Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną – Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasteczka z dużą ilością białej czekolady oraz żurawiny. Najlepiej smakują jeszcze delikatnie ciepłe. Są dosyć słodkie, waniliowe i w środku miękkie. W oryginalnym przepisie są jeszcze dodane poszatkowane orzechy około 50g, więc jeśli ktoś ma ochotę, to może je jeszcze dodać. Pyszne, rewelacyjne ciasteczka, bardzo polecam. Z przepisu wychodzi około 25-30 ciasteczek (oryginalny przepis z książki „Nigella Świątecznie”).

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
80g płatków owsianych
130g miękkiego masła
150g cukru
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
80g suszonej żurawiny
150g białej czekolady grubo posiekanej

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane.

2. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

3. Do maślanej masy dodać mąkę i wymieszać. Następnie wsypać czekoladę, żurawinę i najlepiej wymieszać rękoma.

4. Z ciasta formować w rękach kuleczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczać. Między ciasteczkami proszę zostawić spore odstępy.

5. Ciasteczka piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15-17 minut (na funkcji gór-dół 180°C). Po wyjęciu z piekarnika poczekać z 5-10 minut, aż przestygną. Trochę stwardnieją i dopiero wtedy proszę je przenosić.

Udanych wypieków:)

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do “Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną”

  1. Witam, znalazłam ten przepis niedawno, jadłam kiedyś te ciasteczka w cukierni i tak bardzo mi smakowały, że zapragnęłam je po prostu zrobić. Obawiam się tylko o białą czekoladę. Kiedyś zrobiłam ciasto z kawałkami białej czekolady i czekolada totalnie się rozpuściła. pamiętam, że w tych ciasteczkach czekolada jest wyczuwalna w kawałkach. Czy jest jakiś sposób, żeby biała czekolada nie rozpuściła się całkowicie podczas pieczenia a była wyczuwalna w kawałkach. Będę naprawdę wdzięczna za odpowiedź i za pomoc:)

    Odpowiedz
  2. Witam! Wczoraj upiekłam te ciastka – ogólnie są dobre, ale mam 2 uwagi (subiektywne zapewne): nawet następnego dnia są bardzo twarde (trzeba je moczyć w herbacie) i zdecydowanie za słodkie – taka ilość cukru i czekolady jak w przepisie to zdecydowanie za dużo. A cukier jak wiadomo – w dużych ilościach nie jest zdrowy. Pozdro. Ala

    Odpowiedz
  3. Ciastka rewelacyjne! Cukru dałam 70 g, starczyło. Na drugi raz nie dam go wcale. Jestem Twoją wierną fanką!! Dzięki za super stronę!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz