Dzisiaj zapraszam na pyszny, wyjątkowy przekładaniec. Z morelami, lekko brzoskwiniowy. Przełożony kremem zrobionym z Nutelli i wafelków. Na wierzchu jest gruba warstwa budyniowego kremu, pycha. Ciasto podbiło nie jedno podniebienie:) i w towarzystwie od razu poprawiły się humory. Stąd nazwa wesoły przekładaniec. Bardzo polecam…
Wesoły przekładaniec z morelami, Nutellą i kremem budyniowym
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
140g cukru
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Masa morelowa:
1 puszka moreli 850ml
2 galaretki brzoskwiniowe
Krem czekoladowy:
350g Nutelli
3 czekoladowe wafelki (użyłam Prince Polo standardowej wielkości, nie XL)
Krem budyniowy:
750ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
150g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
200g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
1 galaretka morelowa (lub inna w jasnym kolorze)
Krem budyniowy:
1. Obie mąki z żółtkami rozmieszać w 250ml mleka (ja zrobiłam to mikserem). Pozostałe mleko 500ml zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.
2. Do gotującego się mleka dodać rozmieszane mąki z żółtkami i zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z ogania i odstawić do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.
5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić je do całkowitego ostygnięcia.
Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy dwa blaty ciasta. Jeden blat ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Masa morelowa:
7. Dwie brzoskwiniowe galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Dodać do nich syrop z moreli. Owoce pokroić i również dodać je do rozpuszczonych galaretek. Gdy masa zacznie tężeć (na co trochę trzeba będzie poczekać), rozprowadzić ją na biszkopcie w blaszce i przykryć drugim blatem ciasta.
Krem czekoladowy:
8. Wafelki pokruszyć. Nutellę trochę podgrzać i dodać do niej wafelki, wymieszać. Krem rozprowadzić na biszkopcie w blaszce.
9. Do masy budyniowej dodać masło i przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie jednolity, gładki krem. Rozprowadzić go po kremie czekoladowym w blaszce, wyrównać.
10. Galaretkę morelową rozpuścić w około 2/3 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć, posmarować nią wierzch ciasta (to będzie cienka warstwa). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc). Podawać pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
Upiekłam i … jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. W pracy zrobiło furorę, super, pewno jeszcze nie raz będzie pieczone.
Ciasto pyszne, łatwe w wykonaniu, a jednak robi furorę. Zaniesione do pracy otrzymało komentarz „tak dobrego ciasta już dawno nie jadłem, kiedy znowu je zrobisz?”. No to dzisiaj robię je ponownie. Mam nadzieje, ż do poniedziałku coś zostanie :)
tak, można, pozdrawiam
Witam! Czy można użyć brzoskwiń zamiast moreli?
bardzo mi miło, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Wspaniałe ciasto :) Świetnie się prezentuje, a smak jest po prostu obłędny. Mój chłopak był zachwycony, ciągle prosił o dokładkę :) Pozdrawiam
życzę smacznego!:) pozdrawiam
Oj, znowu kusisz smakowitym ciastem. Jestem przekonana, że smakuje wyśmienicie. I chyba nie pozostaje mi nic innego jak tylko je upiec. Pozdrawiam.
ja dodałam po 3 łyżki i było akurat, nie był bardzo gęsty budyń, pozdrawiam
Czy na pewno po trzy łyżki jednej i drugiej mąki,a nie po trzy łyżeczki ? Chodzi o krem,czy nie będzie zbyt gęsty?To tylko 750 ml mleka.Ciepło pozdrawiam!
Asia: – dzięki, cieszę się:)
dominika: – owoce można dodać do zimnej galaretki, a nawet ciepłej,
mania: – użyłam puszki 850ml, o wadze 820g,
pozdrawiam serdecznie
Witam
Mam pytanie odnośnie kremu morelowego, ile ma być tego soku z puszki
czy owoce należy dodać to zimnej galaretki? czy do tężejącej.
świetnie się prezentuje:)
przepyszne połączenie orzeźwiających moreli z jedyną w swoim rodzaju nutellą:-) genialne ciasto!