Ciasto Brzoskwiniowa Chmurka – Pyszne, lekkie ciasto z brzoskwiniami na kremie śmietanowym z galaretkami. Powstało ze składników, które akurat miałam w domu. Całość pyszna, wilgotna, delikatnie cytrynowa. Na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu nie jest trudne, a smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu uzyskamy sporą blaszkę ciasta. Deser idealny na weekend, do niedzielnej kawy, bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Brzoskwiniowa Chmurka
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
6 sporych łyżek mąki pszennej – 110g (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao bez cukru
1 szklanka cukru
Krem:
1 galaretka brzoskwiniowa w proszku
1 galaretka malinowa w proszku
500ml gorącej wody
1200ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
skórka starta z 1/2 cytryny
1 puszka brzoskwiń w syropie
Dodatkowo:
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać na wierzch jajecznej masy, delikatnie wymieszać szpatułką.
4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
5. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięty biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia (papier proszę włożyć z powrotem do blaszki), z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę (patrz FILM). Biszkopt przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
7. Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop.
Do około 230ml syropu dodać sok z cytryny, wymieszać i nasączyć połową ponczu biszkopt w blaszce.
Brzoskwinie pokroić na kawałeczki.
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlać lekko tężejącą galaretkę (patrz FILM). Do kremu dodać skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać.
9. Krem podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Do większej ilości kremu dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać. Krem z brzoskwiniami wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu.
Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
Wierzch kremu ozdobiłam przy pomocy ząbkowanej packi do kremu (skrobak). Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
10. Ciasto podawać pokrojone na spore prostokąty.
Udanych wypieków :)
Ciasto wypróbowałam jest przepyszne szczerze polecam
Pani.ciasta zawsze mi się udają i robię furorę w pracy czestujac koleżanki dziękujęWiesia
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Jakie wymiary blaszki?
blaszka 25x35cm, pozdrawiam
czy biszkopt wyrośnie bez proszku do pieczenia
nie dodałam proszku, może Pani dodać z 1/2 łyżeczki, pozdrawiam
Nie dodaje się proszku do pieczenia?
Piekłam to ciasto wczoraj, wyszło idealnie :)
A dziś? znika z blaszki w mgnieniu oka :)
Polecam!
A czy można użyć śmietany 36% zamiast 30%?
może być 30% pozdrawiam
Upiekłam dzisiaj i wyszło bardzo dobre. Lekkie i puszyste. Dziękuję
Czym mozna posypac badz zrobic wzorki na wierzchu ciasta?
tak można, pozdrawiam
Czy mogę zrobić w tortownicy o średnicy 26cm?
myślę, że tak tylko biszkopt bym upiekłam 7 jajek żeby go przekroić 2 razy, pozdrawiam
Ciacho wygląda bosko! :) Może uda mi się je zrobić w ten weekend :)