Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu

Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu – W Małej Cukierence kolejna „Zdrowa Środa” :). Postanowiłam przygotować smaczną szarlotkę bez dodatku cukru i bez glutenu. Udała się wilgotna i aromatyczna, do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Mojej znajomej, która jest diabetyczką, bardzo smakowała. Jeśli chcemy, aby szarlotka była całkowicie bez glutenu, proszę pamiętać, aby składniki na opakowaniach miały odpowiednie certyfikaty. Do jabłek zamiast ksylitolu możemy dodać łyżkę miodu. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu

Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu
Składniki:
Ciasto:
120g mąki ryżowej
130g mąki gryczanej
1 jajko
3 łyżki ksylitolu
6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
Nadzienie:
1,2kg jabłek
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki ksylitolu (można zastąpić miodem)
garść posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
szczypta zmielonych goździków
Posypka:
6 łyżek płatków owsianych bez glutenu
4 łyżki mąki gryczanej (łyżki takie z kopczykiem)
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1-2 łyżki ksylitolu
1/2 łyżeczki cynamonu

Ciasto:
1. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy (patrz FILM).

2. Okruchy przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra – dół przez około 13 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

Nadzienie:
3. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na kawałeczki. Skropić sokiem z cytryny, dodać ksylitol i wymieszać.

4. Jabłka przełożyć do garnka lub na patelnię i prażyć je przez około 10 minut, aż zmiękną.
Zdjąć z ognia, dodać ksylitol, przyprawy i orzechy, wymieszać. Masę jabłkową przełożyć na podpieczony spód, wyrównać.

Posypka:
5. Składniki na posypkę przełożyć do miski i wymieszać. Wilgotną posypkę rozprowadzić równomiernie na wierzchu ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 30-35 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

17 komentarzy do wpisu „Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu

  1. Mam pytanie :) czy można dodać np. 250g tylko mąki gryczanej, lub ryżowej, czy musi koniecznie być taka propocja pół na pół, jak w przepisie, żeby ciasto wyszło? Pozdrawiam

  2. Chciałam serdecznie podziękować, uratowała mi Pani życie. Nie mogę jeść nabiału, cukru, glutenu oraz orzechów, czyli praktycznie nic, bo kawę też mam zabronioną. Ta szarlotka, to jedyna przyjemność i jedyny przepis, który wpasował się w ramy mojej bardzo rygorystycznej diety. Pozdrawiam i z utęsknieniem czekam na nowy przepis, który sprosta mojemu dietetycznemu reżimowi.

Dodaj komentarz

.