Babka Tulipan

Babka Tulipan – Dzisiaj pierwsza babka w tym roku w Małej Cukierence :). Jest smaczna, prosta w przygotowaniu i ładnie wygląda z kolorowymi warstwami. Piekłam ją w tortownicy, ale można ją również upiec w foremce z kominem. Nie jest zbyt wilgotna, jest taka piaskowa, dlatego radzę ją podawać z herbatą, kawą lub mlekiem, pycha! Ciut zmodyfikowany przepis z księgi siostry Anastazji. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Więcej pysznych przepisów na babki znajdziecie tutaj: „Babki Przepisy”(klik).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:

 http://www.youtube.com/malacukierenka

Babka Tulipan

Babka Tulipan
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
250g masła lub margaryny
1/2 szklanki oleju
240g cukru
6 jajek – osobno żółtka i białka
300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 budyń waniliowy bez cukru
1 kisiel wiśniowy bez cukru
1 łyżka konfitury malinowej (niekoniecznie)
2 łyżki suchego maku
2 płaskie łyżki kakao bez cukru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Babka Tulipan

1. Do miski przełożyć masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać żółtka i mieszać mikserem, aż składniki się połączą. Dodać olej, cukier wanilinowy i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na maślaną masę, wymieszać mikserem na jednolite ciasto.

3. Białka ubić na sztywno i w trzech partiach dodać do ciasta. Po pierwszym dodaniu piany mieszamy mikserem, a przy następnych partiach mieszamy szpatułką, patrz FILM.

4. Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej dodać kisiel, do drugiej budyń, do kolejnej mak i do ostatniej przesiać kakao. Każdą partię dokładnie wymieszać do połączenia składników. Do części z kisielem dodałam jeszcze łyżkę konfitury malinowej.

5. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno i do blaszki na przemian nakładać łyżką różne części ciasta, aż do wyczerpania. Blaszką uderzyć parę razy o stół i ciasto łyżką z wierzchu wyrównać, patrz FILM.

6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Babkę położyć na paterze i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Babka Tulipan

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Wielkanocna babka maślana z kisielem

Świąteczne ciasto czekoladowe z orzechowym kremem

7 komentarzy do “Babka Tulipan”

  1. W opisie brak informacji o żółtkach /co,gdzie,kiedy/,jeśli zrobisz wg przepisu nie oglądając wcześniej filmu lub jeśli z innego powodu nie możesz go obejrzeć to ci zostaną żółtka…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz