Trufle mocno czekoladowe z nutellą

Szybkie i łatwe w przygotowaniu, mocno czekoladowe, aromatyczne czekoladki. Intensywne w smaku, osobom kochającym czekoladę na pewno sprawią wiele satysfakcji. Delikatnie czuć w nich wanilię, a odrobina alkoholu podkreśla smak czekolady. Ładnie zapakowane świetnie nadają się na prezent. Można je przechowywać przez kilka dni w lodówce, polecam… (przepis ze strony my baking addiction).

trufle mocno czekoladowe z nutella

Trufle mocno czekoladowe z nutellą
Składniki:
200g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 kopiaste łyżki nutelli
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
3 łyżki rumu (można dodać innego alkoholu, np. brandy lub likieru)
Do obtoczenia:
około 1/2 szklanki poszatkowanych orzechów laskowych lub włoskich
około 1/2 szklanki wiórków kokosowych

1. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać masło, połamaną czekoladę i nutellę. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut do przestygnięcia.

2. Dodać aromat, alkohol i wymieszać. Następnie masę czekoladową odstawić na około 1,5 – 2 godziny do lodówki, aż zrobi się bardzo gęsta.

3. Z gęstej masy czekoladowej formować w rękach kuleczki i obtaczać je w poszatkowanych orzechach i wiórkach kokosowych (jeśli masa za bardzo zastygnie i nie będzie można robić z niej kuleczek, proszę potrzymać ją trochę w temperaturze pokojowej). Gotowe czekoladki wstawić na parę godzin do lodówki.

Smacznego:)

trufle mocno czekoladowe z nutella

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do wpisu „Trufle mocno czekoladowe z nutellą”

  1. To są dzieła sztuki :) Sama chetnie spróbuję je przygotować tylko czy mogę pominąć albo czymś innym zastąpić alkohol- mój chłopak za żadnym nie przepada i wszędzie go wyczuje ;)

  2. Pani Natalio, mam zamiar dzis zabrac sie za te kuleczki. Prosze mi doradzic ktory likier bedzie bardziej pasowal amaretto czy kawowy. Prosze mi powiedziec czy skladniki mozna rozpuscic w kapieli wodnej bo nie mam garnka z grubym dnem;( Z gory dziekuje za szybka odpowiedz.

  3. Witam, składniki można rozpuścić w kąpieli wodnej, ja bym użyła likieru kawowego, ale proszę wybrać który Pani bardziej smakuje, pozdrawiam ciepło

  4. Pani Natalio, te pralinki sa rewelacyjne. Zrobilam tez z solonymi orzechami wloskimi i wyszlo pyszne, opkwam spobowac.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.