Pyszny Tort Jogurtowy z Malinami i Morelami

Pyszny Tort Jogurtowy z Malinami i Morelami – Zapraszam na pyszny, lekki tort jogurtowy z owocami. Jest bardzo smaczny, na jednym kawałku nie można poprzestać. Jest wilgotny, waniliowy i delikatnie śmietanowy. Wygląda pięknie, wiosennie i apetycznie. W przygotowaniu nie jest trudny, biszkopt przekrajamy tylko raz, a dekoracja jest prosta i ładna. Przepis powstał przy współpracy z marką Basia, użyłam mąki Basia Extra wypiek do biszkoptów i tortów. Jest to mąka dedykowana właśnie do pieczenia ciast tortowych i biszkoptów. Dzięki procesowi perfekcyjnego mielenia ziaren pszenicy jest wyjątkowo aksamitna i delikatna, co zapewnia wypiekom puszystość oraz lekkość. Zachęcam również do odwiedzenia strony Basia z Sercem gdzie znajdziecie wiele ciekawych przepisów na zbliżające się święta.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Pyszny Tort Jogurtowy z Malinami i Morelami

Pyszny Tort Jogurtowy z Malinami i Morelami
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
120g mąki pszennej Basia Extra wypiek do biszkoptów i tortów
100g cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
110ml wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Masa jogurtowa:
500g naturalnego jogurtu w temperaturze pokojowej
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów)
6-7 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
23g żelatyny + 210ml wody
1 puszka moreli w syropie 850ml
120g umytych malin
220g konfitury malinowej
Wierzch:
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów)
1 łyżka cukru pudru
1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale jak tort będzie dłużej stał to radzę użyć)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
maliny do ozdoby
posiekane pistacje

Pyszny Tort Jogurtowy z Malinami i Morelami

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

2. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

4. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę. Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Blaszkę umyć i papier do pieczenia oraz jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki (ja użyłam jeszcze folii rantowej). Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

Masa jogurtowa:
6. Żelatynę zalać 200ml wody, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
Morele osączyć i 6-7 połówek odłożyć do dekoracji.
Konfiturę przełożyć do rondelka, postawić na ogniu i zagotować. Po zagotowaniu trzymać ją na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Następnie przetrzeć przez sito, odstawić do ostygnięcia.

7. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, tak na 3/4, czyli nie bardzo mocno. Dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na średnich/niskich obrotach.

8. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce, wstawić ją na około 5-10 sekund do mikrofalówki, wyjąć i wymieszać. Jeśli ciągle się nie rozpuściła z powrotem wstawić ją na 5 sekund do mikrofalówki (jeśli nie mamy mikrofalówki można żelatynę rozpuścić w małym rondelku/garnuszku na ogniu, jak we wcześniejszych moich przepisach).

9. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałej masy jogurtowej w 3 partiach, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać mikserem, patrz FILM.

10. Na biszkopt w blaszce wyłożyć cienką warstwę kremu i na wierzchu poukładać morele. Zalać je około 1/3 kremu, wyrównać i na wierzchu poukładać maliny. Wylać pozostały krem, wyrównać.
Na ciasto równomiernie rozprowadzić konfiturę malinową i końcówką łyżki lub nożem przemieszać warstwy (tylko nie sięgać głęboko, owoców nie ruszamy), patrz FILM. Ciasto nakryć drugim krążkiem biszkoptu, który nasączyć pozostałym ponczem. Tort wstawić do lodówki na całą noc.

Wierzch:
11. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem.
Do ubitej śmietanki dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.

12. Dobrze schłodzony tort ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki, nie trzeba tego robić jeśli użyjemy folii rantowej). Wierzch tortu udekorować ubitą śmietanką (łyżką rozprowadzamy śmietankę) i ułożyć pokrojone, połówki moreli oraz maliny. Na koniec tort posypać posiekanymi pistacjami.

Udanych wypieków :)

Pyszny Tort Jogurtowy z Malinami i Morelami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

21 komentarzy do wpisu „Pyszny Tort Jogurtowy z Malinami i Morelami”

  1. Czy mogę użyć jogurtu typu greckirgo?Drugie moje pytanie zamiast taśmy foliowej mogę zrobić taśmę z papieru do pieczenia?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.