Ciasto Pomarańczowe z Miodem, Bez Glutenu

Ciasto Pomarańczowe z Miodem, Bez Glutenu – Witam serdecznie w kolejną, pyszną „Zdrową Środę” :). Na dzisiaj przygotowałam fantastycznie pomarańczowe ciasto z migdałami i miodem, bez dodatku cukru i tłuszczu. Ciasto smakuje wyśmienicie, jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Dużo nie rośnie podczas pieczenia. W przygotowaniu jest proste, bardzo polecam….

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Pomarańczowe z Miodem, Bez Glutenu

Ciasto Pomarańczowe z Miodem, Bez Glutenu
Składniki:
2 pomarańcze
1/2 szklanki mąki migdałowej
1/2 szklanki mąki kokosowej
150g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
5 jajek
4 – 5 sporych łyżek naturalnego miodu (takie trochę z kopczykiem)

Ciasto Pomarańczowe z Miodem, Bez Glutenu

1. Dobrze umyte pomarańcze przekładamy do garnka i zalewamy wodą, stawiamy na gazie, nakrywamy i gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy pomarańcze przez 2 godziny.

2. Pomarańcze wyciągamy z wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

3. Do miski wsypujemy obie mąki, zmielone migdały i proszek do pieczenia, mieszamy.

4. Pomarańcze kroimy na kawałki, jeśli są pestki to je usuwamy. Pomarańcze przekładamy do blendera i miksujemy (patrz FILM).

5. Do miski przekładamy zmiksowane pomarańcze, dodajemy miód i jajka, mieszamy mikserem do połączenia składników. Wsypujemy suche składniki i znów mieszamy mikserem.

6. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 190°C na funkcji góra – dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Ciasto Pomarańczowe z Miodem, Bez Glutenu

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

33 komentarze do wpisu „Ciasto Pomarańczowe z Miodem, Bez Glutenu

  1. uwielbiam Pani przepisy ale ostanio juz nie moge znalesc nic ciekawego nie kazdy z nas unika glutenu nie jestesmy chorzy ani zapatrzeni w celebrytow i ich chore pomysly

    • tylko raz w tygodniu dodaję taki przepis, a tak jest ponad 1000 przepisów w Małej Cukierence z mąką pszenną, cukrem i masłem, radzę do mnie częściej zaglądać nie tylko raz w tygodniu, pozdrawiam serdecznie

    • jak to nie możesz znaleźć nic ciekawego? chcesz powiedzieć, że wypróbowałaś już wszystkie przepisy stąd? no to chapeau bas …bo jest ich tu zatrzęsienie…

    • A mi sie wlasnie to bardzo podoba i chciałabym jak najwiecej takich przepisów. Moze nie kazdy ma uczulenie na gluten to fakt, ale to lepsze przepisy dla dbających o linie czy zdrowe żywienie niz te z biała maka, cukrem i masłem.

  2. Nie każdy jest zapatrzony w celebrytów ale jest wiele osób które są chore i muszą unikac pewnych składników.Jestem jedną z nich i np dla mnie to wielka pomoc znajdujac taki przepis.Dla mnie przepis baaaardzo ciekawy i na pewno wypróbuje.

  3. czy można użyć mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej?
    zamiast miodu syrop klonowy a zamiast migdałów np. rodzynki?

    pozdrawiam!

  4. Wygląda obłędnie, a przez monitor czuje zapach tych pomarańczy :D tylko skąd wziąć te mąki? Zawsze korzystam tylko z pszennej i pełnoziarnistej, a tu po pół szklanki takich innowacyjnych trzeba :(

Dodaj komentarz

.