Kolejne ciasto pomarańczowe w Małej Cukierence. Bardzo smaczne z dodatkiem soku i skórki z cytryny oraz maku. Puszyste, pachnące i znikające za szybko:), do wieczora już go nie było. Świetne na przekąskę do kawy i herbaty. Połączenie maku i cytrusów uważam za jeden z lepszych w kuchni, tak jak np.: banany z czekoladą lub jabłka z cynamonem. Bardzo polecam ciasto pomarańczowo – cytrynowe z makiem.
Ciasto pomarańczowo – cytrynowe z makiem
Składniki:
4 jajka
180g cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150g masła – roztopionego i przestudzonego
100g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
skórka starta z 2 cytryn
sok z 1 cytryny
4 łyżki maku
około 8-9 łyżek dobrej konfitury pomarańczowej
100g gorzkiej czekolady
kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa do posypania
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, makiem.
2. W drugiej misce wymieszać razem masło, śmietanę, skórkę i sok z cytryny.
3. Jajka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę (ucierać mikserem na wysokich obrotach przez około 6 minut). Następnie w 2-3 partiach dodać płynne składniki, po każdym dodaniu, wymieszać delikatnie, krótko łyżką.
4. Na końcu dodać w 2 partiach mąkę i ciasto dokładnie, ale w miarę delikatnie, wymieszać łyżką. Przełożyć je do formy keksowej o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
5. Ciasto piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 placki.
7. Pierwszy placek posmarować dość grubo konfiturą pomarańczową i przykryć go drugim plackiem.
8. Wierzch drugiego placka również posmarować obficie konfiturą i przykryć go trzecim plackiem, lekko docisnąć (jeśli za mało posmarujemy placki konfiturą, to plastry ciasta nie skleją się).
9. Gorzką czekoladę roztopić na parze i polać nią wierzch ciasta. Następnie posypać kandyzowaną skórą pomarańczową i cytrynową.
Udanych wypieków:)
Dzień dobry, dziękuję za przepis. Wykonałem wszystko zgodnie z instrukcjami. Niestety wyszedł zakalec. Co mogłem zrobić nie tak? pozdrawiam marcin
Polecam ten przepis. Łatwo się robi a marmolada z pomarańczy podkręca smak i ciasto staje się wykwintne.
Jaką Pani proponuje konfiturę? :)
różne kupuję, nie podam teraz konkretnej marki, każda była dobra, pozdrawiam serdecznie
Witam, czy zamiast maku można dac migdały lub orzechy?
myślę, że tak, pozdrawiam
nie, nie musi być, dodajemy mak w całości, bez mielenia, pozdrawiam
Przymierzam się do zrobienia tego ciasta :) Pytanie czy mak musi być mielony i sparzony? Ewentualnie czy można go zastąpić np takim gotowym z puszki?
Pozdrawiam :)
bardzo mi miło, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam i jest pyszne. Polecam. To ciasto przywodzi mi na myśl święta Bożego Narodzenia – to chyba przez dodatek cytrusów. Mniam, mniam
Ogromnie się cieszę:) bardzo mi miło Kasiu, postaram się dodać za jakiś czas przepis na konfiturę z pomarańczy, domowa najlepsza, pozdrawiam ciepło
Najlepsze ciasto jakie jadlam. Nie mozna przestac go jesc,wczoraj wieczorem ukroilismy sobie po kawalku do herbaty,…Cisza….wymiana spojrzen…..mmmm! Boskie!
Nareszcie wiem jak zuzyc moja konfiture z pomaranczy!
Naucz innych robic ja w domu, bo konfitura ta ze sklepu…jest dobra Ale Nie wspaniala! Pozdrawiam z mglistej wenecji
Ciekawy pomysł na ciasto
zgadzam się w 100% jeśli chodzi o idealne połączenia smakowe! super wgląda
Piękne ciasto.
Podoba mi się to przełożenie konfiturą. Pomarańczowa jest jedną z moich ulubionych.
Pozdrowienia :)
Pysznosci! Swietne ciasto, akurat po swietach zostalo mi mnostwo pomaranczy i mak! Trzeba wyprobowac.