Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką – Przepyszne, proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia ze spodem lekko chrupiącym, zrobionym z nutelli i sucharków. Środek jest serowo – śmietankowy i delikatnie waniliowy. Górę wieńczy mus z brzoskwiń z galaretką, pychotka! Ciasto nie za słodkie, orzeźwiające i ładnie się prezentuje. Przepis dostałam od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Magdy Pawlaczyk, bardzo dziękuję!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką
Składniki:
12 sucharków
300g nutelli
400ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
500g gotowego sera na sernik
4-5 łyżek cukru pudru
kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
5 łyżeczek żelatyny (około 12-14g)
około 150ml gorącej wody
2 galaretki brzoskwiniowe + 500ml gorącej wody
2 puszki brzoskwiń lub moreli
Dodatkowo:
bezy do ozdoby
1. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Sucharki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Dodać nutellę i wymieszać.
Masę z sucharków i nutelli przełożyć do tortownicy i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 20 minut.
3. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści.
4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i pastą waniliową na sztywno. Dodać ser i mieszać mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Wlać żelatynę, wymieszać (patrz FILM).
Masę serową wyłożyć na przygotowany spód i wyrównać, znów blaszkę wstawić do lodówki.
5. Dwie galaretki zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Owoce osączyć i zmiksować w blenderze na mus. Wlać ostygniętą galaretkę i wymieszać.
7. Lekko tężejący mus z owoców wylać na wierzch ciasta i deser wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej wstawić na całą noc.
8. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Wierzch przed samym podanie ozdobić bezami (Uwaga: bezy będą się topiły na musie owocowym) .
Smacznego!
Proszę napisać, czy żelatynę do masy serowej dodaję gdy żelatyna będzie jeszcze ciepła czy chłodna? Jeśli dodam ciepłą, czy ciasto mi się nie zważy?
Co mogę zamiast bezików położyć na musie? Ciasto musi wytrzymać ponad godzinę w aucie…
Dziękuję za sugestie :)
zawszę dodaję żelatynę trochę ciepłą, można ozdobić tylko bitą śmietaną z fixem, pozdrawiam serdecznie
Witam, czy ten mus wytrzyma jako warstwa w torcie?
myślę, że średnio, pozdrawiam
witam, 2 galaretki mam rozpuścić w 500 ml wody ?
tak, pozdrawiam
Witam. Jakiej wielkosci te puszki brzoskwin maja byc? Tu gdzie mieszkam jest co najmniej 5 roznych.
taka 850ml, pozdrawiam
Mala cukierenko czy zamiast owoców z puszki można dać świeże brzoskwinie lub nektaryny ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Zrobiłam go wczoraj koło 21, wszystko jak w przepisie i nawet filmiku. Dzisiaj rano zaglądam do lodówki i dotykam palcem musu a on nie stezal :( dlaczego? Co robić? Jestem załamana bo chciałam go dzisiaj zabrać do mamy na urodziny.
Czy mozna ser zastapic serkiem mascarpone??
tak można, pozdrawiam serdecznie
Jakiej firmy gotowy ser na sernik mogłaby Pani polecić?
ja używam ser „Mój ulubiony” w Wielunia, pozdrawiam
prosze powiedziec jaka wielkosc tortownicy
tortownica 25cm, pozdrawiam
ciasto pyszne, proporcje idealne, dziękuje za super przepis
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam, ale spod wyszedł mi bardzo mokry i klejacy. Przy nakładaniu na talerz się rozjezdzal. Dodam, ze przed wylaniem białej masy chlodzilam ok.30min. Potem całą noc było w lodówce. Czy Pani też tak wyszło?
nie mnie się nie rozjeżdżał, ale zostawiałam go na papierze do pieczenia, po nocy w lodówce było dobrze, pozdrawiam serdecznie
hmmm jakie sucharki dać na ten spód?
ja użyłam takich sucharków
http://www.e-commerce.pl/Mamut-Sucharki-bezcukrowe,7958.html
ale mogą być dowolne, pozdrawiam
Zrobiłam bardzo dobre, lekkie i orzezwiajace
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto rewelacyjne, zrobiłam go na biszkoptowym blacie, wszystkim smakowało.
miło mi, cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Zbliża sie dzien kobiet więc okazja aby zrobić takie ciacho bardzo lubię Pani bloga bardzo dużo wypieków mi sie udało i wszyscy zawsze zachwycebi pozdrawiam!
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie