Babka kolorowa

Pyszna, kolorowa babka piaskowa z dodatkiem kakao i kisielu wiśniowego oraz cytrynowego. Świetna do popołudniowej przerwy z herbatą czy kawą. Ładnie wygląda i pachnie, będzie miłym dodatkiem na nadchodzące święta. Do ciasta z kisielem wiśniowym dodałam jeszcze odrobinę różowego barwnika spożywczego, a do cytrynowego żółtego. Bardzo polecam:)
(przepis z książki „słodki świat Kasi”).

babka kolorowa

Babka kolorowa
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g masła w temperaturze pokojowej
125ml oleju
240g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32g)
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
260g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel wiśniowy (40g) bez cukru
1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru
4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
1 łyżka octu
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać w dwóch partiach żółtka, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około minutę, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

3. Następnie dodać olej, ocet i wymieszać krótko mikserem. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać do połączenia składników.

4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie łyżką wymieszać je z ciastem.

5. Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej cytrynowy, a do trzeciej kakao.

6. Formę do baby o średnicy 24-25cm posmarować masłem i posypać mąką. Do blaszki przełożyć poszczególne ciasta i wyrównać. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem posypać cukrem puder.

Udanych wypieków:)

babka kolorowa

babka kolorowa

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

18 komentarzy do wpisu „Babka kolorowa”

  1. Angelika i Monika – hm… trudno mi powiedzieć, to zależy chyba od barwników jakie dodali do kisielu, pozdrawiam

  2. jak podzielimy masę na trzy części punkt 5. wtedy razem z kisielami odrobinę dodajemy barwnika, tak troszkę na końcówce zapałki, pozdrawiam

  3. Świetny przepis. Babka wyszła puszysta i aromatyczna. Dałam mniej cukru niż w przepisie i też było ok. Bez barwników kolor różowy słaby, ale smaku nie zmienia ;)). Pozdrawiam i udanych wypieków.

  4. Bardzo dobra, ale według mnie trochę za tłusta. Czy myślisz, że można ominąć olej? U mnie kisiel nie zabarwil i wyszły dwa kolory.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.