Zdrowsze Ciastka z Galaretką w Czekoladzie Bez Glutenu, Wegańskie – Pyszna, kolejna „Zdrowa Środa” w Małej Cukierence :). Przygotowałam bardzo smaczne ciasteczka z galaretką pomarańczową, oblane polewą z gorzkiej czekolady, pychotka! Ciastka są bardzo proste w przygotowaniu, proszę tylko uważać przy wyjmowaniu spodów z blaszki, aby ich nie pokruszyć. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony nadiashealthykitchen.com)
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Zdrowsze Ciastka z Galaretką w Czekoladzie Bez Glutenu, Wegańskie
Składniki:
Ciasto:
110g mąki ryżowej
50g zmielonych migdałów
szczypta soli
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
3 łyżki syropu z agawy lub klonowego
4-5 łyżek mleka migdałowego lub sojowego (może być również krowie)
Galaretka pomarańczowa:
180ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1 łyżka syropu z agawy lub klonowego
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
3/4 łyżeczki agar – agar
Dodatkowo:
120-150g gorzkiej czekolady (wegańskiej)
1-2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Galaretka pomarańczowa:
1. Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć folią spożywczą (patrz FILM).
2. Wszystkie składniki na galaretkę przełożyć do rondelka, dokładnie wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i galaretkę wlać do przygotowanej blaszki, odstawić do ostygnięcia.
Ostygniętą galaretkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aż stężeje.
Ciasto:
3. Formę na muffiny wysmarować olejem kokosowym.
4. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać. Powstanie dość wilgotne ciasto.
Ciasto przełożyć do formy na muffiny, w każde wgłębienie wkładać po około 1 sporej łyżce ciasta, wyrównać (patrz FILM).
5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 10-12 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki (patrz FILM).
7. Stężałą galaretkę wyjąć z blaszki i powycinać z niej okręgi, o trochę mniejszej średnicy niż upieczone spody. Można wycinać foremkami do ciastek lub kieliszkiem. Pomarańczową galaretkę kłaść na upieczonych spodach (mnie zostało trochę galaretki i kładłam nawet po dwa krążki galaretki na jedno ciastko).
8. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Dodać 1 łyżkę roztopionego oleju kokosowego, wymieszać i wstawić na chwilę do mikrofalówki. Jak polewa będzie gęsta, dodać jeszcze trochę oleju kokosowego.
9. Gotową polewą udekorować ciastka (polewa ma dokładnie przykryć każde ciasteczko).
Ciastka odstawiamy, aż polewa stężeje.
Udanych wypieków :)
Czym można zastąpić olej kokosowy?
50 migdalow? Czy 50g migdalow?
50g pozdrawiam
A czy mozna dodac inna makę 50 g zamiast migdałów? np. kokosowa? jaglana? kukurydziana?
myślę, że tak, pozdrawiam
olej kokosowy jest nie zdrowy
Smakowicie wygląda :) W jakich proporcjach użyć żelatyny zamiast agaru? I czy przepis na galaretkę będzie wyglądał tak samo? Pozdrawiam
postępujemy jak z żelatyną nie gotujemy całości, dałabym 3 może 4 łyżeczki żelatyny, najpierw bym ją zalała odrobiną zimnej wody aby napęczniała i dodała do pozostałych podgrzanych składników, pozdrawiam
Takie delicje na pewno są o wiele smaczniejsze niż te kupowane w sklepie.
Bardzo lubię delicje, ale nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby sama je zrobić. Koniecznie wypróbuje ten przepis. Może nawet w ten weekend.
Pani Natalio czy zamiast syropu z agawy możnaby użyć miodu i czy ma Pani może pomysł czym zastąpić mielone migdały?
tak można, zamiast migdałów mogą być dowolne orzechy, pozdrawiam