Ciasto Brzoskwiniowa Chmurka

Ciasto Brzoskwiniowa Chmurka – Pyszne, lekkie ciasto z brzoskwiniami na kremie śmietanowym z galaretkami. Powstało ze składników, które akurat miałam w domu. Całość pyszna, wilgotna, delikatnie cytrynowa. Na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu nie jest trudne, a smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu uzyskamy sporą blaszkę ciasta. Deser idealny na weekend, do niedzielnej kawy, bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Brzoskwiniowa Chmurka

Ciasto Brzoskwiniowa Chmurka
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
6 sporych łyżek mąki pszennej – 110g (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao bez cukru
1 szklanka cukru
Krem:
1 galaretka brzoskwiniowa w proszku
1 galaretka malinowa w proszku
500ml gorącej wody
1200ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
skórka starta z 1/2 cytryny
1 puszka brzoskwiń w syropie
Dodatkowo:
sok wyciśnięty z 1 cytryny

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać na wierzch jajecznej masy, delikatnie wymieszać szpatułką.

4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
5. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia (papier proszę włożyć z powrotem do blaszki), z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę (patrz FILM). Biszkopt przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

7. Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop.
Do około 230ml syropu dodać sok z cytryny, wymieszać i nasączyć połową ponczu biszkopt w blaszce.
Brzoskwinie pokroić na kawałeczki.

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlać lekko tężejącą galaretkę (patrz FILM). Do kremu dodać skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać.

9. Krem podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Do większej ilości kremu dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać. Krem z brzoskwiniami wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu.
Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
Wierzch kremu ozdobiłam przy pomocy ząbkowanej packi do kremu (skrobak). Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.

10. Ciasto podawać pokrojone na spore prostokąty.

Udanych wypieków :)

Ciasto Brzoskwiniowa Chmurka

Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do wpisu „Ciasto Brzoskwiniowa Chmurka

Dodaj komentarz

.