Ciasto Pomarańczowe z Miodem, Bez Glutenu – Witam serdecznie w kolejną, pyszną „Zdrową Środę” :). Na dzisiaj przygotowałam fantastycznie pomarańczowe ciasto z migdałami i miodem, bez dodatku cukru i tłuszczu. Ciasto smakuje wyśmienicie, jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Dużo nie rośnie podczas pieczenia. W przygotowaniu jest proste, bardzo polecam….
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Pomarańczowe z Miodem, Bez Glutenu
Składniki:
2 pomarańcze
1/2 szklanki mąki migdałowej
1/2 szklanki mąki kokosowej
150g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
5 jajek
4 – 5 sporych łyżek naturalnego miodu (takie trochę z kopczykiem)
1. Dobrze umyte pomarańcze przekładamy do garnka i zalewamy wodą, stawiamy na gazie, nakrywamy i gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy pomarańcze przez 2 godziny.
2. Pomarańcze wyciągamy z wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3. Do miski wsypujemy obie mąki, zmielone migdały i proszek do pieczenia, mieszamy.
4. Pomarańcze kroimy na kawałki, jeśli są pestki to je usuwamy. Pomarańcze przekładamy do blendera i miksujemy (patrz FILM).
5. Do miski przekładamy zmiksowane pomarańcze, dodajemy miód i jajka, mieszamy mikserem do połączenia składników. Wsypujemy suche składniki i znów mieszamy mikserem.
6. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 190°C na funkcji góra – dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Czy zamiast mąki migdałowej mogę użyć mąki ryżowej?
myślę, że tak, pozdrawiam
Teraz pytanie hit :
Czy z zwykłą mąką też wyjdzie???
boje się, że ze zwykłą mąką może wyjść zakalec, ciasto jest bardzo wilgotne, pozdrawiam serdecznie
Proszę powiedzieć, foremkę o jakiej średnicy użyła Pani?
21-22cm, pozdrawiam serdecznie
Jaka średnica tortownicy?
tortownica 21-22cm, pozdrawiam serdecznie
Musiało zniewalać zapachem! Szalenie podoba mi się połączenie miodu i pomarańczy :)
uwielbiam Pani przepisy ale ostanio juz nie moge znalesc nic ciekawego nie kazdy z nas unika glutenu nie jestesmy chorzy ani zapatrzeni w celebrytow i ich chore pomysly
tylko raz w tygodniu dodaję taki przepis, a tak jest ponad 1000 przepisów w Małej Cukierence z mąką pszenną, cukrem i masłem, radzę do mnie częściej zaglądać nie tylko raz w tygodniu, pozdrawiam serdecznie
jak to nie możesz znaleźć nic ciekawego? chcesz powiedzieć, że wypróbowałaś już wszystkie przepisy stąd? no to chapeau bas …bo jest ich tu zatrzęsienie…
A mi sie wlasnie to bardzo podoba i chciałabym jak najwiecej takich przepisów. Moze nie kazdy ma uczulenie na gluten to fakt, ale to lepsze przepisy dla dbających o linie czy zdrowe żywienie niz te z biała maka, cukrem i masłem.
Jestem przypadkową czytelniczką. Odpowiem tak po co w takim razie tu wchodzisz są inne strony. I dla jasności nie jestem weganką, zaglądam wszędzie dla inspiracji. To Ty jesteś tutaj gościem.
Pomarańcze wkładamy do garnka w całości?? Że skórką?
tak w całości ze skórką, pozdrawiam
i blendujemy też ze skórką?
tak ze skórką, pozdrawiam
A gdyby uprościć pracę można dać dżem pomarańczowy?
nie jestem pewna, pozdrawiam
Robie ciasta z twojego blogu, dziekuje ze SA tak rozne te bezglutynowe SA fantastycznie
Nie każdy jest zapatrzony w celebrytów ale jest wiele osób które są chore i muszą unikac pewnych składników.Jestem jedną z nich i np dla mnie to wielka pomoc znajdujac taki przepis.Dla mnie przepis baaaardzo ciekawy i na pewno wypróbuje.
P.S. Nie mogę spożywać miodu.Czy mogę zastąpić np ksylitolem ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Zaczynam… mam nadzieję że moim łasuchom przypadnie do gustu. Pozdrawiam serdecznie
Czy można upiec w formie babeczek?
myślę, że tak, pozdrawiam
czy można użyć mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej?
zamiast miodu syrop klonowy a zamiast migdałów np. rodzynki?
pozdrawiam!
ja bym je zmieszała obie, migdały radzę dać, pozdrawiam
Witam czy zamiast mąki kokosowej można dodać zmielone wiórki kokosowe?
nie jestem pewna, pozdrawiam
Wygląda obłędnie, a przez monitor czuje zapach tych pomarańczy :D tylko skąd wziąć te mąki? Zawsze korzystam tylko z pszennej i pełnoziarnistej, a tu po pół szklanki takich innowacyjnych trzeba :(
Nie mogę dostać nigdzie mąki migdałowej. Co dodać zamiast niej?
można dać zmielone migdały, pozdrawiam
Ciasto wyszło przepyszne!
Czy migdały mielimy ze skórką ?Pozdrawiam ciepło i dziękuję za wszystkie przepisy.
tak ze skórką, pozdrawiam
Czy migdały mielimy w łupinach ,pozdrawiam ciepło.
mieliłam w skórkach, nieobrane, pozdrawiam
Czy ciasto można upiec w formie babki z kominem na Wielkanoc ?Pozdrawiam serdecznie.
myślę, że można, pozdrawiam
czym zastąpić mąkę kokosową. Nie mogę ani kokosów ani ryżu Bardo poproszę o podpowiedź bo chcę zroić to ciasto na święta :-)))
proszę dać więcej mąki migdałowej, pozdrawiam
Witam.
Dla mnie był za mocno pomarańczowy. Ta skóra z pomarańczy moim zdaniem popsuła nieco smak. Choć szorowalam skórę dokładnie, takie jakieś gorzkawe bylo. Ogólnie bardzo dobre ciasto tylko następnym razem spróbuję bez skórki pomarańczowej… 😉 Pozdrawiam.
Witam.Ja czesto pieke podobne ciasto tylko zamiast miodu w przepisie mam kakao,i bez proszku do pieczenia,tylko z maka migdalowa(sama miele migdaly ze skorka- tansza wersja :))
Nastepnym razem wyprobuje z miodem, ciekawa alternatywa, jak zabraknie kakao….
Pozdrawiam :)
Przepraszam, ale jakiej pojemności ma pani szklanki? Mi wyszła masa bardzo gęsta i na moje oko sucha. Dam znać jak po upiecczeniu ale nie wiem czy się uda 😟
moja szklanka 250ml, pozdrawiam