Ciasto Pomarańczowe z Miodem, Bez Glutenu – Witam serdecznie w kolejną, pyszną „Zdrową Środę” :). Na dzisiaj przygotowałam fantastycznie pomarańczowe ciasto z migdałami i miodem, bez dodatku cukru i tłuszczu. Ciasto smakuje wyśmienicie, jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Dużo nie rośnie podczas pieczenia. W przygotowaniu jest proste, bardzo polecam….
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Pomarańczowe z Miodem, Bez Glutenu
Składniki:
2 pomarańcze
1/2 szklanki mąki migdałowej
1/2 szklanki mąki kokosowej
150g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
5 jajek
4 – 5 sporych łyżek naturalnego miodu (takie trochę z kopczykiem)
1. Dobrze umyte pomarańcze przekładamy do garnka i zalewamy wodą, stawiamy na gazie, nakrywamy i gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy pomarańcze przez 2 godziny.
2. Pomarańcze wyciągamy z wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3. Do miski wsypujemy obie mąki, zmielone migdały i proszek do pieczenia, mieszamy.
4. Pomarańcze kroimy na kawałki, jeśli są pestki to je usuwamy. Pomarańcze przekładamy do blendera i miksujemy (patrz FILM).
5. Do miski przekładamy zmiksowane pomarańcze, dodajemy miód i jajka, mieszamy mikserem do połączenia składników. Wsypujemy suche składniki i znów mieszamy mikserem.
6. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 190°C na funkcji góra – dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Dzień dobry, jestem zaintrygowana i jutro test. Pytanie: czy mielone migdały można czymś zastąpić – więcej mąki lmigdałowej lub dać inne, neutralne orzechy? Dziękuję, serdeczności.
Kupiłam właśnie mąkę z kasztanów, myślisz, że można nią zastąpić tę kokosową, bo tej akurat nie mam? Pojawił się komentarz z uwagą, że ciasto miało gorączkę, czy to prawda, jeśli tak, to może wystarczyłoby pozbawić pomarańcze białej części skórki? Pozdrówka.
nie wiem jak będzie z taką mąką, nie używałam jej, pozdrawiam
Czy można dodać mniej jajek?
Przepraszam, ale jakiej pojemności ma pani szklanki? Mi wyszła masa bardzo gęsta i na moje oko sucha. Dam znać jak po upiecczeniu ale nie wiem czy się uda 😟
moja szklanka 250ml, pozdrawiam
Witam.Ja czesto pieke podobne ciasto tylko zamiast miodu w przepisie mam kakao,i bez proszku do pieczenia,tylko z maka migdalowa(sama miele migdaly ze skorka- tansza wersja :))
Nastepnym razem wyprobuje z miodem, ciekawa alternatywa, jak zabraknie kakao….
Pozdrawiam :)
Witam.
Dla mnie był za mocno pomarańczowy. Ta skóra z pomarańczy moim zdaniem popsuła nieco smak. Choć szorowalam skórę dokładnie, takie jakieś gorzkawe bylo. Ogólnie bardzo dobre ciasto tylko następnym razem spróbuję bez skórki pomarańczowej… 😉 Pozdrawiam.
czym zastąpić mąkę kokosową. Nie mogę ani kokosów ani ryżu Bardo poproszę o podpowiedź bo chcę zroić to ciasto na święta :-)))
proszę dać więcej mąki migdałowej, pozdrawiam
Czy ciasto można upiec w formie babki z kominem na Wielkanoc ?Pozdrawiam serdecznie.
myślę, że można, pozdrawiam
Czy migdały mielimy w łupinach ,pozdrawiam ciepło.
mieliłam w skórkach, nieobrane, pozdrawiam
Czy migdały mielimy ze skórką ?Pozdrawiam ciepło i dziękuję za wszystkie przepisy.
tak ze skórką, pozdrawiam
Ciasto wyszło przepyszne!
Nie mogę dostać nigdzie mąki migdałowej. Co dodać zamiast niej?
można dać zmielone migdały, pozdrawiam
Wygląda obłędnie, a przez monitor czuje zapach tych pomarańczy :D tylko skąd wziąć te mąki? Zawsze korzystam tylko z pszennej i pełnoziarnistej, a tu po pół szklanki takich innowacyjnych trzeba :(