Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą

Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą – Zapraszam na pyszną, orzeźwiającą, kwaskowatą tartę z bezą. Uwielbiam takie tarty :). Smakuje wspaniale i pięknie wygląda. W przygotowaniu nie jest trudna. Upieczona beza nie jest chrupiąca i sucha, tylko piankowa, miękka, cytrynowa, a po wyjęciu z piekarnika trochę opadnie. Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie, więc jak kręciłam wstęp do filmu to nie został nawet kawałeczek, aby je pokazać. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą

Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
150g schłodzonego masła
70g cukru pudru
3 żółtka
Nadzienie:
4 jajka
1 żółtko
300ml śmietanki kremówki 30%
120g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
skórka starta z 1 cytryny
150ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
30g mąki ziemniaczanej
Beza:
4 białka
160g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą

Ciasto:
1. Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto.

2. Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na okrąg trochę większy od blaszki (patrz FILM), użyłam formy do tarty o średnicy 28cm z wyjmowanym dnem. Ciastem wyłożyć blaszkę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę.

3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.

Nadzienie:
4. Wszystkie składniki na nadzienie przełożyć do miski i wymieszać mikserem do połączenia składników. Jajeczną masę wylać na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Beza:
5. Białka krótko ubić, aż się spienią i wsypać cukier. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny i ubijać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca, ubijać przez około 8-10 minut, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.

6. Bezę wyłożyć na podopieczne ciasto. Ja użyłam do tego rękawa cukierniczego (foliowego woreczka) i metalowej końcówki Wilton M1 (patrz FILM), przy brzegu tarty robiłam duże rozetki. Można też bezę wyłożyć przy pomocy łyżki.
Tartę wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 140oC na funkcji termoobieg przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

11 komentarzy do wpisu „Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą”

  1. Pychotka tego mi było trzeba!Trzymałam 10 minut dłużej w piekarniku i myślę że jeszcze mogła się troszkę dopiec w środku ale i tak wszyscy się zajadają. Dzięki za przepis ❤

  2. Nigdy nie piekłam tarty ale ta mnie tak zachęciła że znalazłam identyczną formę na „garneczki.pl” czekam na kuriera, myślę że tarta bedzie pyszna, pozdrawiam

  3. Witam,
    Bardzo proszę o odpowiedź co robię nie tak, że nie mogę rozwałkować ciasta, wszystko mi się rozpada : ( ciasto jest takie jakieś kruche, już przy zagniataniu miałam wrażenie, że coś jest nie tak. Proporcje dałam takie jak w przepisie a tu nic nie wychodzi. Będę wdzięczna za pomoc.
    Pozdrawiam

  4. Dwa razy robiłem ciasto i dwa razy było za kruche :/ raz dodałem nawet więcej masła niż powinno być. Rozpadało się podczas wałkowania. Może rodzaj mąki ma znaczenie? Np. 550 albo 450? Ja użyłem 450 tortowej.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.