Witajcie Kochani,
Jak już wiecie od dwóch tygodni jestem ambasadorką Festiwalu Wypieków organizowanego przez marki Delecta i Bakalland. W ramach Festiwalu powstanie „Wielka Księga z Wypiekami”, w której znajdzie się 100 najbardziej ekscytujących historii i związanych z nimi słodkich przepisów. Zaglądam na stronę Festiwalu i widzę, że coraz więcej przysyłacie wspaniałych historii i zachęcam do przysyłania kolejnych. Może Wasza historia trafi do „Wielkiej Księgi z Wypiekami” oraz wygracie inne, ciekawe nagrody…
A dzisiaj w ramach Festiwalu Wypieków publikuję kolejną, słodką historię. Zapraszam na puszyste, owocowe babeczki z waniliowym kremem z bitej śmietany. O takich babeczkach pomyślałam, kiedy moi rodzice opowiedzieli mi o swoich pierwszych randkach. Podobano za czasów studenckich, w każdy czwartek, po zajęciach spotykali się na ławeczce przed mała cukiernią. Ze wszystkich smakołyków serwowanych w cukierni najbardziej przypadły im do gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje i moim rodzice z sentymentem lubią do niej wrócić, aby powspominać stare czasy…
Zapraszam do konkursu! Jeśli i Wy lubicie piec tak, jak ja i macie przepisy na wypieki lub inne słodkie pyszności związane z ciekawą historią, która im towarzyszy, możecie się nią podzielić, biorąc udział w konkursie „Festiwal Wypieków”. Patronatem festiwalu są marki Delecta i Bakalland, 100 najbardziej ekscytujących historii zostanie nagrodzonych publikacją w „Wielkiej Księdze z Wypiekami”!!
Babeczki z owocami i bitą śmietaną
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
180g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
160g miękkiego masła
160g cukru
3 jajka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód
Krem:
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
fix do śmietany
12 malin lub truskawek
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.
3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.
4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C) przez około 25-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Przełożyć ją do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton M1) i ozdobić nią wierzch babeczek. Na końcu poukładać owoce i od razu podawać.
Zgłoszenia możecie przesyłać do końca lipca. Inspiracje i przykładowe historie z przepisami możecie zobaczyć na stronie http://www.festiwalwypiekow.pl a ciekawe sposoby i przepisy na słodkie wypieki znajdziecie na stronie http://www.delecta.pl
Udanych wypieków:)
Czy krem długo się utrzymuje w całości? Czy np na drugi dzień opadnie albo rozpuści się?
wytrzyma do następnego dani, pozdrawiam
Ile wychodzi babeczek z 1 porcji? Pozdrawiam
12 babeczek, pozdrawiam
to bardzo mi przykro, pozdrawiam
Nieprawda. Na stronie w regulaminie jest napisane, że tylko osoby pelnoletnie.
Osoby niepełnoletnie mogą brać udział w konkursie? Myślę że mam bardzo ciekawą historię i przepis z nią związany, a niestety do 18 został mi jeszcze rok :(