Szybkie w przygotowaniu, smaczne batoniki owsiane nadziane czekoladą i nutellą. Lepiej smakują z gorzką czekoladą, ale możemy również użyć mlecznej. Stanowią świetną przekąskę, dodadzą energii i są sycące. Piekłam je w zeszłym tygodniu już dwa razy:) Bardzo polecam…
Batoniki owsiane z nutellą
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (użyłam górskich)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1 niepełna szklanka mąki (użyłam tortowej)
3/4 szklanki cukru (możemy użyć jasnego brązowego)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
250g masła w temperaturze pokojowej
150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36% (możemy zastąpić zagęszczonym, niesłodzonym mlekiem)
6 kopiastych łyżek nutelli
1. Nastawić piekarnik na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy.
3. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
4. Blaszkę o rozmiarze 24x24cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruszonkę podzielić na dwie równe części. Jedną połową wyłożyć blaszkę lekko ją dociskając, resztę kruszonki włożyć do zamrażalnika.
5. Do rondelka z grubym dnem dodać śmietankę, połamaną czekoladę i nutellę. Podgrzewać na niedużym ogniu cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa.
6. Czekoladową masę wylać na kruszonkę w blaszce i równomiernie rozprowadzić łyżką. Wierzch posypać kruszonką z zamrażalnika i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Ostygnięte ciasto kroimy na prostokąty.
Udanych wypieków:)
bardzo mi miło, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam ciepło
ciasto na medal! już dawno nie jadłam tak dobrego! użyłam mąki pełnoziarnistej Lubelli. Polecam, bardzo polecam!
życzę smacznego, pozdrawiam ciepło:)
Akurat zakupiłam słoiczek nutelli :D
fajnie to wygląda wypróbuję w weekend :)
Faktycznie, tak jak wspominała Moniezja, strach tu wchodzić, bo wszystko tak pysznie wygląda, że człowiek od razu ma ochotę pochłonąć wszystkie smaczne rzeczy świata :)
Cieszę się i dziękuję:)
pozdrawiam ciepło
tak, ja wylewałam ciepłą, nie czekałam aż przestygnie,
pozdrawiam
Bardzo fajne ciasto. Mam tylko małe pytanie, na kruszonkę wylewamy gorącą masę czekoladową?
myślę że przez około 5-6 dni,
pozdrawiam ciepło
Witam, a ile takie batoniki mozna trzymac w puszce lub jakism pojeniku po upieczeniu, u mnie w domu tylko ja takie jadam, a calej blachy na raz nie zjem ;( Pozdrawiam.
ania: – poszukam bardziej zdrowego:) można użyć mąki pełnoziarnistej nic się nie stanie, wydaje mi się, że będzie nawet smaczniejsze,
Lady laura: – 1 pełna szklanka mąki i druga tak 4/5 szklanki,
pozdrawiam serdecznie
bardzo lubię takie ciasta :) pyszne :)
Pieknie wygladaja,nie do konca rozumiem jednak ile tej maki ,czyli prawie dwie szklanki?
Jakie cudne te batoniki! :)
To chyba to „zdrowe ciasto” o ktore prosilam:) mam jeszcze pytanko czy mozna uzyc maki pelnoziarnistej lub pol na pol? Nic sie nie stanie?
Pozdrawiam I napewno wkrotce wyprobuje:)