Dzisiaj będzie bardzo niebiesko i jagodowo. Ciasto „Smerfuś” – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam…
Biszkopt z jagodami i galaretką – Smerfuś
Składniki:
Biszkopt
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Krem:
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 niebieskie galaretki w proszku (każda na 500ml wody)
1 szklanka umytych, osączonych jagód
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Wierzch:
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 galaretka (użyłam niebieskiej)
1 fix do śmietany
1-2 łyżki cukru pudru
2 szklanki umytych, osączonych jagód
Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.
5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto wyjąć z blaszki i ostrożnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem:
7. Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Keksówkę o wymiarach 25x12cm lub inne naczynie wyłożyć folią spożywczą. Wlać do niej rozpuszczoną galaretkę i odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Następnie ściągnąć z galaretki folię i pokroić ją w kostkę.
8. Pozostałe dwie galaretki również rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
9. Śmietankę kremówkę 500ml ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Powoli cały czas mieszając, wlewać do niej całkowicie ostygniętą, lekko tężejąca galaretkę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i 1 szklankę jagód, wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu położyć drugi kawałek ciasta, lekko docisnąć.
Wierzch:
10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać jagodami.
11. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
12. Lekko tężejącą galaretką polać wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków:)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Lekko zmienilam przeois przy swoim wykonaniu (uzylam galaretki koloru bordowego i dodalam borowek oraz malin) mimo to ciasto świetnie sie prezentowalo i bylo przepyszne. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
cieszę się, pozdrawiam serdecznie
właśnie upiekłam jest wyśmienite polecam ale jak nie ma jagód to można a innymi owocami i inną galaretką tak uważam a to naprawdę wyśmienite
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam dziś na imieniny do pracy – rewelacja. W pracy zrobiło furorę – i kolorem i smakiem. Polecam wszystkim gorąco :) Dziękuję za przepis ten i wszystkie inne, bo zawsze wychodzą.
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
witam. ciasto bardzo pyszne choc ja zrobilam z galaretka wisniowa, pani wersja kolorystyczna bardzjej mi sie podoba…
Proszę obie rozpuścić w 1,5 szklanki wody, tak może Pani umieści,
pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry! Prześliczne ciasto, właśnie go robię dla nauczycielek do szkoły, na pożegnanie. Mam pytanie, te dwie pozostałe galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody każda, czy obie? Czy jak już zrobię ciasto, mogę efekty umieścic na moim blogu? Pozdrawiam serdecznie :)
Najpiękniejsze ciasto na świecie, robię na święta !!!!
Cieszę się bardzo że smakowało :) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam dziś to ciasto. Jest pyszne!!! :) i bardzo efektowne. Dziekuję za przepis i pozdrawiam :)
trzeba je będzie dobrze rozmrozić, pozdrawiam
Witam. Czy można użyć mrożonych jagód. Boję się że puszczą za dużo soku.