Ciasto z Morelami i Polewą Orzechową

Ciasto z Morelami i Polewą Orzechową – Zapraszam na pyszne ciasto ucierane z dużą ilością moreli i polewą orzechową. Jest bardzo aromatyczne, smaczne, wilgotne od owoców, takie ciacho do popołudniowej herbaty, kawy. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony my best german recipes. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto z Morelami i Polewą Orzechową

Ciasto z Morelami i Polewą Orzechową
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g miękkiego masła
200g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
4 duże jajka
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75ml mleka
około 750g umytych moreli pokrojonych na ćwiartki lub połówki
Polewa:
3 żółtka
50g cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
250ml kwaśnej śmietany 12%
200g zmielonych orzechów laskowych

Ciasto z Morelami i Polewą Orzechową

Ciasto:
1. Do miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Z ostatnim, czwartym jajkiem dodać kopiastą łyżkę mąki.

2. Do pozostałej mąki dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać krótko łyżką.

3. Przygotowaną mąkę przesiać na jajeczną masę, dodać mleko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm i wyrównać (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia). Na wierzchu ciasta gęsto poukładać owoce, patrz FILM.

Polewa:
4. Do miski przełożyć śmietanę, dodać cukier, żółtka, budyń i wymieszać krótko mikserem. Dodać orzechy, wymieszać.
Gotową polewę wyłożyć na morele, można delikatnie wyrównać łyżką i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika.

5. Ciasto piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Ciasto z Morelami i Polewą Orzechową

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszny Tort Jogurtowy z Malinami i Morelami

Zapiekane morele z jogurtem i miodem

Ciasto z musem owocowym i kremem jogurtowym, bez glutenu, bez cukru

Proste Chrupiące Ciasto z Nutellą i Musem Brzoskwiniowym

Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym

Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką

10 komentarzy do “Ciasto z Morelami i Polewą Orzechową”

  1. Upiekłam dzisiaj to ciasto z morelami i orzechami włoskimi. Do masy z orzechami dodałam nieco ponad pół szklanki cukru, bo lubimy słodsze ciasta. Morele były mało soczyste więc obawiałam się, że ciasto będzie mało wilgotne, ale efekt pracy przeszedł moje oczekiwania. Ciasto wyszło apetyczne z wyglądu i pyszne w smaku. Zrobię jeszcze z tego przepisu ze śliwkami i migdałami. Dziękuję Pani Natalio za świetne przepisy.

    Odpowiedz
  2. Witam, upiekłam to ciasto licząc na sukces bo dotąd przepisy z Małej Cukierenki wychodziły mi genialnie , niestety tym razem porażka. Polewa orzechowa wyszła bardzo mało słodka i niestety nie czuć było orzechów a jedynie kwaskowy posmak śmietany .Przy morelach brakowało ewidentnie czegoś słodkiego z góry .

    Podpis

    Odpowiedz

Dodaj komentarz