Ciasto z jabłkami i kremem budyniowym


Smaczne, soczyste ciasto z jabłkami i kremem śmietankowym. W przepisie użyłam galaretki ananasowej, która doskonale komponuje się z jabłkami i podkreśla ich smak. Niektórych może zniechęcić duża ilość tłuszczu w masie budyniowej, ale dzięki takiej masie to ciasto jest tak wyjątkowo smaczne. Dodaje ona lekkości, takiej kremowej konsystencji, która przy pierwszym kawałku przyjemnie zaskakuje. Ważne jest, żeby jej nie przesłodzić, powinna być lekko słodka. Polecam … (oryginalny przepis z gazety „Poradnik Smakosza” nr 7-8 2010)

składniki:
ciasto:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
2  łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu

masa jabłkowa:
2kg jabłek
2 opakowania galaretki ananasowej

masa budyniowa:
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
2-3 łyżki cukru pudru – ilość cukru według uznania, jeśli będzie dla ciebie za mało słodkie, dodaj więcej cukru, masa ma być lekko słodka
2 szklanki mleka
250g margaryny

dekoracja:
połówki orzechów włoskich lub pekan

1. Ubić jajka z cukrem.
2. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek, wlać pół łyżeczki octu, delikatnie wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do dużej blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec  w temperaturze 170-180oC przez około 35 minut.
4. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć je do rondla lub patelni i podsmażyć, aż jabłka będą miękkie, odstawić do przestygnięcia.
5. W szklance gorącej wody rozpuścić obie galaretki, gdy przestygnie, wymieszać ją z jabłkami.
6. Ugotować budyń na 2 szklankach mleka i odstawić do przestygnięcia.
7. Margarynę  utrzeć, ciągle ucierając, dodawać budyń i przesiany cukier puder. Wszystko dobrze zmiksować na jednolitą masę.
8. Na ostudzony biszkopt nałożyć masę jabłkową, a następnie krem budyniowy i na parę godzin włożyć do lodówki (najlepiej na noc). Przed podaniem pokroić ciasto na kwadraty i każdy udekorować połówką orzecha włoskiego lub pekan (można udekorować dowolnie).
Udanych wypieków :)

12 thoughts on “Ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

  1. Właśnie znalazłam Twój przepis :) i zabieram się za przygotowanie tego pysznego ciasta dla mojego ukochanego męża z okazji dnia chłopca :)

  2. Chciałam upiec to ciasto….niestety nigdzie nie mogę kupić galaretki ananasowej,prosze mi podpowiedzieć jaką inną mogę użyć w zamian. Bo przepis wygląda super :)

  3. No niestety ciasto nie do końca smakowało. Dla głodnego. Biszkopt bardzo dobry, jabłka mimo dostosowania się do przepisu nie scieły się i wypływały, ale też były bardzo smaczne. No a masa… to porażka, samo masło, tłusta aż nie da się przełknąc. Zrobiłam idealnie jak w przepisie, z masłem dobrej jakości i tylko to masło było wyczuwalne, posłodziłam więcej, a wraz tylko masło czuć, zero budyniu. Drugi raz tego ciasta nie zrobie. Być może to tylko rzecz gustu.

Dodaj komentarz

.