Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną – Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasteczka z dużą ilością białej czekolady oraz żurawiny. Najlepiej smakują jeszcze delikatnie ciepłe. Są dosyć słodkie, waniliowe i w środku miękkie. W oryginalnym przepisie są jeszcze dodane poszatkowane orzechy około 50g, więc jeśli ktoś ma ochotę, to może je jeszcze dodać. Pyszne, rewelacyjne ciasteczka, bardzo polecam. Z przepisu wychodzi około 25-30 ciasteczek (oryginalny przepis z książki „Nigella Świątecznie”).

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
80g płatków owsianych
130g miękkiego masła
150g cukru
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
80g suszonej żurawiny
150g białej czekolady grubo posiekanej

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane.

2. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

3. Do maślanej masy dodać mąkę i wymieszać. Następnie wsypać czekoladę, żurawinę i najlepiej wymieszać rękoma.

4. Z ciasta formować w rękach kuleczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczać. Między ciasteczkami proszę zostawić spore odstępy.

5. Ciasteczka piec w temperaturze 170C na funkcji termoobieg przez około 15-17 minut (na funkcji gór-dół 180C). Po wyjęciu z piekarnika poczekać z 5-10 minut, aż przestygną. Trochę stwardnieją i dopiero wtedy proszę je przenosić.

Udanych wypieków:)

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do wpisu „Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną”

  1. Ciastka rewelacyjne! Cukru dałam 70 g, starczyło. Na drugi raz nie dam go wcale. Jestem Twoją wierną fanką!! Dzięki za super stronę!

  2. Witam! Wczoraj upiekłam te ciastka – ogólnie są dobre, ale mam 2 uwagi (subiektywne zapewne): nawet następnego dnia są bardzo twarde (trzeba je moczyć w herbacie) i zdecydowanie za słodkie – taka ilość cukru i czekolady jak w przepisie to zdecydowanie za dużo. A cukier jak wiadomo – w dużych ilościach nie jest zdrowy. Pozdro. Ala

  3. Witam, znalazłam ten przepis niedawno, jadłam kiedyś te ciasteczka w cukierni i tak bardzo mi smakowały, że zapragnęłam je po prostu zrobić. Obawiam się tylko o białą czekoladę. Kiedyś zrobiłam ciasto z kawałkami białej czekolady i czekolada totalnie się rozpuściła. pamiętam, że w tych ciasteczkach czekolada jest wyczuwalna w kawałkach. Czy jest jakiś sposób, żeby biała czekolada nie rozpuściła się całkowicie podczas pieczenia a była wyczuwalna w kawałkach. Będę naprawdę wdzięczna za odpowiedź i za pomoc:)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.