Babeczki piernikowe z nutellą – Bardzo smaczne, aromatyczne babeczki z dodatkiem nutelli. Łączą w sobie korzenne przyprawy, zapach waniliowy i smak czekolady. Ładnie wyrastają i świetnie smakują z ubitą śmietaną z dodatkiem imbiru i cynamonu. Najlepiej smakują w dniu przygotowania. Polecam…
Babeczki piernikowe z nutellą
Składniki:
Ciasto:
230g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
130g miękkiego masła
150g cukru (użyłam jasnego brązowego)
2 jajka
130ml naturalnej maślanki
12 łyżeczek nutelli
Wierzch:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 kropla aromatu waniliowego
1 łyżka cukru pudru
cukrowe gwiazdki
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.
2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty, aż składniki się połączą. Dodać aromat waniliowy, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać mąkę i maślankę, krótko wymieszać do połączenia składników.
4. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Do każdej foremki nałożyć łyżkę ciasta (nie kopiastą) i wyrównać. Na wierzch nałożyć po łyżeczce nutelli i przykryć resztą ciasta. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 22-25 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Wierzch:
5. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i przyprawami. Dodać aromat, wymieszać.
Śmietanę przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na wierzch babeczek, a następnie ozdobić je cukrowymi posypkami.
Udanych wypieków:)
witam wspaniale juz 2 raz goszcza w moim domu….mniam wsam raz na zimowe wieczory…milego wieczoru pozdrawiam xxx
Dziękuję bardzo. Teraz już nic mnie nie powstrzyma ;)
Jedno z tych pięknych zdjęć bierze udział w naszym konkursie, zachęcamy do głosowania! http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy
proszę nastawić na 180oC i piec około 22-23 minuty,
pozdrawiam ciepło
Nutella w przepisie : +10 do mojego zainteresowania. :D
Jak piec, jeżeli mam stary piekarnik gazowy (bez termoobiegu czy innych funkcji ;-) )? Przepis zapowiada się fenomenalnie, ale nie wiem, jak nastawić piekarnik :(
ogromnie się cieszę:)
dziękuję za miły komentarz,
pozdrawiam ciepło
Te babeczki są najlepsze na świecie! Rodzina już mnie prosi o powtórkę, choć wczoraj upiekłam po raz pierwszy. Rozeszły się w kilka minut. Dziękuję za ten blog, dzięki niemu pokochałam pieczenie i dziś trudno mnie oderwać od kuchni :) To cudowny relaks i odskocznia od problemów. Pozdrawiam serdecznie!
bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi,
cieszę się, że smakowały,
pozdrawiam ciepło
W punkcie 3 powinno chyba zamiast 'dodac smietane’ byc 'dodac maslanke’. Dzisiaj robilam – wyszly super.
kupiłam je w sklepie internetowym tortownia pl
pozdrawiam
Muszę wypróbować w weekend ! Mam pytanie gdzie można zakupić takie cudowne cukrowe gwiazdeczki?:-)
Prezentują się słodko i smacznie :)
Prezentują się cudownie! Jutro rano zabieram się do pieczenia :)
KONIECZNIE muszę wypróbować przepis :)