Red Velvet Cake

Red Velvet Cake – W Małej Cukierence robi się bardzo romantycznie :). Zapraszam na tort w pięknym kolorze, bardzo wilgotny i aromatyczny, z kremem serowym. Oryginalnie krem do ciasta przygotowuje się z sera „cream cheese”, mnie nie udało się go kupić, więc użyłam serka mascarpone i gotowego sera na sernik. Przez to mój krem jest w smaku jakby bardziej „serowy”. Tort wygląda pięknie i wspaniale smakuje. Proszę pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Red Velvet Cake

Red Velvet Cake
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w pokojowej temperaturze:
350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka sody
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao bez cukru
220g miękkiego masła
3 jajka
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
200ml maślanki
1 i 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
1 łyżeczka octu (jabłkowego lub winnego)
Do nasączenia:
200ml wody
sok wyciśnięty z 1 cytryny
3 łyżeczki cukru pudru
Krem:
500g serka mascarpone
450g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
200g jogurtu greckiego
4 łyżki cukru pudru

Red Velvet Cake

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą.

2. Do drugiej miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (patrz FILM).

3. Na jajeczną masę przesiać mąkę z kakao, dodać maślankę, barwnik, ocet i znów wymieszać mikserem do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do foremki w kształcie serca 23x21cm (Pojemność: 1.5 l ) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z foremki, zdjąć papier do pieczenia. Wierzch ciasta wyrównać nożem (patrz FILM). Odcięte ciasto pokruszyć do miseczki.
Ciasto przekroić w poziomie dwa razy (użyłam do tego noża strunowego), otrzymamy 3 krążki biszkoptu.

6. Jeden kawałek ciasta położyć na paterze. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem:
7. Składniki na krem przełożyć do miski i wymieszać mikserem, aż powstanie gładki, jednolity krem.

8. Około 4 łyżki kremu (patrz FILM) przełożyć na nasączony biszkopt i wyrównać. Przykryć go drugim kawałkiem ciasta, lekko docisnąć. Ciasto nasączyć połową pozostałego ponczu, wyłożyć znów około 4 łyżek kremu i wyrównać. Na wierzchu położyć ostatni kawałek ciasta i nasączyć go pozostałym ponczem.

9. Wierzch i boki tortu posmarować pierwszą, dosyć cienką warstwą kremu.
Następnie tort posmarować drugą, grubszą warstwą kremu (patrz FILM).

10. Wierzch tortu posypać pokruszonym ciastem. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków :)

Red Velvet Cake

Print Friendly, PDF & Email

36 komentarzy do “Red Velvet Cake”

Dodaj komentarz