Ciasto Pomarańczowe z Miodem, Bez Glutenu

Ciasto Pomarańczowe z Miodem, Bez Glutenu – Witam serdecznie w kolejną, pyszną „Zdrową Środę” :). Na dzisiaj przygotowałam fantastycznie pomarańczowe ciasto z migdałami i miodem, bez dodatku cukru i tłuszczu. Ciasto smakuje wyśmienicie, jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Dużo nie rośnie podczas pieczenia. W przygotowaniu jest proste, bardzo polecam….

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Pomarańczowe z Miodem, Bez Glutenu

Ciasto Pomarańczowe z Miodem, Bez Glutenu
Składniki:
2 pomarańcze
1/2 szklanki mąki migdałowej
1/2 szklanki mąki kokosowej
150g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
5 jajek
4 – 5 sporych łyżek naturalnego miodu (takie trochę z kopczykiem)

Ciasto Pomarańczowe z Miodem, Bez Glutenu

1. Dobrze umyte pomarańcze przekładamy do garnka i zalewamy wodą, stawiamy na gazie, nakrywamy i gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy pomarańcze przez 2 godziny.

2. Pomarańcze wyciągamy z wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

3. Do miski wsypujemy obie mąki, zmielone migdały i proszek do pieczenia, mieszamy.

4. Pomarańcze kroimy na kawałki, jeśli są pestki to je usuwamy. Pomarańcze przekładamy do blendera i miksujemy (patrz FILM).

5. Do miski przekładamy zmiksowane pomarańcze, dodajemy miód i jajka, mieszamy mikserem do połączenia składników. Wsypujemy suche składniki i znów mieszamy mikserem.

6. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 190°C na funkcji góra – dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Ciasto Pomarańczowe z Miodem, Bez Glutenu

Print Friendly, PDF & Email

52 komentarze do “Ciasto Pomarańczowe z Miodem, Bez Glutenu”

  1. Dzień dobry, jestem zaintrygowana i jutro test. Pytanie: czy mielone migdały można czymś zastąpić – więcej mąki lmigdałowej lub dać inne, neutralne orzechy? Dziękuję, serdeczności.

    Odpowiedz
  2. Kupiłam właśnie mąkę z kasztanów, myślisz, że można nią zastąpić tę kokosową, bo tej akurat nie mam? Pojawił się komentarz z uwagą, że ciasto miało gorączkę, czy to prawda, jeśli tak, to może wystarczyłoby pozbawić pomarańcze białej części skórki? Pozdrówka.

    Odpowiedz
  3. Przepraszam, ale jakiej pojemności ma pani szklanki? Mi wyszła masa bardzo gęsta i na moje oko sucha. Dam znać jak po upiecczeniu ale nie wiem czy się uda 😟

    Odpowiedz
  4. Witam.Ja czesto pieke podobne ciasto tylko zamiast miodu w przepisie mam kakao,i bez proszku do pieczenia,tylko z maka migdalowa(sama miele migdaly ze skorka- tansza wersja :))
    Nastepnym razem wyprobuje z miodem, ciekawa alternatywa, jak zabraknie kakao….
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  5. Witam.
    Dla mnie był za mocno pomarańczowy. Ta skóra z pomarańczy moim zdaniem popsuła nieco smak. Choć szorowalam skórę dokładnie, takie jakieś gorzkawe bylo. Ogólnie bardzo dobre ciasto tylko następnym razem spróbuję bez skórki pomarańczowej… 😉 Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  6. czym zastąpić mąkę kokosową. Nie mogę ani kokosów ani ryżu Bardo poproszę o podpowiedź bo chcę zroić to ciasto na święta :-)))

    Odpowiedz
  7. Wygląda obłędnie, a przez monitor czuje zapach tych pomarańczy :D tylko skąd wziąć te mąki? Zawsze korzystam tylko z pszennej i pełnoziarnistej, a tu po pół szklanki takich innowacyjnych trzeba :(

    Odpowiedz

Dodaj komentarz