Czekoladowe ciasto z budyniem i orzechami w karmelu

Pyszne ciasto czekoladowe z kremowym nadzieniem zrobionym z budyniu śmietankowego i masła. Ciasto jest nasączone łatwym ponczem bez alkoholu, więc jest wilgotne i aromatyczne. Wierzch posypany jest orzechami wykąpanymi w karmelu:). Całość przepyszna i chrupiąca, nie można się oderwać. Pamiętajmy tylko, aby budyń i masło były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 252).

ciasto z budyniem

Czekoladowe ciasto z budyniem i orzechami w karmelu
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% połamanej na kawałki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Dr. Oetker
1,5 szklanki mleka
100g masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru pudru
Do nasączenia:
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
Wierzch:
100g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru

Ciasto:
1. Czekoladę roztopić na parze i odstawić na 10 minut do przestygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać czekoladę i wymieszać mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.

4. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach na jednolite ciasto.

5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół) przez około 40-45 minut (ciasto szybko się piecze). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie na pół (otrzymamy dwa placki).

Krem:
7. Budyń ugotować z 1,5 szklanki mleka (dobrze jest ugotować budyń dzień wcześniej) . Jak się zagotuje, potrzymać go na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 1 minutę. Przykryć go folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.

8. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu mieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (powstanie gęsta, niezbyt gładka masa).

Wierzch:
9. Masło roztopić na patelni. Dodać cukier i mieszając, lekko go skarmelizować. Dodać orzechy, wymieszać. Po około 30 sekundach masę przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie karmelową masę pokruszyć (można też poszatkować).

10. Składniki do nasączenia wymieszać.

11. Pierwszy placek nasączyć połową płynu, wyłożyć na niego połowę kremu i przykryć go drugim plackiem.

12. Drugi placek również nasączyć (można go nasączyć stroną, którą będziemy kładli na krem) i wyłożyć na niego resztę kremu. Wierzch posypać karmelowymi orzechami.

Udanych wypieków:)

ciasto z budyniem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

30 komentarzy do wpisu „Czekoladowe ciasto z budyniem i orzechami w karmelu”

  1. Właśnie zrobiłam to ciasto ale karmelizacja orzechów chyba nie wyszła tak, jak powinna ;/ Cukier z masłem podgrzewałam długo, jednak masa wyszła bardzo gęsta, a cukier nie chciał się rozpuścić. Dorzuciłam do tego orzechy, rozsmarowałam na papierze i czekałam. Masa nie stężała, cały czas orzechy były bardzo sypkie. Posypałam nimi ciasto, włożyłam do lodówki i zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieję, że mimo tej wpadki ciasto będzie zjadliwe :)Jaki mogłam popełnić błąd przy karmelizacji?Proporcje dałam takie jak w przepisie. Pozdrawiam!

    • Cukier z masłem trzeba rozstapiać na większym ogniu. Ja tak robię i zawsze wychodzi. Tylko trzeba pilnować by się nie spalił. Pozdrawiam

  2. Iwonaa: – przykro mi, że orzechy się nie udały, to dziwne że nie zastygły, mam nadzieję, że będzie smakowało,

    leattlekitchen – ciszę się, życzę smacznego,

    pozdrawiam serdecznie

  3. Ciasto rewelacyjne! Zrobiłam je z 1,5 porcji w blaszce 26×33 cm. Ciasto wyszło za niskie żeby je przekroić na 2 blaty ale to nie problem. Krem rzeczywiście po zrobieniu miał małe grudki. Biszkopt nasączyłam 1 porcją ponczu, rozsmarowałam krem i odstawiłam na noc, żeby dobrze przesiąkło. Następnego dnia rano wyłożyłam orzechy w karmelu a degustacja była wieczorem. Okazało się, że ciasto super nasiąkło, krem stał się aksamitny a orzechy wspaniałe dopełniają całości. Nie wyszło tak piękne jak na zdjęciu ale było pyszne, dlatego polecam je wszystkim. Pani Natalio, tworzy pani świetną stronę dzięki której wciąż rozwijam moje cukiernicze umiejętności i mogę zrobić coś pysznego dla mojej rodziny. Dziękuję i pozdrawiam.

  4. Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz! Życzę kolejnych wspaniałych wypieków i pozdrawiam serdecznie

  5. Przepis źle sprecyzowany. Napisano, że budyń bez cukru ale nie napisano czy robiąc go słodzić, nie posłodziłem. Czekoladę też nie wiadomo jak rozpuścić, czy samą suchą na parze czy z dodatkiem masła lub mleka. Do polewy wiadomo, że z masłem lub mlekiem a do ciasta? Dodatkowo wychodzi mała blacha ciasta.

  6. Do @Tak: moim zdaniem nie ma Pan racji – dla mnie przepis jest jasny, nie trzeba w nim niczego uzupełniać. Budyń w proszku ma być bez cukru bo dodajemy cukier ucierając masło, nie trzeba dodawać cukru przy gotowaniu budyniu, ale zawsze można spróbować już gotowego kremu czy jest dość słodki, jeśli nie można dodać cukru pudru i zmiksować. Co do czekolady w cieście to jest wyraźnie napisane że należy rozpuścić ja samą, na parze bez mleka czy masła bo ich nawet nie ma w składnikach do ciasta. Wychodzi mała blacha bo jest niewiele składników, są podane wymiary blachy i wiadomo że nie jest ona duża, ja zwiększyłam porcję i z tym nie było problemu.

  7. Mam pytanie co do ilosci skladnikow. Chcialabym zrobic w wiekszej blaszczce 33×23 bo ta z przepisu to za mala jaka ilosc skladnikow mam uzyc podwoic czy potroic?

  8. wydaje mi się, że jak Pani podwoi to wystarczy tylko przy kremie z dwóch budyniów radzę dać 250g masła, i do biszkoptu dać 7 dużych jajek na te dwie szklanki mąki,
    pozdrawiam serdecznie

  9. karmel nie wychodzi z tego przepisu. 3 próby i wtopa. zrobiłam inny: 1/4 szklanki wody, 150 g cukru, 1/3 szklanki śmietany kremówki 36%- wyszedł za pierwszym razem. Ciasto pycha ale karmelu tego nie polecę.

  10. A mozna to zrobic w okraglej blaszce? Z taka iloscia składników?
    Gdyż nie mam takiej małej blaszki a z podwajaniem składników mam przykre doświadczenia :P

    • czekoladę więc pominąć i dodać koło 2-3 łyżki kakao zamiast mąki, ale boje się że będzie suche, więc proszę jeszcze nasączyć ciasto, pozdrawiam

  11. Ciasto wyszło mężowi smakuje to najważniejsze jednak ja osobiście raczej nie wrócę do przepisu nie uwiodło mnie na tyle :( Jednak sernik z krówką polecam pycha

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.