Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą

Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą – Zapraszam na pyszną, orzeźwiającą, kwaskowatą tartę z bezą. Uwielbiam takie tarty :). Smakuje wspaniale i pięknie wygląda. W przygotowaniu nie jest trudna. Upieczona beza nie jest chrupiąca i sucha, tylko piankowa, miękka, cytrynowa, a po wyjęciu z piekarnika trochę opadnie. Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie, więc jak kręciłam wstęp do filmu to nie został nawet kawałeczek, aby je pokazać. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą

Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
150g schłodzonego masła
70g cukru pudru
3 żółtka
Nadzienie:
4 jajka
1 żółtko
300ml śmietanki kremówki 30%
120g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
skórka starta z 1 cytryny
150ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
30g mąki ziemniaczanej
Beza:
4 białka
160g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą

Ciasto:
1. Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto.

2. Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na okrąg trochę większy od blaszki (patrz FILM), użyłam formy do tarty o średnicy 28cm z wyjmowanym dnem. Ciastem wyłożyć blaszkę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę.

3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.

Nadzienie:
4. Wszystkie składniki na nadzienie przełożyć do miski i wymieszać mikserem do połączenia składników. Jajeczną masę wylać na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Beza:
5. Białka krótko ubić, aż się spienią i wsypać cukier. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny i ubijać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca, ubijać przez około 8-10 minut, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.

6. Bezę wyłożyć na podopieczne ciasto. Ja użyłam do tego rękawa cukierniczego (foliowego woreczka) i metalowej końcówki Wilton M1 (patrz FILM), przy brzegu tarty robiłam duże rozetki. Można też bezę wyłożyć przy pomocy łyżki.
Tartę wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 140oC na funkcji termoobieg przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do wpisu „Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą

  1. Pychotka tego mi było trzeba!Trzymałam 10 minut dłużej w piekarniku i myślę że jeszcze mogła się troszkę dopiec w środku ale i tak wszyscy się zajadają. Dzięki za przepis ❤

  2. Nigdy nie piekłam tarty ale ta mnie tak zachęciła że znalazłam identyczną formę na „garneczki.pl” czekam na kuriera, myślę że tarta bedzie pyszna, pozdrawiam

  3. Witam,
    Bardzo proszę o odpowiedź co robię nie tak, że nie mogę rozwałkować ciasta, wszystko mi się rozpada : ( ciasto jest takie jakieś kruche, już przy zagniataniu miałam wrażenie, że coś jest nie tak. Proporcje dałam takie jak w przepisie a tu nic nie wychodzi. Będę wdzięczna za pomoc.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

.