Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą – Zapraszam na pyszną, orzeźwiającą, kwaskowatą tartę z bezą. Uwielbiam takie tarty :). Smakuje wspaniale i pięknie wygląda. W przygotowaniu nie jest trudna. Upieczona beza nie jest chrupiąca i sucha, tylko piankowa, miękka, cytrynowa, a po wyjęciu z piekarnika trochę opadnie. Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie, więc jak kręciłam wstęp do filmu to nie został nawet kawałeczek, aby je pokazać. Bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
150g schłodzonego masła
70g cukru pudru
3 żółtka
Nadzienie:
4 jajka
1 żółtko
300ml śmietanki kremówki 30%
120g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
skórka starta z 1 cytryny
150ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
30g mąki ziemniaczanej
Beza:
4 białka
160g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Ciasto:
1. Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto.
2. Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na okrąg trochę większy od blaszki (patrz FILM), użyłam formy do tarty o średnicy 28cm z wyjmowanym dnem. Ciastem wyłożyć blaszkę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę.
3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.
Nadzienie:
4. Wszystkie składniki na nadzienie przełożyć do miski i wymieszać mikserem do połączenia składników. Jajeczną masę wylać na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Beza:
5. Białka krótko ubić, aż się spienią i wsypać cukier. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny i ubijać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca, ubijać przez około 8-10 minut, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.
6. Bezę wyłożyć na podopieczne ciasto. Ja użyłam do tego rękawa cukierniczego (foliowego woreczka) i metalowej końcówki Wilton M1 (patrz FILM), przy brzegu tarty robiłam duże rozetki. Można też bezę wyłożyć przy pomocy łyżki.
Tartę wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 140°C na funkcji termoobieg przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
czy zamiast mąki ziemniaczanej można użyć kisiel cytrynowy?
myślę, że tak, pozdrawiam
Obłędny smak. Właśnie zrobiłam. Ciasto kruche wyważone w swej słodkości. Krem przemysznie kwaskowy. I słodziutka beza. Znakomity przepis!
Uwielbiam smak kwaśnego. To jest coś wspaniałego. Pychaaaaa
Co należy zrobić aby po upieczeniu beza nie opadała aż tak bardzo ?
Robię tę tartę kolejny raz. Zawsze wychodzi. Jest mocno cytrynowa w smaku. Wszyscy chwalą. Nie mam blaszki do tarty ale robiłam w tortownicy jak i w naczyniu żaroodpornym. Właśnie znów ją piekę i mam nadzieję, że wyjdzie.
Witam Serdecznie,
zrobiłam tartę jest bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Prezentuje się niezwykle efektownie. Jest jednak maly problem z bezą. Ona nie ma prawa się udać jesli robimy ją zgodnie z przepisem powyżej. Beza wychodzi lejąca i nie ma możliwości zrobienia z niej rozetek. Zawiedziona bezą zagłębiłam się w literaturę żeby sprawdzić w czym tkwi błąd. Otóż cukier należy dodawać stopniowo. Pierwszym zasadniczym błędem w bezach jest dodawanie na raz całości cukru. Moim zdaniem należy to w treści przepisu poprawić.
Nie zgodzę się. Ja od lat prowadzę pracownię cukierniczą i do białek dodaję cały cukier i nie ma problemu – beza jest piękna, lśniąca i sztywna. Moim zdaniem mogla Pani przebić na początku białka – przed dodaniem cukru i stąd rzeczywiście białka się zlały 🙂
Mimo zaleceń ciasta nie dałem rady przenieść na blaszkę. :/ I to dwa razy!
Dwa razy robiłem ciasto i dwa razy było za kruche :/ raz dodałem nawet więcej masła niż powinno być. Rozpadało się podczas wałkowania. Może rodzaj mąki ma znaczenie? Np. 550 albo 450? Ja użyłem 450 tortowej.
Mnie też się rozpada, dlatego już kolejny raz robię z tego przepisu i daje prosto na formę i tam „”rozwałkowuje””
Moja tarta jest rzadka w srodku.
Co zrobilam nie tak? Moze forma? Mialam tylko tortownicę 23 cm.
Witam,
Bardzo proszę o odpowiedź co robię nie tak, że nie mogę rozwałkować ciasta, wszystko mi się rozpada : ( ciasto jest takie jakieś kruche, już przy zagniataniu miałam wrażenie, że coś jest nie tak. Proporcje dałam takie jak w przepisie a tu nic nie wychodzi. Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
Proszę dodać około 20g masła więcej, pozdrawiam
Jeśli ma Pani formę do tarty to nie rozwałkowywać wcześniej ciasta tylko wylepić nim formę. Jeśli da Pani do ciasta zamiast tylu żółtek, jedno żółtko i jedno całe jajko to po upieczeniu tarta będzie bardziej stabilna
Myśli Pani, że można upiec to ciasto w formie kilku małych tartaletek?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
A mnie nie smakował ten krem.Nie wiem jaka przyczyna.Być może przez tę mąkę ziemniaczaną.
Dodaj zamiast maki kisiel cytrynowy. lekko podbija smak polecam
Nigdy nie piekłam tarty ale ta mnie tak zachęciła że znalazłam identyczną formę na „garneczki.pl” czekam na kuriera, myślę że tarta bedzie pyszna, pozdrawiam
Fajna tarta. Cytrynowy krem obłędny! Coś mi nie pasuje w cieście – ale nie umiem sprecyzować. Generalnie polecam.
Pychotka tego mi było trzeba!Trzymałam 10 minut dłużej w piekarniku i myślę że jeszcze mogła się troszkę dopiec w środku ale i tak wszyscy się zajadają. Dzięki za przepis ❤