Zapiekane morele z jogurtem i miodem – Pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu i szybki deser z aromatycznymi morelami. Do deseru radzę użyć miękkich, słodkich moreli w przeciwnym razie deser będzie dosyć kwaśny (chociaż zawsze możemy go dosłodzić). Zamiast jogurtu do moreli możemy podać lody. Deser wspaniały na lato i uważam, że w miarę dietetyczny :) polecam…
Zapiekane morele z jogurtem i miodem
Składniki na około 3 porcje:
12-13 umytych moreli
3-4 łyżki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
400g naturalnego jogurtu (użyłam greckiego)
około 6-8 łyżek naturalnego miodu (użyłam gryczanego)
posiekane pistacje do ozdoby
1. Morele przepołowić i usunąć pestki. Połówki poukładać w żaroodpornym naczyniu, tak żeby były blisko siebie, moje naczynie miało średnicę 25cm.
2. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim owoce.
Morele wstawić do nagrzanego piekarnika. Dojrzałe, miękkie morele piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut, morele muszą puścić sok (mają pływać w bulgoczącym soku :)). Moje morele były dosyć twarde i piekłam je około 30 minut.
Piekłam na środkowej półce piekarnika.
3. Upieczone morele posypać pistacjami. Na talerzyki nakładać porcję moreli, jogurt grecki i deser polać miodem (twarde morele, mało słodkie po upieczeniu będą kwaśne, proszę więc poleć je większą ilością miodu lub posypać cukrem pudrem).
Życzę smacznego! :)
Dzisiaj zrobiłam ten deser. Wyszło pysznie :) Dziękuję za kolejny świetny przepis i pozdrawiam! :) Justyna
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
rewelacja!! uwielbiam morele, więc takie desery są dla mnie nr 1 :)
dziękuję za przepis :)