Fantastyczne Pyszne Ciasto HIT Bez Pieczenia – Nowe, pyszne ciasto bez pieczenia w Małej Cukierence. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Należy tylko uważać, aby kremu nie przypalić. Ciasto jest smaczne, kremowe, wilgotne, aromatyczne i ciekawie wygląda. Herbatniki zmiękną jak ciasto postoi przez noc w lodówce. Krem może się wydawać za rzadki, ale proszę się nie martwić, stężeje. Polecam! Trochę zmodyfikowany przepis ze strony arabeskawaniliowa.pl.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka

Fantastyczne Pyszne Ciasto HIT Bez Pieczenia
Składniki:
Krem:
- 700ml mleka
- 200g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 250g masła
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (budyń na 0,5L mleka)
- 3 duże jajka L
- 270g kwaśnej śmietany 18%
Wierzch:
- 350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka fixu do śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
Dodatkowo:
- około 800g kakaowych herbatników (ja zużyłam 3 paczki po 250g)
- kakao do posypania

Krem:
1. Do rondelka wlać mleko, dodać pokrojone masło i postawić na ogniu, od czasu do czasu można zamieszać.
2. Do miski wbić jajka, dodać cukier, cukier z wanilią, budyń, śmietanę i wymieszać mikserem do połączenia składników.
3. Do gorącego, prawie gotującego się mleka wlać rozmieszane jajka z budyniem i zagotować, cały czas mieszać, aby masy nie przypalić. Gdy masa się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować krem, cały czas mieszając, przez około 5-6 minut (krem trochę zgęstnieje, ale ciągle będzie luźny), patrz FILM.
4. Krem zdjąć z ognia, najlepiej przelać go do czystej miski i nakryć folią spożywczą na dotyk, odstawić do ostudzenia na około 2 godziny, krem ma być delikatnie ciepły, letni.
5. Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników i wylać 1/4 przygotowanego kremu, wyrównać. Ułożyć drugą warstwę herbatników i wylać 1/3 pozostałego kremu, wyrównać. Ułożyć trzecią warstwę herbatników, lekko je docisnąć i wylać połowę pozostałego kremu, patrz FILM. Ułożyć czwartą warstwę herbatników i wylać pozostały krem, wyrównać. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników, lekko je docisnąć i ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut.
Wierzch:
6. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z wanilią, fix i ubić.
Gotową śmietankę przełożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto posypać kakao i wstawić na całą noc do lodówki.
Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

Pyszne ciasto, szybko się robi. Mój mąż był zachwycony. Dziękuję 🥰
Mi się chyba zwarzyl krem, nie wiem dlaczego, robiłam zgodnie z przepisem. Ciasto się schładza, mam nadzieję że w smaku będzie dobre.
Dwa razy robiłam i dwa razy masa zwarzona… do wyrzucenia
Zrobione,zjedzone ze smakiem 😋,w pełni zasługuje na swą nazwę-„HIT” ,jak zawsze nie zawiodłam konsumujących.
Pozdrawiam serdecznie i dzięki za inspiracje.
Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Krem sie zważył. Co zrobilam nie tak. Wszystko jak w przepisie
Ciasto pychotka ja zastąpiłam kakao truskaweczkami. Palce lizać 😀
Jak nie przepadam za ciastami bez pieczenia tak to zrobiłam z czystej ciekawości tydzień temu. Dzisiaj robię kolejny raz:) Nie dość, że wygląda efektownie to jest szybkie do zrobienia i smaczne. Idealne do niedzielnej kawusi. Kolejny raz Mała cukierenka mnie nie zawiodła! Dziękuję :)
Już wypróbowane.
Bardzo proste i bardzo dobre😁
Czy mozna zastapic budyn smietankowy czekoladowym?
Mam nadzieje na odpowiedz, pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Bardzo smakowicie wygląda! :)