Budyń migdałowy z żurawiną i prażonym słonecznikiem

Budyń migdałowy z żurawiną i prażonym słonecznikiem – Pyszny budyń z bakaliami i pełnoziarnistymi płatkami. Jadłam go na śniadanie i byłam zachwycona :), jak dla mnie ciekawa odmiana. Możemy przyrządzić go z ulubionymi bakaliami i zawsze powinien smakować świetnie (pestki dyni, suszone figi, daktyle, kandyzowane owoce, sezam…). Zachęcam do stworzenia własnej wersji budyniu migdałowego:) (oryginalny przepis z gazety „Pani domu poleca” nr 9/2010).

Budyń migdałowy z żurawiną i prażonym słonecznikiem

Budyń migdałowy z żurawiną i prażonym słonecznikiem
Składniki:
1l mleka
5-6 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
aromat migdałowy
4-5 łyżek płatków śniadaniowych pełnoziarnistych
4 łyżki suszonej żurawiny
4 łyżki rodzynek
5 łyżek pestek słonecznika

Słonecznik wsypać na patelnię i zrumienić.
Odlać jedną szklankę mleka, a resztę mleka wlać do rondelka i podgrzewać. Do ciepłego mleka dodać masło i cukier, wymieszać.
W szklance mleka rozmieszać obie mąki, żeby nie było grudek. Dodać parę kropli aromatu migdałowego, wymieszać.
Zawiesinę z mąki wlać do gotującego się mleka z masłem i cukrem. Cały czas mieszając, podgrzewać, aż powstanie gęsty budyń.
Do 4 pucharków wsypać na dno trochę płatków pełnoziarnistych, rodzynek, żurawiny, uprażonego słonecznika i zalać odrobiną budyniu. Znów wsypać trochę płatków, rodzynek, żurawiny, słonecznika i zalać budyniem. Tak zrobić 2 lub 3 warstwy. Wierzch budyniu posypać pozostałymi bakaliami, można udekorować owocami.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz