Pyszna, kolorowa babka piaskowa z dodatkiem kakao i kisielu wiśniowego oraz cytrynowego. Świetna do popołudniowej przerwy z herbatą czy kawą. Ładnie wygląda i pachnie, będzie miłym dodatkiem na nadchodzące święta. Do ciasta z kisielem wiśniowym dodałam jeszcze odrobinę różowego barwnika spożywczego, a do cytrynowego żółtego. Bardzo polecam:)
(przepis z książki „słodki świat Kasi”).
Babka kolorowa
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g masła w temperaturze pokojowej
125ml oleju
240g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32g)
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
260g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel wiśniowy (40g) bez cukru
1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru
4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
1 łyżka octu
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać w dwóch partiach żółtka, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około minutę, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
3. Następnie dodać olej, ocet i wymieszać krótko mikserem. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać do połączenia składników.
4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie łyżką wymieszać je z ciastem.
5. Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej cytrynowy, a do trzeciej kakao.
6. Formę do baby o średnicy 24-25cm posmarować masłem i posypać mąką. Do blaszki przełożyć poszczególne ciasta i wyrównać. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem posypać cukrem puder.
Udanych wypieków:)
użyłam kiślu dr. Dr. Oetker i nie wyszedł mi kolor :(
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Przepis przetestowany, babka wyszła przepięknie i przepysznie :) Dziękuję i pozdrawiam!
jak podzielimy masę na trzy części punkt 5. wtedy razem z kisielami odrobinę dodajemy barwnika, tak troszkę na końcówce zapałki, pozdrawiam
W którym momencie dodać barwniki i ile? Nigdy nie używałam barwników.
nie odpowiem Pani na to pytanie, nigdy nie mroziłam, pozdrawiam
Czy można upiec babkę dzisiaj i ja zamrozić?
tak można tylko na termoobiegu, proszę wtedy dać temperaturę 160oC, pozdrawiam
Witam,
A czy można piec bez tej funkcji „góra-dół”, bo mój piekarnik chyba nie ma takiej funkcji:)
kisiel Dr. Oetker, pozdrawiam :)
To zdradzisz nam jakiej firmy był Twój kisiel? :D Już nie będziemy wgłębiać się w barwniki :P
Angelika i Monika – hm… trudno mi powiedzieć, to zależy chyba od barwników jakie dodali do kisielu, pozdrawiam
Świetnie wygląda taka kolorowa :)
Wygląda uroczo, piękny mix kolorów :)
Kolory są przepiękne! Mamy pytanko :P Nasza siostra zrobiła babeczki z dodatkiem truskawkowego kisielu i kolor wyszedł… zielony i to taki siny. Od czego mogło to zależeć? :)