Batoniki owsiane z nutellą

Szybkie w przygotowaniu, smaczne batoniki owsiane nadziane czekoladą i nutellą. Lepiej smakują z gorzką czekoladą, ale możemy również użyć mlecznej. Stanowią świetną przekąskę, dodadzą energii i są sycące. Piekłam je w zeszłym tygodniu już dwa razy:) Bardzo polecam…

Batoniki owsiane z nutellą 1

Batoniki owsiane z nutellą
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (użyłam górskich)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1 niepełna szklanka mąki (użyłam tortowej)
3/4 szklanki cukru (możemy użyć jasnego brązowego)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
250g masła w temperaturze pokojowej
150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36% (możemy zastąpić zagęszczonym, niesłodzonym mlekiem)
6 kopiastych łyżek nutelli

1. Nastawić piekarnik na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy.

3. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.

4. Blaszkę o rozmiarze 24x24cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruszonkę podzielić na dwie równe części. Jedną połową wyłożyć blaszkę lekko ją dociskając, resztę kruszonki włożyć do zamrażalnika.

5. Do rondelka z grubym dnem dodać śmietankę, połamaną czekoladę i nutellę. Podgrzewać na niedużym ogniu cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa.

6. Czekoladową masę wylać na kruszonkę w blaszce i równomiernie rozprowadzić łyżką. Wierzch posypać kruszonką z zamrażalnika i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Ostygnięte ciasto kroimy na prostokąty.

Udanych wypieków:)

Batoniki owsiane z nutellą 2

Print Friendly, PDF & Email

36 komentarzy do “Batoniki owsiane z nutellą”

  1. Czy ciasto / kruszonka po połączeniu wszystkich składników (jeszcze przed pieczeniem) będzie mieć konsystencję bardziej suchą czy mokrą (taką natłuszczoną)? Dziękuję za wszystkie inspiracje, skorzystałam już z kilku Pani przepisów i wszystkie słodkości wyszły rewelacyjnie. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. Pyszne! Od razu na próbę zrobiłam z 4 nadzieniami. Pierwsze nadzienie to oczywiście nutella drugie masa krówkowa trzecie masło orzechowe oraz czwarte dżem wiśniowy. Z każdym nadzieniem bardzo dobre wyszło następnym razem zrobię może z orzechami. Dzięki za przepis :-)

    Odpowiedz
  3. Zrobiłam! naprawdę proste w wykonaniu i bardzo smaczne… Przepis rewelacyjny:) ja uwielbiam wszystko co z czekoladą! Pozdrawiam:-)

    Odpowiedz
  4. Rewelacja! Do wykonania tego deseru przekonały mnie dwie rzeczy: łatwość wykonania i szybkość! Dodałam inny krem, nie nutellę, ale batoniki wyszły super i kuszą;) Polecam wszystkim!

    Odpowiedz
  5. można dodać margaryny, mogą stracić na smaku, radzę użyć margaryny Kasi jest najbardziej neutralna,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  6. Faktycznie, tak jak wspominała Moniezja, strach tu wchodzić, bo wszystko tak pysznie wygląda, że człowiek od razu ma ochotę pochłonąć wszystkie smaczne rzeczy świata :)

    Odpowiedz
  7. Witam, a ile takie batoniki mozna trzymac w puszce lub jakism pojeniku po upieczeniu, u mnie w domu tylko ja takie jadam, a calej blachy na raz nie zjem ;( Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  8. ania: – poszukam bardziej zdrowego:) można użyć mąki pełnoziarnistej nic się nie stanie, wydaje mi się, że będzie nawet smaczniejsze,

    Lady laura: – 1 pełna szklanka mąki i druga tak 4/5 szklanki,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  9. To chyba to „zdrowe ciasto” o ktore prosilam:) mam jeszcze pytanko czy mozna uzyc maki pelnoziarnistej lub pol na pol? Nic sie nie stanie?
    Pozdrawiam I napewno wkrotce wyprobuje:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz