Dzisiaj dzień Świętego Patryka i postanowiłam go uczcić pysznymi, puszystymi babeczkami z dodatkiem ciemnego piwa. Są wilgotne, sycące, o wspaniałym aromacie. Fantastycznym dodatkiem jest krem z bitej śmietany z likierem Baileys. Całość bardzo smaczna i uzależniająca:), nie mogłam poprzestać na jednej babeczce. Polecam!
Piwne babeczki z kremem Baileys
Składniki:
Ciasto:
140g masła
80g połamanej gorzkiej czekolady
180g jasnego brązowego cukru
200ml ciemnego piwa (użyłam Żywiec Porter)
2 jajka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
350ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 fixy do śmietany
80-100ml likieru Baileys
1-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
kolorowa posypka cukrowa
1. Masło z czekoladą przełożyć do rondelka i podgrzewać mieszając, aż się roztopią.
2. Masę czekoladową przelać do większej miski i dodać do niej cukier, piwo i aromat, wymieszać.
Następnie wbić jajka i wymieszać do połączenia składników.
3. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, solą i w dwóch partiach dodać ją do czekoladowej masy, dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
4. Blaszkę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami i napełnić je ciastem do około 3/4 wysokości.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 25-28 minut. Babeczki po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie przez około 10 minut. Następnie wyjąć je z metalowej blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
5. Śmietankę kremówkę ubić z fixami i cukrem pudrem. Ciągle ucierając, dodać likier i wymieszać na gładki krem. Gotowym kremem udekorować babeczki (przy pomocy szprycy lub woreczka z metalową/plastikową końcówką) i posypać kolorową posypką.
Udanych wypieków :)
Pani Natalio,
czy mogę zastąpić cukier brązowy, cukrem trzcinowym?
Pozdrawiam serdecznie
Ila
tak można, pozdrawiam
Fantastyczna inspiracja! Babeczki wyglądają przepysznie! To z pewnością będzie, kolejne z Małej Cukierenki, moje małe kulinarne K2 :)
Czy zamiast babeczek można upiec torcik w formie o średnicy 23 cm? Jeżeli tak to w jakiej temperaturze należy piec i jak długo?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam i gratuluję Pani pasji, wiedzy i talentu!
tak powinno się udać, tortownica 23cm myślę, że może być za duża, piekłąm bym około 50 minut, pozdrawiam
Ile babeczek otrzymamy ze wspomnianych skladnikow?
12 babeczek, pozdrawiam
myślę, że można, proszę go dać około 70ml, pozdrawiam
Czy zamiast likieru można dodać do kremu piwo Giunness? Jeśli tak to czy w takiej samej ilości co Baileys czy może mniejszej? Pozdrawiam i dziękuję :)
tak można, pozdrawiam
czy można zastosować inny likier?
O jakie śliczniusie :) Takich papilotek zielonych szukamy! a posypka nadaje im uroku :)
Wyglądają niesamowicie!