Batoniki owsiane z nutellą


 
Szybkie w przygotowaniu, smaczne batoniki owsiane nadziane czekoladą i nutellą. Lepiej smakują z gorzką czekoladą, ale możemy również użyć mlecznej. Stanowią świetną przekąskę, dodadzą energii i są sycące. Piekłam je w zeszłym tygodniu już dwa razy:) Bardzo polecam… (przepis ze strony circle-b-kitchen).
 

 
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (użyłam górskich)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1 niepełna szklanka mąki (użyłam tortowej)
3/4 szklanki cukru (możemy użyć jasnego brązowego)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
250g masła w temperaturze pokojowej
150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%  (możemy zastąpić zagęszczonym, niesłodzonym mlekiem)
6 kopiastych łyżek nutelli
 
1. Nastawić piekarnik na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy.

3. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.

4. Blaszkę o rozmiarze 24x24cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruszonkę podzielić na dwie równe części. Jedną połową wyłożyć blaszkę lekko ją dociskając, resztę kruszonki włożyć do zamrażalnika.

5. Do rondelka z grubym dnem dodać śmietankę, połamaną czekoladę i nutellę. Podgrzewać na niedużym ogniu cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa.  

6. Czekoladową masę wylać na kruszonkę w blaszce i równomiernie rozprowadzić łyżką. Wierzch posypać kruszonką z zamrażalnika i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Ostygnięte ciasto kroimy na prostokąty.

Udanych wypieków:)
 

28 przemyśleń nt. „Batoniki owsiane z nutellą

  1. To chyba to „zdrowe ciasto” o ktore prosilam:) mam jeszcze pytanko czy mozna uzyc maki pelnoziarnistej lub pol na pol? Nic sie nie stanie?
    Pozdrawiam I napewno wkrotce wyprobuje:)

  2. ania: – poszukam bardziej zdrowego:) można użyć mąki pełnoziarnistej nic się nie stanie, wydaje mi się, że będzie nawet smaczniejsze,

    Lady laura: – 1 pełna szklanka mąki i druga tak 4/5 szklanki,

    pozdrawiam serdecznie

  3. Witam, a ile takie batoniki mozna trzymac w puszce lub jakism pojeniku po upieczeniu, u mnie w domu tylko ja takie jadam, a calej blachy na raz nie zjem ;( Pozdrawiam.

  4. Faktycznie, tak jak wspominała Moniezja, strach tu wchodzić, bo wszystko tak pysznie wygląda, że człowiek od razu ma ochotę pochłonąć wszystkie smaczne rzeczy świata :)

  5. można dodać margaryny, mogą stracić na smaku, radzę użyć margaryny Kasi jest najbardziej neutralna,
    pozdrawiam ciepło

  6. Rewelacja! Do wykonania tego deseru przekonały mnie dwie rzeczy: łatwość wykonania i szybkość! Dodałam inny krem, nie nutellę, ale batoniki wyszły super i kuszą;) Polecam wszystkim!

  7. Zrobiłam! naprawdę proste w wykonaniu i bardzo smaczne… Przepis rewelacyjny:) ja uwielbiam wszystko co z czekoladą! Pozdrawiam:-)

Dodaj komentarz

.