Ciasto z Morelami i Polewą Orzechową – Zapraszam na pyszne ciasto ucierane z dużą ilością moreli i polewą orzechową. Jest bardzo aromatyczne, smaczne, wilgotne od owoców, takie ciacho do popołudniowej herbaty, kawy. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony my best german recipes. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z Morelami i Polewą Orzechową
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g miękkiego masła
200g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
4 duże jajka
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75ml mleka
około 750g umytych moreli pokrojonych na ćwiartki lub połówki
Polewa:
3 żółtka
50g cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
250ml kwaśnej śmietany 12%
200g zmielonych orzechów laskowych
Ciasto:
1. Do miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Z ostatnim, czwartym jajkiem dodać kopiastą łyżkę mąki.
2. Do pozostałej mąki dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać krótko łyżką.
3. Przygotowaną mąkę przesiać na jajeczną masę, dodać mleko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm i wyrównać (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia). Na wierzchu ciasta gęsto poukładać owoce, patrz FILM.
Polewa:
4. Do miski przełożyć śmietanę, dodać cukier, żółtka, budyń i wymieszać krótko mikserem. Dodać orzechy, wymieszać.
Gotową polewę wyłożyć na morele, można delikatnie wyrównać łyżką i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika.
5. Ciasto piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Upiekłam dzisiaj to ciasto z morelami i orzechami włoskimi. Do masy z orzechami dodałam nieco ponad pół szklanki cukru, bo lubimy słodsze ciasta. Morele były mało soczyste więc obawiałam się, że ciasto będzie mało wilgotne, ale efekt pracy przeszedł moje oczekiwania. Ciasto wyszło apetyczne z wyglądu i pyszne w smaku. Zrobię jeszcze z tego przepisu ze śliwkami i migdałami. Dziękuję Pani Natalio za świetne przepisy.
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Witam, upiekłam to ciasto licząc na sukces bo dotąd przepisy z Małej Cukierenki wychodziły mi genialnie , niestety tym razem porażka. Polewa orzechowa wyszła bardzo mało słodka i niestety nie czuć było orzechów a jedynie kwaskowy posmak śmietany .Przy morelach brakowało ewidentnie czegoś słodkiego z góry .
Podpis
przykro mi, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast moreli można użyć innych owoców np.robiąc to ciasto w okresie zimowym ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Orzechy jak rozumiem muszą być posiekane?
orzechy mają być zmielone, dopiszę
pozdrawiam serdecznie
Witam. Czy zamiast orzechów laskowych można użyć włoskich?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie