Zdrowsze Ciastka z Galaretką w Czekoladzie Bez Glutenu, Wegańskie

Zdrowsze Ciastka z Galaretką w Czekoladzie Bez Glutenu, Wegańskie – Pyszna, kolejna „Zdrowa Środa” w Małej Cukierence :). Przygotowałam bardzo smaczne ciasteczka z galaretką pomarańczową, oblane polewą z gorzkiej czekolady, pychotka! Ciastka są bardzo proste w przygotowaniu, proszę tylko uważać przy wyjmowaniu spodów z blaszki, aby ich nie pokruszyć. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony nadiashealthykitchen.com)

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Zdrowsze Delicje Bez Glutenu, Wegańskie

Zdrowsze Ciastka z Galaretką w Czekoladzie Bez Glutenu, Wegańskie
Składniki:
Ciasto:
110g mąki ryżowej
50 zmielonych migdałów
szczypta soli
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
3 łyżki syropu z agawy lub klonowego
4-5 łyżek mleka migdałowego lub sojowego (może być również krowie)
Galaretka pomarańczowa:
180ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1 łyżka syropu z agawy lub klonowego
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
3/4 łyżeczki agar – agar
Dodatkowo:
120-150g gorzkiej czekolady (wegańskiej)
1-2 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Zdrowsze Delicje Bez Glutenu, Wegańskie

Galaretka pomarańczowa:
1. Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć folią spożywczą (patrz FILM).

2. Wszystkie składniki na galaretkę przełożyć do rondelka, dokładnie wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i galaretkę wlać do przygotowanej blaszki, odstawić do ostygnięcia.
Ostygniętą galaretkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aż stężeje.

Ciasto:
3. Formę na muffiny wysmarować olejem kokosowym.

4. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać. Powstanie dość wilgotne ciasto.
Ciasto przełożyć do formy na muffiny, w każde wgłębienie wkładać po około 1 sporej łyżce ciasta, wyrównać (patrz FILM).

5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 10-12 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki (patrz FILM).

7. Stężałą galaretkę wyjąć z blaszki i powycinać z niej okręgi, o trochę mniejszej średnicy niż upieczone spody. Można wycinać foremkami do ciastek lub kieliszkiem. Pomarańczową galaretkę kłaść na upieczonych spodach (mnie zostało trochę galaretki i kładłam nawet po dwa krążki galaretki na jedno ciastko).

8. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Dodać 1 łyżkę roztopionego oleju kokosowego, wymieszać i wstawić na chwilę do mikrofalówki. Jak polewa będzie gęsta, dodać jeszcze trochę oleju kokosowego.

9. Gotową polewą udekorować ciastka (polewa ma dokładnie przykryć każde ciasteczko).
Ciastka odstawiamy, aż polewa stężeje.

Udanych wypieków :)

Zdrowsze Delicje Bez Glutenu, Wegańskie

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

6 komentarzy do wpisu „Zdrowsze Ciastka z Galaretką w Czekoladzie Bez Glutenu, Wegańskie

  1. Smakowicie wygląda :) W jakich proporcjach użyć żelatyny zamiast agaru? I czy przepis na galaretkę będzie wyglądał tak samo? Pozdrawiam

    • postępujemy jak z żelatyną nie gotujemy całości, dałabym 3 może 4 łyżeczki żelatyny, najpierw bym ją zalała odrobiną zimnej wody aby napęczniała i dodała do pozostałych podgrzanych składników, pozdrawiam

Dodaj komentarz

.