Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu – W Małej Cukierence kolejna „Zdrowa Środa” :). Postanowiłam przygotować smaczną szarlotkę bez dodatku cukru i bez glutenu. Udała się wilgotna i aromatyczna, do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Mojej znajomej, która jest diabetyczką, bardzo smakowała. Jeśli chcemy, aby szarlotka była całkowicie bez glutenu, proszę pamiętać, aby składniki na opakowaniach miały odpowiednie certyfikaty. Do jabłek zamiast ksylitolu możemy dodać łyżkę miodu. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu
Składniki:
Ciasto:
120g mąki ryżowej
130g mąki gryczanej
1 jajko
3 łyżki ksylitolu
6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
Nadzienie:
1,2kg jabłek
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki ksylitolu (można zastąpić miodem)
garść posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
szczypta zmielonych goździków
Posypka:
6 łyżek płatków owsianych bez glutenu
4 łyżki mąki gryczanej (łyżki takie z kopczykiem)
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1-2 łyżki ksylitolu
1/2 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
1. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy (patrz FILM).
2. Okruchy przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra – dół przez około 13 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Nadzienie:
3. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na kawałeczki. Skropić sokiem z cytryny, dodać ksylitol i wymieszać.
4. Jabłka przełożyć do garnka lub na patelnię i prażyć je przez około 10 minut, aż zmiękną.
Zdjąć z ognia, dodać ksylitol, przyprawy i orzechy, wymieszać. Masę jabłkową przełożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Posypka:
5. Składniki na posypkę przełożyć do miski i wymieszać. Wilgotną posypkę rozprowadzić równomiernie na wierzchu ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 30-35 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Dzień dobry, niestety, wydaje mi się, że w przepisie są podane złe ilości mąki. Jakby dodać o połowę mniej mąki ( widać to zresztą na filmie), to ciasto lepiej się klei i jest możliwe, żeby pokroić i żeby była jakaś „całość”, a nie mąka
Robiłam dzień po dniu. Przepis troche zmodyfikowalam by mogla zjeść moja 18 miesięczna córeczka. Krystolit zastąpiłam cukrem kokosowym i musem z daktyli. Do masy jabłkowej w ogóle nie dałam radnego słodzidla.
Pychota
Witam moge zastąpić ksylitol miodem ? w cieście i posypce ?
Czym można zastąpić olej kokosowy???
Witam. Czy do ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia?
Czy zamiast mąki ryżowe mogę dodać mąkę kukurydzianą?
myślę, że tak, pozdrawiam
Chciałam serdecznie podziękować, uratowała mi Pani życie. Nie mogę jeść nabiału, cukru, glutenu oraz orzechów, czyli praktycznie nic, bo kawę też mam zabronioną. Ta szarlotka, to jedyna przyjemność i jedyny przepis, który wpasował się w ramy mojej bardzo rygorystycznej diety. Pozdrawiam i z utęsknieniem czekam na nowy przepis, który sprosta mojemu dietetycznemu reżimowi.
bardzo sie ciesze ze przepis przypadl, do gustu, pozdrawiam serdecznie
Zastanawiam się nad zamianą jabłek na truskawki. Czy to dobry pomysł? Jeśli tak to w jakiej ilości ?
myślę, ze można dać truskawki, pozdrawiam
Super, ciasto. Mam pytanie gora powinna byc chrupiaca czy ma byc wyczuwalny pyl maki?
nie będzie chrupiąca, pozdrawiam
Witam,
Czy temperatura 180 stopni to z nawiewem czy bez?
Pozdrawiam
bez nawiewu, pozdrawiam
A czy zamiast mąki gryczanej może być kukurydziana ?
Gdybym chciała zrobić w wersji bez cukru ale dodać zwykłą mąkę to proporcje te same? Pozdrawiam
tak te same, pozdrawiam
Uwielbiam szarlotkę, więc koniecznie będę musiał sprawdzić ten przepis. Jeszcze nie widziałem szarlotki bez cukru!
wygląda wspaniale :)
Mam pytanie :) czy można dodać np. 250g tylko mąki gryczanej, lub ryżowej, czy musi koniecznie być taka propocja pół na pół, jak w przepisie, żeby ciasto wyszło? Pozdrawiam
można dodać takiej lub takiej, nie musi być taka proporcja jak w przepisie, pozdrawiam serdecznie
Witam, gdybym chciała jednak użyć cukru np. brązowego to ile go dać? pozdrawiam
myślę, że tyle co ksylitolu, pozdrawiam