Sezon rabarbarowy już w pełni, a mój rabarbar w ogródku urósł duży i wygląda okazale. Zatem pojawi się parę nowych przepisów rabarbarowych. Dzisiaj proponuję ciasto migdałowe z tym wspaniałym warzywem i pomarańczą. Wilgotne, aromatyczne, lekko kwaskowate, rozpływa się w ustach. Idealne na rozpoczęcie sezonu. Bardzo polecam… (przepis ze strony BBC goodfood ciut zmodyfikowany).
Świetnym połączeniem jest pomarańcza i rabarbar, dlatego proponuję wypróbować również „Pomarańczową kruszonkę z rabarbarem” (klik).
Ciasto z rabarbarem i pomarańczą
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
400g rabarbaru
50g cukru kryształu (białego)
230g masła w temperaturze pokojowej
200g jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
230g +1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g zmielonych migdałów
3 jajka
2-3 garście płatków migdałowych
1. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Dodać do niego 50g cukru, zamieszać i odstawić na około 45-50minut.
2. Mąkę 230g wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami.
2. Rabarbar osączyć na sitku.
Masło utrzeć z brązowym cukrem, cukrem wanilinowym i ze skórką z pomarańczy. Ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty.
3. Do maślanej masy dodać mąkę, jajka i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać sok z pomarańczy, wymieszać.
4. Do rabarbaru dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i następnie dodać go do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, wierzch posypać płatkami migdałowymi i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 65-70 minut.
Udanych wypieków:)
Chyba dodałam dwa razy komentarz, przepraszam :)
Bardzo orzeźwiające ciasto sezonowe! Wyszło mi mocno pomarańczowe, a mniej migdałowe, ale to absolutnie nie jest zarzut :) Zrobiłam je na zebranie do pracy, które skończyło się wyjadaniem okruszków z blachy po tym, jak ciasto błyskawicznie zniknęło. :) Dziękuję i pozdrawiam przedweekendowo!
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Ogromnie się cieszę, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Ciasto bardzo smaczne, słodkie a zarazem lekko kwaskowe. Piekłam 45 minut w 180 st. z opcją góra-dół. Ciasto było już rumiane i nie potrzebowało więcej czasu w moim piekarniku. Dałam też mniej brązowego cukru, 150 g . Pozdrawiam i dziękuję za przepis!
nie musi Pani, ale ja spód tylko wykładam, pozdrawiam
Czy teflonową tortownicę z odpinanym brzegiem też należy wyłożyć papierem do pieczenia?
cieszę się:) pozdrawiam serdecznie
pyszne, mokre, kwaskowate ciasto! polecam, zniknęło w zastraszającym tempie…
najlepiej zmielonymi orzechami pozdrawiam
Czym można zastąpić zmielone migdały?
Rabarbar aktualnie robi furorę :) U nas również!
Cały czas jednak szukamy tej różowej odmiany ale jakoś nikt nawet o niej nie słyszał :/