Tradycyjna Szarlotka na Półkruchym Cieście – Zimą uwielbiam jeść szarlotki :). Tak cudownie pachną cynamonem, kruchym, maślanym ciastem i jabłkami. Idealne ciasto na chandrę, z pyszną herbatą lub kawą. Tym razem moja szarlotka jest na tradycyjnym półkruchym cieście, bez żadnych dodatków. Ciasto udało się idealnie, jest miękkie, kruche i wspaniale smakuje z masą jabłkową. Mam nadzieję, że szarlotka będzie Wam smakowała tak jak mnie, bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tradycyjna Szarlotka na Półkruchym Cieście
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
160g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
250g schłodzonego masła
1 jajko
1 żółtko
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
2kg jabłek
100g rodzynek (możemy część rodzynek zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi)
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cynamonu
szczypta zmielonych goździków
Dodatkowo:
białko
cukier puder do posypania (można go wymieszać z odrobiną cukru wanilinowego dla zapachu)
Ciasto:
1. Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy.
2. Odłożyć mikser i z okruchów zagnieść rękoma ciasto.
Ciasto podzielić na dwie część jedną trochę większą od drugiej. Oba kawałki zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Nadzienie:
3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki.
Pokrojone jabłka przełożyć do garnka i skropić sokiem z cytryny, postawić na gazie i zagotować. Jabłka prażyć przez około 10-12 minut, aż zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać przyprawy i rodzynki, wymieszać.
4. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na wielkość blaszki. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra – dół przez około 10-15 minut, aż ciasto delikatnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posmarować cienko białkiem i wstawić z powrotem do piekarnika na około 4-5 minut.
6. Na podpieczony spód wyłożyć masą jabłkową i wyrównać. Drugi kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki. Ciastem nakryć jabłka, wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Czy do jabłek nie trzeba dodać cukru ?
ja nie dodaję, dla mnie są wystarczająco słodkie, pozdrawiam serdecznie
Czy można zamiast zwykłej mąki pszennej dać pełnoziarnistą?
myślę, że tak, najlepiej dać pół na pół, pozdrawiam
Zrobiłem i te. Chociaż cały czas degustuję znakomite makowo serowo jabłkowe z czekoladową polewą na kruchym spodzie – jest znakomite. Tylko u mnie warstwa jabłkowa jest gruba a u Pani cieńsza?
The pictures look enticing. Translated into English. Co jest mąki 'tortowej’? Podzrowienia. Peter
It’s cake flour.
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
Czy musi byc TORTOWA?
nie musi, napisałam jakiej użyłam pozdrawiam
U mnie na stałe zapisane :D Pychotka:) PS: A ciasto z góry też się nakłuwa?
nie nakłuwałam, pozdrawiam
Czy te proporcje będą dobre na formę do tarty o średnicy 27cm?
myślę, że się nie zmieści, pozdrawiam
Witam jakie masło użyć do ciasta?
takie o zawartości tłuszczu 83-82% pozdrawiam
Zrobiłam już tę szarlotkę dwukrotnie – jest wyśmienita :-) Nie jestem jakąś wybitną kuchareczką, ale dzięki Pani filmom ciasta wychodzą mi jak na razie pyszne :-) Na Wielkanoc zrobiłam też krówkę budyniową i sernik z ciasteczkami oreo – mąż był zachwycony :-)
A ja mam pytanie, czy nadzienie można przygotować dzień wcześniej, przetrzymać w lodówce i potem tylko wyłożyć na ciasto? Jeśli tak, to czy owe nadzienie ma być ciepłe, kiedy wykładamy je na spód? :-)
I czy ewentualnie przygotowane ciasto może czekać w lodówce na pieczenie następnego dnia, czy nie nadaje się do takiego „leżakowania”? :-)
Pozdrawiam
można zrobić wcześniej, nie musi być ciepłe, ciasto też można przygotować wcześniej, pozdrawiam
Uwielbiam szarlotkę w każdym rodzaju.
Właśnie się robi w piekarniku! Nie mogłam się oprzeć – taka klasyczna szarlotka jak u babci :)
Czy górna warstwę można zetrzeć na tarce?
tak można, pozdrawiam
Witam w jakim celu smaruje się dolny blat białkiem? Pierwszy raz się z tym spotykam. Dziękuję i pozdrawiam
spód wtedy nie nasiąka, mój nie nasiąkł, można też żółtkiem, pozdrawiam
Oj tak, ciasto na chandrę to zdecydowanie coś, czego mi dzisiaj potrzeba… Wygląda bosko! :)