Babeczki FROZEN delikatnie cytrynowe z konfiturą

Babeczki FROZEN delikatnie cytrynowe z konfiturą – Dzisiaj w Małej Cukierence pierwszy, słodki przepis z motywem bajki Frozen. Moja czteroletnia bratanica jest wielką fanką tej bajki i wszystko musi być z Frozen :). Chciałam aby babeczki nie były trudne i każdy sobie z nimi poradził, bez lepienia i bawienia się lukrem plastycznym, dlatego babeczki przygotowałam z opłatkiem. Linki do sklepów, co gdzie kupiłam, na samym końcu postu.
Babeczki są delikatnie cytrynowe, wilgotne i pięknie pachną, ładnie wyrastają. Nadziałam je konfiturą truskawkową, ale możemy użyć innej np. malinowej. Do kremu nie musimy również dodawać niebieskiego barwnika. Bardzo polecam…
Z przepisu uzyskamy 12 babeczek.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Babeczki FROZEN delikatnie cytrynowe z konfiturą

Babeczki FROZEN delikatnie cytrynowe z konfiturą
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
150g miękkiego masła
140g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
skórka starta z 1 cytryny
2 jajka
160ml maślanki
2 łyżki soku z cytryny
Krem:
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
150g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1-2 krople aromatu śmietankowego (polecam dr. Oetker)
1 fix do śmietany
niebieski barwnik spożywczy
Dodatkowo:
12 łyżeczek konfitury truskawkowej
biały ozdobny cukier do wypieków
12 małych opłatków z postaciami z bajki (kupiłam na Allegro, opłatki są całkowicie jadalne)

Babeczki FROZEN delikatnie cytrynowe z konfiturą

Ciasto:
1. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia.

2. Masło przekładamy do miski i ucieramy mikserem przez około 1 minutę. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i znów ucieramy mikserem przez około 2 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszamy mikserem do połączenia składników (patrz FILM). Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy.

3. Do maślanej masy wsypujemy wcześniej przygotowaną mąkę, maślankę i mieszamy mikserem do połączenia składników. Na koniec dodajemy sok z cytryny i krótko mieszamy.

4. Ciasto przekładamy do formy na babeczki wyłożonej papierowymi foremkami (patrz FILM). Do każdej foremki nakładamy sporą łyżkę ciasta (moje papilotki są wysokie, więc upiekłam spore babeczki).
Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C na funkcji góra – dół przez około 23-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia na 5-10 minut i babeczki wyjmujemy z metalowej formy do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięte babeczki delikatnie z wierzchu wyrównać nożem (patrz FILM). Z babeczek wydrążamy środek przy pomocy noża lub wykrawacza do muffinów, patrz film (wykrojone ciasto zachować).

6. W środek każdej babeczki włożyć 1 łyżeczkę konfitury. Wykrojone ciasto przyciąć i nakryć nim nadzianie.

Krem:
7. Śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, aromatem i fixem (na początku radzę ubijać na niskich obrotach, ponieważ może chlapać).

8. Do kremu dodajemy niebieski barwnik spożywczy, mieszamy (radzę dodać niewielką ilość, jeśli będziemy chcieli mieć intensywniejszy kolor, wtedy dodać jeszcze trochę barwnika).

9. Gotowy krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z metalową końcówką (użyłam Wilton M1) i dekorujemy nim babeczki. Wyciskamy wysokie rozetki (patrz FILM).

10. Przed samym podaniem w krem wkładamy opłatek z postacią. Opłatek będzie się troszkę topił na kremie śmietanowym. Babeczki FROZEN posypałam jeszcze ozdobnym, białym cukrem.

Udanych wypieków:)

Sklepy:
Opłatki z postaciami – Allegro
Niebieskie, foliowe papilotki – Squires Kitchen
Barwnik spożywczy w żelu FC BŁĘKIT – Słodka Pasja
Barwnik neonowy w proszku ROLKEM niebieski COMET BLUE – Słodka Pasja
Ozdobny cukier – Tk maxx

Babeczki FROZEN delikatnie cytrynowe z konfiturą

Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze do wpisu „Babeczki FROZEN delikatnie cytrynowe z konfiturą

Dodaj komentarz

.