Smaczne, bardzo proste w przygotowaniu muffiny z rodzynkami i kruszonką. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki, poczekać 20 minut, aż się upieką i już możemy delektować się pysznymi słodkościami domowej roboty. Podczas pieczenia cudownie pachnie maślaną kruszonką i cynamonem. Zamiast rodzynek możemy dodać inne suszone owoce, też będzie pysznie. Bardzo polecam… (inspiracja z książki Mary Berry).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste muffinki z rodzynkami i kruszonką
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
230g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
80g miękkiego masła
100g cukru
60g rodzynek
1 duże jajko
150ml mleka
Kruszonka:
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła
Kruszonka:
1. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść, aż powstaną okruchy.
Ciasto:
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Wsypać cukier, rodzynki i wymieszać.
4. W drugiej misce wymieszać razem mleko z jajkiem (patrz FILM). W suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać mokre składniki, krótko wymieszać łyżką lub szpatułką.
5. Ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami (patrz FILM). Wierzch posypać kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 20-21 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na około 10 minut i po tym czasie wyciągnąć babeczki do ostygnięcia.
Proste muffinki najlepiej smakują świeże.
Udanych wypieków:)
To chyba jedyny przepis, który mi wychodzi. O zawsze każde ciasto za które się zabierałam okazywało się słabo zjadliwe. Te muffinki wyszły pyszne.
Dobre, klasyczne :)
Wyszły mi bardzo jasne, martwiłam się że coś jest nie tak, lecz po skosztowaniu obawy minęły
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
czy zamiast masła można użyć olej?
Magda: – ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
można spróbować, proszę dać 1,5 łyżeczki proszku, pozdrawiam
Wygladaja pysznie, a czy mozna pominac sode lub dodac wiecej proszku do pieczenia? jesli tak to ile?
Ja właśnie dzisiaj robiłam z kawałkami gorzkiej czekolady. Wyszły pyszne! :)
Ja dzisiaj robiłam z kawałkami gorzkiej czekolady. Wyszły pyszne! :)
Aneta: – wychodzi 12 babeczek, pozdrawiam
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Faktycznie bardzo szybkie i smaczne, trochę mnie dziwiło, że masło nie jest rozpuszczane, ale wyszły idealne, więc wszystko prawidłowo w przepisie:)
kolejny udany przepis z Twojej strony! Dziękuję!
A ile wyjdzie muffinek z tych składników :) ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Można zamiast rodzynków dodać kawałki czekolady ? :-D