Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu

Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu – W Małej Cukierence kolejna „Zdrowa Środa” :). Postanowiłam przygotować smaczną szarlotkę bez dodatku cukru i bez glutenu. Udała się wilgotna i aromatyczna, do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Mojej znajomej, która jest diabetyczką, bardzo smakowała. Jeśli chcemy, aby szarlotka była całkowicie bez glutenu, proszę pamiętać, aby składniki na opakowaniach miały odpowiednie certyfikaty. Do jabłek zamiast ksylitolu możemy dodać łyżkę miodu. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu

Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu
Składniki:
Ciasto:
120g mąki ryżowej
130g mąki gryczanej
1 jajko
3 łyżki ksylitolu
6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
Nadzienie:
1,2kg jabłek
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki ksylitolu (można zastąpić miodem)
garść posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
szczypta zmielonych goździków
Posypka:
6 łyżek płatków owsianych bez glutenu
4 łyżki mąki gryczanej (łyżki takie z kopczykiem)
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1-2 łyżki ksylitolu
1/2 łyżeczki cynamonu

Ciasto:
1. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy (patrz FILM).

2. Okruchy przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra – dół przez około 13 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

Nadzienie:
3. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na kawałeczki. Skropić sokiem z cytryny, dodać ksylitol i wymieszać.

4. Jabłka przełożyć do garnka lub na patelnię i prażyć je przez około 10 minut, aż zmiękną.
Zdjąć z ognia, dodać ksylitol, przyprawy i orzechy, wymieszać. Masę jabłkową przełożyć na podpieczony spód, wyrównać.

Posypka:
5. Składniki na posypkę przełożyć do miski i wymieszać. Wilgotną posypkę rozprowadzić równomiernie na wierzchu ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 30-35 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu

Print Friendly, PDF & Email

28 komentarzy do “Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu”

  1. W dzieciństwie bardzo podobały mi się łany gryki na polu, potem smakował mi miód gryczany, dlatego od razu zaopatrzyłem się w mąkę gryczaną i spód wyszedł dobrze i jest smaczny i zdrowy. Nareszcie nie mam zgagi po dużym kawału ciasta do kawy. to ciasto jest smaczne i zdrowe.
    Dziękuję za ten pomysł. Idę dalej w kierunku do jakiegoś toru :)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Mnie tez wyszedl sypki spod wedle dokladnych proporcji podanych w przepisie. Tez nie dodawalam zadnego slodzika do jablek. Ogolnie pycha ale cozrobic z ta sypkoscia spodu, jak i czym skleic te moke aby mozna bylo ukroic?
    Z gory dziekuje za podpowiedz:-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz