Trufle mocno czekoladowe z nutellą

Szybkie i łatwe w przygotowaniu, mocno czekoladowe, aromatyczne czekoladki. Intensywne w smaku, osobom kochającym czekoladę na pewno sprawią wiele satysfakcji. Delikatnie czuć w nich wanilię, a odrobina alkoholu podkreśla smak czekolady. Ładnie zapakowane świetnie nadają się na prezent. Można je przechowywać przez kilka dni w lodówce, polecam… (przepis ze strony my baking addiction).

trufle mocno czekoladowe z nutella

Trufle mocno czekoladowe z nutellą
Składniki:
200g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 kopiaste łyżki nutelli
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
3 łyżki rumu (można dodać innego alkoholu, np. brandy lub likieru)
Do obtoczenia:
około 1/2 szklanki poszatkowanych orzechów laskowych lub włoskich
około 1/2 szklanki wiórków kokosowych

1. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać masło, połamaną czekoladę i nutellę. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut do przestygnięcia.

2. Dodać aromat, alkohol i wymieszać. Następnie masę czekoladową odstawić na około 1,5 – 2 godziny do lodówki, aż zrobi się bardzo gęsta.

3. Z gęstej masy czekoladowej formować w rękach kuleczki i obtaczać je w poszatkowanych orzechach i wiórkach kokosowych (jeśli masa za bardzo zastygnie i nie będzie można robić z niej kuleczek, proszę potrzymać ją trochę w temperaturze pokojowej). Gotowe czekoladki wstawić na parę godzin do lodówki.

Smacznego:)

trufle mocno czekoladowe z nutella

Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do “Trufle mocno czekoladowe z nutellą”

  1. Pani Natalio, te pralinki sa rewelacyjne. Zrobilam tez z solonymi orzechami wloskimi i wyszlo pyszne, opkwam spobowac.

    Odpowiedz
  2. Witam, składniki można rozpuścić w kąpieli wodnej, ja bym użyła likieru kawowego, ale proszę wybrać który Pani bardziej smakuje, pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  3. Pani Natalio, mam zamiar dzis zabrac sie za te kuleczki. Prosze mi doradzic ktory likier bedzie bardziej pasowal amaretto czy kawowy. Prosze mi powiedziec czy skladniki mozna rozpuscic w kapieli wodnej bo nie mam garnka z grubym dnem;( Z gory dziekuje za szybka odpowiedz.

    Odpowiedz
  4. To są dzieła sztuki :) Sama chetnie spróbuję je przygotować tylko czy mogę pominąć albo czymś innym zastąpić alkohol- mój chłopak za żadnym nie przepada i wszędzie go wyczuje ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz