Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym

Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką – Przepyszne, proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia ze spodem lekko chrupiącym, zrobionym z nutelli i sucharków. Środek jest serowo – śmietankowy i delikatnie waniliowy. Górę wieńczy mus z brzoskwiń z galaretką, pychotka! Ciasto nie za słodkie, orzeźwiające i ładnie się prezentuje. Przepis dostałam od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Magdy Pawlaczyk, bardzo dziękuję!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką

Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką
Składniki:
12 sucharków
300g nutelli
400ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
500g gotowego sera na sernik
4-5 łyżek cukru pudru
kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
5 łyżeczek żelatyny (około 12-14g)
około 150ml gorącej wody
2 galaretki brzoskwiniowe + 500ml gorącej wody
2 puszki brzoskwiń lub moreli
Dodatkowo:
bezy do ozdoby

Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką

1. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Sucharki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Dodać nutellę i wymieszać.
Masę z sucharków i nutelli przełożyć do tortownicy i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 20 minut.

3. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści.

4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i pastą waniliową na sztywno. Dodać ser i mieszać mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Wlać żelatynę, wymieszać (patrz FILM).
Masę serową wyłożyć na przygotowany spód i wyrównać, znów blaszkę wstawić do lodówki.

5. Dwie galaretki zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Owoce osączyć i zmiksować w blenderze na mus. Wlać ostygniętą galaretkę i wymieszać.

7. Lekko tężejący mus z owoców wylać na wierzch ciasta i deser wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej wstawić na całą noc.

8. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Wierzch przed samym podanie ozdobić bezami (Uwaga: bezy będą się topiły na musie owocowym) .

Smacznego!

Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką

16 thoughts on “Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym

  1. Zbliża sie dzien kobiet więc okazja aby zrobić takie ciacho bardzo lubię Pani bloga bardzo dużo wypieków mi sie udało i wszyscy zawsze zachwycebi pozdrawiam!

  2. Zrobiłam, ale spod wyszedł mi bardzo mokry i klejacy. Przy nakładaniu na talerz się rozjezdzal. Dodam, ze przed wylaniem białej masy chlodzilam ok.30min. Potem całą noc było w lodówce. Czy Pani też tak wyszło?

    • nie mnie się nie rozjeżdżał, ale zostawiałam go na papierze do pieczenia, po nocy w lodówce było dobrze, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

.