 10 minut, pozdrawiam
Ania próbowałam zrobic pani beze ale mi się nie udało ubijałam białka na 2,3 w termomiksie na małych obrotach białka ubiły sie na sztywno ale jak zaczęlam dodawac cukier to masa zrobiła sie rzadka co zrobiłam żle.
Zrobiłam i wyszła krucha z zewnątrz a w środku ciągutka, PYCHA
Co oznacza suszyć beze?