Batoniki owsiane z nutellą

Szybkie w przygotowaniu, smaczne batoniki owsiane nadziane czekoladą i nutellą. Lepiej smakują z gorzką czekoladą, ale możemy również użyć mlecznej. Stanowią świetną przekąskę, dodadzą energii i są sycące. Piekłam je w zeszłym tygodniu już dwa razy:) Bardzo polecam…

Batoniki owsiane z nutellą 1

Batoniki owsiane z nutellą
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (użyłam górskich)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1 niepełna szklanka mąki (użyłam tortowej)
3/4 szklanki cukru (możemy użyć jasnego brązowego)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
250g masła w temperaturze pokojowej
150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36% (możemy zastąpić zagęszczonym, niesłodzonym mlekiem)
6 kopiastych łyżek nutelli

1. Nastawić piekarnik na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy.

3. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.

4. Blaszkę o rozmiarze 24x24cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruszonkę podzielić na dwie równe części. Jedną połową wyłożyć blaszkę lekko ją dociskając, resztę kruszonki włożyć do zamrażalnika.

5. Do rondelka z grubym dnem dodać śmietankę, połamaną czekoladę i nutellę. Podgrzewać na niedużym ogniu cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa.

6. Czekoladową masę wylać na kruszonkę w blaszce i równomiernie rozprowadzić łyżką. Wierzch posypać kruszonką z zamrażalnika i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Ostygnięte ciasto kroimy na prostokąty.

Udanych wypieków:)

Batoniki owsiane z nutellą 2

Podobne przepisy

Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia

Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem

Ciasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko

Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia

Ciasto KINDER BUENO bez pieczenia

Proste Chrupiące Ciasto z Nutellą i Musem Brzoskwiniowym

36 komentarzy do “Batoniki owsiane z nutellą”

  1. Czy ciasto / kruszonka po połączeniu wszystkich składników (jeszcze przed pieczeniem) będzie mieć konsystencję bardziej suchą czy mokrą (taką natłuszczoną)? Dziękuję za wszystkie inspiracje, skorzystałam już z kilku Pani przepisów i wszystkie słodkości wyszły rewelacyjnie. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. Pyszne! Od razu na próbę zrobiłam z 4 nadzieniami. Pierwsze nadzienie to oczywiście nutella drugie masa krówkowa trzecie masło orzechowe oraz czwarte dżem wiśniowy. Z każdym nadzieniem bardzo dobre wyszło następnym razem zrobię może z orzechami. Dzięki za przepis :-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz