Proste Chrupiące Ciasto z Nutellą i Musem Brzoskwiniowym

Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką – Przepyszne, proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia ze spodem lekko chrupiącym, zrobionym z nutelli i sucharków. Środek jest serowo – śmietankowy i delikatnie waniliowy. Górę wieńczy mus z brzoskwiń z galaretką, pychotka! Ciasto nie za słodkie, orzeźwiające i ładnie się prezentuje. Przepis dostałam od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Magdy Pawlaczyk, bardzo dziękuję!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką

Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką
Składniki:
12 sucharków
300g nutelli
400ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
500g gotowego sera na sernik
4-5 łyżek cukru pudru
kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
5 łyżeczek żelatyny (około 12-14g)
około 150ml gorącej wody
2 galaretki brzoskwiniowe + 500ml gorącej wody
2 puszki brzoskwiń lub moreli
Dodatkowo:
bezy do ozdoby

Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką

1. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Sucharki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Dodać nutellę i wymieszać.
Masę z sucharków i nutelli przełożyć do tortownicy i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 20 minut.

3. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści.

4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i pastą waniliową na sztywno. Dodać ser i mieszać mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Wlać żelatynę, wymieszać (patrz FILM).
Masę serową wyłożyć na przygotowany spód i wyrównać, znów blaszkę wstawić do lodówki.

5. Dwie galaretki zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Owoce osączyć i zmiksować w blenderze na mus. Wlać ostygniętą galaretkę i wymieszać.

7. Lekko tężejący mus z owoców wylać na wierzch ciasta i deser wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej wstawić na całą noc.

8. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Wierzch przed samym podanie ozdobić bezami (Uwaga: bezy będą się topiły na musie owocowym) .

Smacznego!

Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami

Sylwestrowy TORT Szampański

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

29 komentarzy do “Proste Chrupiące Ciasto z Nutellą i Musem Brzoskwiniowym”

  1. Proszę napisać, czy żelatynę do masy serowej dodaję gdy żelatyna będzie jeszcze ciepła czy chłodna? Jeśli dodam ciepłą, czy ciasto mi się nie zważy?

    Co mogę zamiast bezików położyć na musie? Ciasto musi wytrzymać ponad godzinę w aucie…

    Dziękuję za sugestie :)

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam go wczoraj koło 21, wszystko jak w przepisie i nawet filmiku. Dzisiaj rano zaglądam do lodówki i dotykam palcem musu a on nie stezal :( dlaczego? Co robić? Jestem załamana bo chciałam go dzisiaj zabrać do mamy na urodziny.

    Odpowiedz
  3. Zrobiłam, ale spod wyszedł mi bardzo mokry i klejacy. Przy nakładaniu na talerz się rozjezdzal. Dodam, ze przed wylaniem białej masy chlodzilam ok.30min. Potem całą noc było w lodówce. Czy Pani też tak wyszło?

    Odpowiedz
    • nie mnie się nie rozjeżdżał, ale zostawiałam go na papierze do pieczenia, po nocy w lodówce było dobrze, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  4. Zbliża sie dzien kobiet więc okazja aby zrobić takie ciacho bardzo lubię Pani bloga bardzo dużo wypieków mi sie udało i wszyscy zawsze zachwycebi pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz