Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką

Zapraszam na pyszne, szybkie w przygotowaniu „ciasto prince polo” z brzoskwiniami i galaretką. Przepis dostałam od czytelniczki Pani Marzeny Szportun, bardzo dziękuję. Wafelki mieszamy z ubitą śmietanką, brzoskwiniami lub morelami i kładziemy na biszkopcie. Wierzch polewamy truskawkową galaretką, pycha! W przepisie użyty jest fix do śmietany, więc nie musimy się martwić żelatyną, polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką

Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
Masa:
1L śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 puszka brzoskwiń lub moreli (użyłam moreli)
4 wafelki Prince Polo XXL
2 opakowania fix do śmietany  
2 galaretki truskawkowe
Do ozdoby:
trochę ubitej śmietanki
1-2 wafelki Prince Polo XXL

Biszkopt:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, cukier z wanilią, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

5. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7.Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło).

Masa:
8. Galaretki zalać 1L gorącej wody, mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego stygnięcia.

9. Brzoskwinie lub morele osączyć, zachowując syrop i pokroić je na kawałeczki.
Około 1/3 szklanki syropu nasączyć biszkopt w blaszce.

10. Wafelki pokroić na kawałki.

11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodać morele, wafelki i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Wierzch polać lekko tężejąca galaretką (patrz film). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

12. Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką podawać pokrojone na spore kwadraty, ozdobić je kleksami bitej śmietanki i pokrojonymi wafelkami, patrz film.

Udanych wypieków:)

Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką

19 thoughts on “Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką

    • można posypać wiórkami kokosowymi lub może polać polewą czekoladową, posypać uprażonymi orzechami, pozdrawiam

  1. Zrobiłam ale jeszcze nie próbowałam. Co do kwestii technicznej to na taką blachę jest zbyt duzo śmietany i jak damy prawie całą to nie ma miejsca dla galaretki. Należy użyć jej mniej ok.750ml wystarczy. Zmienilam też śmietanę 36 na 30% ponieważ dla mnie jest za tłusta. Co do smaku, napiszę później.

Dodaj komentarz

.