Zapraszam na kolejne ciasto z truskawkami, tym razem z dodatkiem mąki kukurydzianej. Jest wyjątkowo smaczne, wilgotne, dobrze czuć w nim truskawki i delikatnie pachnie wanilią, długo utrzymuje świeżość. W kolorze żółciutkie, dlatego nazwałam je złociste:). Przepis prosty i szybki, bardzo polecam, naprawdę świetne ciasto do popołudniowej herbatki:). Przepis ze strony Sweet Pea’s Kitchen)
Chciałam jeszcze wspomnieć, że w tym tygodniu zaczynam współpracę z marką Maxwell and Williams, więc na blogu pojawi się jeszcze więcej pięknej porcelany.
Złociste ciasto z truskawkami
Składniki – mają być w temperaturze pokojowej:
1/2 szklanki mąki kukurydzianej + 2 łyżki
1 szklanka mąki + 1 łyżka (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
120g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka obranych, pokrojonych truskawek
Dodatkowo:
3-4 większe truskawki
1 łyżeczka cukru
1. Obie mąki (bez tych dodatkowych łyżek) przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
2. Masło ucierać z cukrem mikserem ustawionym na wysokie obroty przez 2 minuty.
3. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać 1 jajko, wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać drugie jajko z dwoma łyżkami mąki kukurydzianej, wymieszać do połączenia składników. Dodać trzecie jajko, aromat i krótko wymieszać (jeśli masa się zwarzy, proszę się nie przejmować, ciasto i tak wyrośnie).
4. Do maślanej masy dodać mąkę, jogurt i krótko wymieszać do połączenia składników.
5. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać łyżką.
6. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać.
7. Dodatkowe truskawki pokroić na plastry w pionie i ułożyć je w rzędzie na środku ciasta. Posypać cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika złociste ciasto z truskawkami odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie
Pycha pycha i jeszcze raz pycha:) Robiłam je już z 10 razy:) Szybkie smaczne :) Próbowałam również z malinami i brzoskwiniami ale truskawki zdecydowanie są najlepsze:)
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Mój ulubiony przepis. Co roku w sezonie truskawkowym wracam do niego:)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto wyszło super :)
Proszę dodać mąki pszennej zamiast kukurydzianej,
pozdrawiam
Czym mozna zastapic make kukurydziana?Bardzo chce dzis upiec to ciasto i nie mam niestety tej maki.
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ciasto wyszło idealnie! Wilgotne, bardzo smaczne a do tego ten świetny, delikatny zapach wanilii i truskawek. Zdecydowanie polecam!
You’re welcome Jim,
Thanks for your comment,
Natalia
Thanks Natalia,
This cake looks great and it tastes really great! Thanks!
Jim
Hello,
I use corn meal,
I’m so glad you like my site,
best wishes
Natalia
This cake looks very delicious. I wonder, does it use corn meal (ground corn) or corn starch (powder fine corn thickener)? I would love to make it very soon. Thanks for the lovely website.
Jim
Fajny wzór w kropki :)