Dzisiaj będzie bardzo niebiesko i jagodowo. Ciasto „Smerfuś” – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam…
Biszkopt z jagodami i galaretką – Smerfuś
Składniki:
Biszkopt
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Krem:
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 niebieskie galaretki w proszku (każda na 500ml wody)
1 szklanka umytych, osączonych jagód
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Wierzch:
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 galaretka (użyłam niebieskiej)
1 fix do śmietany
1-2 łyżki cukru pudru
2 szklanki umytych, osączonych jagód
Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.
5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto wyjąć z blaszki i ostrożnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem:
7. Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Keksówkę o wymiarach 25x12cm lub inne naczynie wyłożyć folią spożywczą. Wlać do niej rozpuszczoną galaretkę i odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Następnie ściągnąć z galaretki folię i pokroić ją w kostkę.
8. Pozostałe dwie galaretki również rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
9. Śmietankę kremówkę 500ml ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Powoli cały czas mieszając, wlewać do niej całkowicie ostygniętą, lekko tężejąca galaretkę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i 1 szklankę jagód, wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu położyć drugi kawałek ciasta, lekko docisnąć.
Wierzch:
10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać jagodami.
11. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
12. Lekko tężejącą galaretką polać wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków:)
dobrze, więc zrobię taką kategorię, postaram się jakoś w przyszłym tygodniu, pozdrawiam serdecznie
Jest jeszcze taka możliwość, z której skorzystałam – wyszukiwanie wg hasła „galaretka”, „ciasta z galaretką”, właśnie w ten sposób Smerfusia znalazłam. Jest to idealnie takie, jakiego szukam na weekend. Jednak podczas takiego wyszukiwania pojawiają się przepisy bez zdjęć.
Pozdrawiam serdecznie i wracam w sobotę na stronę, aby skorzystać z przepisu!!!
nie, nie mam, czyli założyć kategorię „ciasta z galaretką” pozdrawiam
No właśnie takiego ciasta szukałam…
Czy masz gdzieś sklasyfikowane ciasta z galaretką?
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Pychota! Polecam, za sam wygląd daję 6 a za tym idzie też smak. Zrobił duże wrażenie na sobotnim przyjęciu!
Niebieska galaretka jest praktycznie w każdym sklepie :-P
tak można, pozdrawiam
Można użyć innej mąki ? Jeżeli ktoś nie toleruje glutenu?
Wygląda pięknie! Tak bajkowo! Pozdrawiam :)
Ja kupiłam ją w Selgrosie, a Pani na Facebooku pisały że dostały ją w Netto, pozdrawiam
Dziewczyny, skąd niebieska galaretka?
myślę, że będzie pyszne z czarną porzeczką, pozdrawiam
Wygląda kusząco:)).
Bajeczne to ciasto ! lubię takie, ale nie mam jagód, ale mam czarną porzeczkę.