Pyszne ciasto czekoladowe z kremowym nadzieniem zrobionym z budyniu śmietankowego i masła. Ciasto jest nasączone łatwym ponczem bez alkoholu, więc jest wilgotne i aromatyczne. Wierzch posypany jest orzechami wykąpanymi w karmelu:). Całość przepyszna i chrupiąca, nie można się oderwać. Pamiętajmy tylko, aby budyń i masło były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 252).
Czekoladowe ciasto z budyniem i orzechami w karmelu
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% połamanej na kawałki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Dr. Oetker
1,5 szklanki mleka
100g masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru pudru
Do nasączenia:
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
Wierzch:
100g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
Ciasto:
1. Czekoladę roztopić na parze i odstawić na 10 minut do przestygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać czekoladę i wymieszać mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.
4. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach na jednolite ciasto.
5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg (180°C na funkcji góra-dół) przez około 40-45 minut (ciasto szybko się piecze). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie na pół (otrzymamy dwa placki).
Krem:
7. Budyń ugotować z 1,5 szklanki mleka (dobrze jest ugotować budyń dzień wcześniej) . Jak się zagotuje, potrzymać go na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 1 minutę. Przykryć go folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.
8. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu mieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (powstanie gęsta, niezbyt gładka masa).
Wierzch:
9. Masło roztopić na patelni. Dodać cukier i mieszając, lekko go skarmelizować. Dodać orzechy, wymieszać. Po około 30 sekundach masę przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie karmelową masę pokruszyć (można też poszatkować).
10. Składniki do nasączenia wymieszać.
11. Pierwszy placek nasączyć połową płynu, wyłożyć na niego połowę kremu i przykryć go drugim plackiem.
12. Drugi placek również nasączyć (można go nasączyć stroną, którą będziemy kładli na krem) i wyłożyć na niego resztę kremu. Wierzch posypać karmelowymi orzechami.
Udanych wypieków:)
Niestety przepis slaby:ciasto po 45 min nie dopiekło się,potem twarde jak kamień,krem bardzo średni,karmel to maslo i skrzypiący w zębach cukier.Ogolnie ciasta nie polecam.Jedno z najgorszych ciasto jakie robiłam i jadłam.
Ciasto wyszło mężowi smakuje to najważniejsze jednak ja osobiście raczej nie wrócę do przepisu nie uwiodło mnie na tyle :( Jednak sernik z krówką polecam pycha
Witam , jakie będą proporcje na duża prostokątną blachę ? Pozdrawiam
Moja córka jest uczulona na kupne czekolady czy jest możliwość zastąpienia jej czymś np kakao?
czekoladę więc pominąć i dodać koło 2-3 łyżki kakao zamiast mąki, ale boje się że będzie suche, więc proszę jeszcze nasączyć ciasto, pozdrawiam
Robiłam jest rewelacyjne te orzechy w Karmelu bajka. Polecam ❤️
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
można zrobić w okrągłej blaszce, pozdrawiam
A mozna to zrobic w okraglej blaszce? Z taka iloscia składników?
Gdyż nie mam takiej małej blaszki a z podwajaniem składników mam przykre doświadczenia :P
karmel nie wychodzi z tego przepisu. 3 próby i wtopa. zrobiłam inny: 1/4 szklanki wody, 150 g cukru, 1/3 szklanki śmietany kremówki 36%- wyszedł za pierwszym razem. Ciasto pycha ale karmelu tego nie polecę.
wydaje mi się, że jak Pani podwoi to wystarczy tylko przy kremie z dwóch budyniów radzę dać 250g masła, i do biszkoptu dać 7 dużych jajek na te dwie szklanki mąki,
pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie co do ilosci skladnikow. Chcialabym zrobic w wiekszej blaszczce 33×23 bo ta z przepisu to za mala jaka ilosc skladnikow mam uzyc podwoic czy potroic?
dziękuję Marysia pozdrawiam serdecznie
Do @Tak: moim zdaniem nie ma Pan racji – dla mnie przepis jest jasny, nie trzeba w nim niczego uzupełniać. Budyń w proszku ma być bez cukru bo dodajemy cukier ucierając masło, nie trzeba dodawać cukru przy gotowaniu budyniu, ale zawsze można spróbować już gotowego kremu czy jest dość słodki, jeśli nie można dodać cukru pudru i zmiksować. Co do czekolady w cieście to jest wyraźnie napisane że należy rozpuścić ja samą, na parze bez mleka czy masła bo ich nawet nie ma w składnikach do ciasta. Wychodzi mała blacha bo jest niewiele składników, są podane wymiary blachy i wiadomo że nie jest ona duża, ja zwiększyłam porcję i z tym nie było problemu.
Przepis źle sprecyzowany. Napisano, że budyń bez cukru ale nie napisano czy robiąc go słodzić, nie posłodziłem. Czekoladę też nie wiadomo jak rozpuścić, czy samą suchą na parze czy z dodatkiem masła lub mleka. Do polewy wiadomo, że z masłem lub mlekiem a do ciasta? Dodatkowo wychodzi mała blacha ciasta.