Pyszna, kolorowa babka piaskowa z dodatkiem kakao i kisielu wiśniowego oraz cytrynowego. Świetna do popołudniowej przerwy z herbatą czy kawą. Ładnie wygląda i pachnie, będzie miłym dodatkiem na nadchodzące święta. Do ciasta z kisielem wiśniowym dodałam jeszcze odrobinę różowego barwnika spożywczego, a do cytrynowego żółtego. Bardzo polecam:)
(przepis z książki „słodki świat Kasi”).
Babka kolorowa
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g masła w temperaturze pokojowej
125ml oleju
240g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32g)
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
260g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel wiśniowy (40g) bez cukru
1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru
4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
1 łyżka octu
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać w dwóch partiach żółtka, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około minutę, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
3. Następnie dodać olej, ocet i wymieszać krótko mikserem. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać do połączenia składników.
4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie łyżką wymieszać je z ciastem.
5. Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej cytrynowy, a do trzeciej kakao.
6. Formę do baby o średnicy 24-25cm posmarować masłem i posypać mąką. Do blaszki przełożyć poszczególne ciasta i wyrównać. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem posypać cukrem puder.
Udanych wypieków:)
Kisiele nie dają koloru niestety-zamiast różowego wyszedł szary.
Witaj. Mam w planie olej zamienić ma mleko, żeby trochę odchudzić babkę. Myśli, że nie zaszkodzi to babce?
będzie bardziej sucha, pozdrawiam
U mnie też wyszła strasznie tłusta :-(
Z przepisu zrobiłam babeczki ,przepis bardzo dobry !Babeczki wyrosly i są obłędne
Na samych kiślach kolorów praktycznie nie ma, trzeba dodać barwników i to nie taką odrobinkę.
Bardzo tlusta i wgl mi nie wyroslo, nie wiem co zrobilam źle..
Babka pyszna i puszysta, zapomniałam dać ocet, ale i tak się udała i ładnie wyrosła. Polecam
Po co dodaje się ocet do ciasta?
żeby ładnie rosła, pozdrawiam
Babka przepyszna jedna z najlepszych . Dziękuję
Bardzo dobra, ale według mnie trochę za tłusta. Czy myślisz, że można ominąć olej? U mnie kisiel nie zabarwil i wyszły dwa kolory.
Świetny przepis. Babka wyszła puszysta i aromatyczna. Dałam mniej cukru niż w przepisie i też było ok. Bez barwników kolor różowy słaby, ale smaku nie zmienia ;)). Pozdrawiam i udanych wypieków.