Prosta Beza z Truskawkami

Prosta Beza z Truskawkami – Dzisiaj zapraszam na kolejne cudo z truskawkami :). Pyszną, prostą w przygotowaniu bezę z kremem śmietanowo – waniliowym. Beza jest chrupiąca, dobrze wysuszona, więc można ją przygotować 1-2 dni wcześniej i odstawić, nic jej się nie stanie. Dosyć często ją piekę, ponieważ w samym przygotowaniu jest szybka (nie biorę tu pod uwagę czasu suszenia). Jest bardzo smaczna, fantastycznie smakuje z waniliowym kremem i świeżymi owocami. Zamiast truskawek można dać maliny, borówkę, porzeczkę. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Prosta Beza z Truskawkami

Prosta Beza z Truskawkami
Składniki:
Beza:
200g białka w temperaturze pokojowej (tak około z 6 jajek)
350g cukru kryształu
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Krem:
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
1 płaska łyżka cukru pudru
1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie)
Sos truskawkowy:
200g umytych truskawek bez szypułek
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
około 400-500g umytych, przepołowionych truskawek bez szypułek

Prosta Beza z Truskawkami

Beza:
1. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie małe chmurki, patrz FILM. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijać mikserem. Po dodaniu całego cukru kryształu dodać cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią i mieszać mikserem przez około 5-6 minut. Po tym czasie przestać ubijać, szpatułką zebrać składniki z brzegów miski i dalej ubijać mikserem przez około 5-6 minut (czyli ja całą beze ubijam przez około 12 minut, aby cukier dobrze się rozpuścił).

2. Gotową bezę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na papierze narysowałam okrąg o średnicy 20cm i bezę wyłożyłam na środek okręgu (jeśli w bezie cały cukier się nie rozpuścił nie należy się przejmować, mogą zostać takie małe drobinki). Bezę wyrównać i uformować kopczyk, patrz FILM.

3. Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 140C na funkcji góra-dół przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120-110C i suszyć bezę przez około 3 godziny (ja najpierw dałam 120C i po 40 minutach zmniejszyłam na 110C, bo wydawało mi się, że beza delikatnie się rumieni). Po upieczeniu bezę można zostawić do ostygnięcia w piekarniku (ja tak zrobiłam).

Prosta Beza z Truskawkami

Sos truskawkowy:
4. Do blendera przełożyć truskawki, dodać łyżkę cukru pudru i zmiksować na mus.

Krem:
5. Śmietankę wlać do czystej, suchej miski, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią, fix (niekoniecznie, można pominąć, ale w upalny dzień 1 łyżeczkę radzę dodać) i ubić mikserem.

6. Bezę ułożyć na paterze, wierzch ozdobić kremem i połówkami truskawek, patrz FILM. Na koniec polać sosem truskawkowym (nie musimy wylewać całego sosu, jeśli zostanie można podać go do bezy).

Udanych wypieków :)

Prosta Beza z Truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

29 komentarzy do wpisu „Prosta Beza z Truskawkami”

  1. Dzień dobry,

    Beza przepiękna i przepyszna – KAŻDA a z owocami to w ogóle poemat :)
    Mam pytanie: skąd jest ta prześlicza patera?

    Odpowiedz
  2. Piekę bezę już szósty raz. Za każdym razem jest przepyszna. A nie należę do mistrzów cukiernictwa. 😂😂😂 Uwielbiam Pani kanał, mogę się wiele nauczyć. Pizdrawiam

    Odpowiedz
  3. Dzień dobry, czy jak dodam troszkę różowego barwnika to nic się nie stanie z bezą?
    Chciałabym zrobić tą beze ale w delikatnym różowym odcieniu. Boje się, ze nie wyjdzie po dodaniu barwnika. Jakieś sugestie co do suszenia po dodaniu barwnika? Byłabym wdzięczna!

    Odpowiedz
  4. Dzień dobry. Szukam przepisu żeby zrobić masę kawowa do takiej bezy. Ewentualnie tort bezowy. Czy mogłaby mi Pani doradzić co do kremu? I czy ten smak dobrze komponował się z truskawkami? Dziękuję.
    Uwielbiam Pani stronę, wypieki, talent.

    Odpowiedz
  5. Zrobiłam bezę z połowy porcji, deser dla dwóch osób. Jest mniejsza i niższa, myślę, że powinna też krócej się suszyć. Jak myślisz, jak długo powinna siedzieć w piekarniku? Po czym można poznać, że będzie gotowa?

    Odpowiedz
  6. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem ale w trakcie pieczenia zaczął mi się oddzielać od bezy cukier. Później beza mi się strsznie pokruszyła i wyglada fatalnie. Nie mam pojęcia co mogłam zrobić złe..

    Odpowiedz

Dodaj komentarz