Ciasto z Morelami i Polewą Orzechową

Ciasto z Morelami i Polewą Orzechową – Zapraszam na pyszne ciasto ucierane z dużą ilością moreli i polewą orzechową. Jest bardzo aromatyczne, smaczne, wilgotne od owoców, takie ciacho do popołudniowej herbaty, kawy. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony my best german recipes. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto z Morelami i Polewą Orzechową

Ciasto z Morelami i Polewą Orzechową
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g miękkiego masła
200g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
4 duże jajka
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75ml mleka
około 750g umytych moreli pokrojonych na ćwiartki lub połówki
Polewa:
3 żółtka
50g cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
250ml kwaśnej śmietany 12%
200g zmielonych orzechów laskowych

Ciasto z Morelami i Polewą Orzechową

Ciasto:
1. Do miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Z ostatnim, czwartym jajkiem dodać kopiastą łyżkę mąki.

2. Do pozostałej mąki dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać krótko łyżką.

3. Przygotowaną mąkę przesiać na jajeczną masę, dodać mleko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm i wyrównać (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia). Na wierzchu ciasta gęsto poukładać owoce, patrz FILM.

Polewa:
4. Do miski przełożyć śmietanę, dodać cukier, żółtka, budyń i wymieszać krótko mikserem. Dodać orzechy, wymieszać.
Gotową polewę wyłożyć na morele, można delikatnie wyrównać łyżką i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika.

5. Ciasto piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Ciasto z Morelami i Polewą Orzechową

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

4 komentarze do wpisu „Ciasto z Morelami i Polewą Orzechową”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.