Ciasto z jabłkami i kremem budyniowym – Smaczne, soczyste ciasto z jabłkami i kremem śmietankowym. W przepisie użyłam galaretki ananasowej, która doskonale komponuje się z jabłkami i podkreśla ich smak. Niektórych może zniechęcić duża ilość tłuszczu w masie budyniowej, ale dzięki takiej masie to ciasto jest tak wyjątkowo smaczne. Dodaje ona lekkości, takiej kremowej konsystencji, która przy pierwszym kawałku przyjemnie zaskakuje. Ważne jest, żeby jej nie przesłodzić, powinna być lekko słodka. Polecam … (oryginalny przepis z gazety „Poradnik Smakosza” nr 7-8 2010)
Ciasto z jabłkami i kremem budyniowym
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
Masa jabłkowa:
2kg jabłek
2 opakowania galaretki ananasowej
Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
2-3 łyżki cukru pudru – ilość cukru według uznania, jeśli będzie dla ciebie za mało słodkie, dodaj więcej cukru, masa ma być lekko słodka
2 szklanki mleka
250g margaryny
Dekoracja:
połówki orzechów włoskich lub pekan
1. Ubić jajka z cukrem.
2. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek, wlać pół łyżeczki octu, delikatnie wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do dużej blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 170-180°C przez około 35 minut.
4. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć je do rondla lub patelni i podsmażyć, aż jabłka będą miękkie, odstawić do przestygnięcia.
5. W szklance gorącej wody rozpuścić obie galaretki, gdy przestygnie, wymieszać ją z jabłkami.
6. Ugotować budyń na 2 szklankach mleka i odstawić do przestygnięcia.
7. Margarynę utrzeć, ciągle ucierając, dodawać budyń i przesiany cukier puder. Wszystko dobrze zmiksować na jednolitą masę.
8. Na ostudzony biszkopt nałożyć masę jabłkową, a następnie krem budyniowy i na parę godzin włożyć do lodówki (najlepiej na noc). Przed podaniem pokroić ciasto na kwadraty i każdy udekorować połówką orzecha włoskiego lub pekan (można udekorować dowolnie).
Udanych wypieków :)
Piekę bardzo podobne ciasto tylko zamiast kremu budyniowego daję ubitą śmietanę i jest pycha. Polecam Renata
Będę robić jutro. Przepis fantastyczny więc zapowiada się coś niebiańskiego. Najbardziej ciekawi mnie połączenie jabłek z galaretką. Pozdrawiam
No niestety ciasto nie do końca smakowało. Dla głodnego. Biszkopt bardzo dobry, jabłka mimo dostosowania się do przepisu nie scieły się i wypływały, ale też były bardzo smaczne. No a masa… to porażka, samo masło, tłusta aż nie da się przełknąc. Zrobiłam idealnie jak w przepisie, z masłem dobrej jakości i tylko to masło było wyczuwalne, posłodziłam więcej, a wraz tylko masło czuć, zero budyniu. Drugi raz tego ciasta nie zrobie. Być może to tylko rzecz gustu.
przykro mi, pozdrawiam serdecznie
ciasto bardzo dobre i bardzo ładnie wygląda.
Niestety nie znalazłam nigdzie galaretki ananasowej, więc użyłam agrestowej.
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
może być brzoskwiniowa, morelowa, agrestowa, jaką Pani chce :) pozdrawiam serdecznie
Chciałam upiec to ciasto….niestety nigdzie nie mogę kupić galaretki ananasowej,prosze mi podpowiedzieć jaką inną mogę użyć w zamian. Bo przepis wygląda super :)
cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Bardzo smaczne ciasto..;-) a co najlepsze łatwe i szybkie w wykonaniu;-)
Mam nadzieję, że ciasto smakowało,
pozdrawiam ciepło
Właśnie znalazłam Twój przepis :) i zabieram się za przygotowanie tego pysznego ciasta dla mojego ukochanego męża z okazji dnia chłopca :)
można użyć blaszki 25x35cm lub 20x40cm
pozdrawiam
Przymierzam się do zrobienia tego ciasta, tylko sie zastanawiam jak duża ma być blacha? Pozdrawiam