Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką

Zapraszam na pyszny tort truskawkowy z białą czekoladą. Lekki, kremowy, soczysty dzięki owocom, rozpływa się w ustach. Jest odrobinę cytrynowy i ładnie pachnie wanilią. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, fantastycznie będzie smakował z malinami. Tort wspaniale nadaje się na przyjęcie weselne na świeżym powietrzu. Pięknie przystrojony świeżymi owocami i delikatnym, roślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci nie jedną osobę. Stanowi świetną alternatywę dla dosyć ciężkich, bardzo słodkich torów z masy lukrowej. Na przyjęcie weselne 30 osobowe radzę przygotować dwupiętrowy tort odpowiednio o średnicach 25-26cm i 20-21cm (zdjęcie na samym końcu). Więcej ślubnych inspiracji odkryjecie na stronie „Westwing Home & Living – powiedz-tak”. Znajdziecie tam porady eksperckie dotyczące fotografów, wyselekcjonowanych salonów urody i fryzur ślubnych, prezentów oraz ciekawych miejsc na zorganizowanie przyjęcia weselnego.

tort slubny

Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
180g mąki pszennej (użyłam tortowej)
180g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego
skórka starta z 1 cytryny
Nadzienie:
300g białej czekolady
500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek)
4 łyżeczki żelatyny
250g serka mascarpone
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 opakowanie cukru wanilinowego
skórka starta z pół cytryny
Do nasączenia:
200ml soku pomarańczowego
150g zmiksowanych na mus truskawek
Wierzch i boki:
600g śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki żelatyny
2 fixy do śmietany
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2-3 łyżki cukru pudru
2-3 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego
Dodatkowo:
owoce do ozdoby

tort slubn

Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać.

5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.

7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz. Składniki do nasączenia wymieszać razem i 1/3 gotowego płynu nasączyć ciasto w tortownicy.

Nadzienie:
8. Białą czekoladę drobno połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Następnie odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.

9. Truskawki pokroić na kawałeczki. Żelatynę zalać około 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.

10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym.

11. Do białej czekolady dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki i krótko, energicznie wymieszać (ale składniki nie powinny się dokładnie połączyć) i tak rozmieszaną czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać.

12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu, cały czas mieszając mikserem.

13. Na końcu do kremu dodać pokrojone truskawki, skórę z cytryny i krótko wymieszać łyżką (proszę długo nie mieszać, bo masa się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta.

14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi dzień).

Wierzch i boki:
15. Żelatynę zalać około 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.

16. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixami. Dodać aromat, wymieszać. Następnie powoli wlewać żelatynę, cały czas mieszając mikserem.

17. Tort wyjąć ostrożnie z tortownicy i przełożyć go na paterę. Około 1/3 śmietany odłożyć do ozdoby, a resztą posmarować wierzch i boki.

18. Odłożoną śmietanę przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (do zrobienia listków użyła końcówki Wilton 3, do rozetek Wilton 22) i ozdobić nią boki tortu, robiąc listki, łodyżki. Na wierzchu poukładać owoce.

Udanych wypieków:)

tort slubny

tort

Print Friendly, PDF & Email

65 komentarzy do wpisu „Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką”

  1. To nie jest tort. To jest dzieło sztuki!!!
    Piękny, obłędny, z cudowną dekoracją, a środek to już po prostu kulinarna rozkosz.
    Coś wspaniałego !
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  2. Wygląda wspaniałe! Zaraz go robię :) Ale najpierw parę pytań:
    1. Chciałabym zastąpić borówki jagodami lesnymi- czy wówczas dodać ich tyle samo?
    2. Czy może być 200 g serka mascarpone zamiast 250?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie;)

    Odpowiedz
  3. Witam, jak Pani robi wzorki na boku tortu? To pionowa ściana, czy śmietanka się przykleja , czy musi Pani jakoś przechylac torcik, choć raczej trudno mi to sobie wyobrazić) dziękuję

    Odpowiedz
  4. Śmietanka się przykleja, nie przechylam tortu, ale jak będzie Pani ozdabiała tort proszę go sobie umieścić, wyżej, że jak Pani usiądzie to będzie na wysokości ramion/twarzy, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Witam, widzę że do masy idzie dużo białej czekolady. stąd moje pytanie: czy tort wychodzi bardzo słodki, czy nie jest mdły? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Witam, bardzo podoba mi się ten tort i chciałabym go zrobić. Czy mogłaby mi Pani napisać, jak zrobić taką podstawkę pod tort, albo gdzie kupić? Chciałabym zrobić tort dla mamy, a tak pięknie wygląda na tym spodzie.

    Odpowiedz
  7. Witam serdecznie!
    Tort mistrzostwo świata. Postaram się przygotować takie cudo na urodziny mojego faceta. Z uwagi na porę roku i deficyt świeżych truskawek na rynku jestem zmuszona użyć malin. Myśli Pani, że będą pasowały? Użyć je również do nasączania biszkoptów czy jednak skorzystać z mrożonych kupnych truskawek? Zastanawiam się również czy robić piętrowy czy zwykły duży tort. Szczerze mówiąc ten malutki ma w sobie magię i wygląda przeuroczo.
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  8. Maliny będą pasowały, do nasączenia użyłabym zmiksowanych truskawek, bo po malinach będą pestki, chyba że przetrze je Pani przez sitko, życzę smacznego, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  9. Jakich owoców można użyć do dekoracji tego tortu w okresie jesienno-zimowym? Gdyż obawiam się, że mrożone truskawki i jagody nie beda się tak pięknie prezentować ze względu na to, iż stracą nieco swojej jędrności po rozmrozeniu :) czy mogę do masy dać tylko truskawki i jagody a górę ozdobić jakimiś innymi? Tylko jakimi w takim wypadku? :)

    Odpowiedz
  10. tak można do masy dodać tylko truskawki i jagody, na górze można położyć winogrona, może żurawinę, pokrojony w kostkę melon, pestki granatu, figi, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  11. Tort wyszedł pyszny! Dałam do środka same jagody, a nasaczylam musem z truskawek. Nie był bardzo słodki, smaki doskonale wyważone, można śmiało powiedzieć – ideał :) zastanawiam się tylko, czy bez żelatyny krem się utrzyma, bo wychodzi dość gesty a z żelatyna później zastyga w mgnieniu oka.
    Smakowo każdy z gości był zachwycony, a najmłodsi zazyczyli sobie dokładkę :)

    Odpowiedz
  12. na jaką tortownice sa te składniki? chcialabym zrobić synkowi na roczek ten tort a nie wiem czy czasem skladników nie wziac razy dwa

    Odpowiedz
  13. Tort naprawde cudny, poniewaz nie radze sobie zelatyna, dodalam wiecej mascarpone a wierzch i boki to rowniez mascarpone i smietana zrobilam, tort wyszedl idealnie , moge podac zdjecie ewentualnie. Krem pyszny i swietnie sie trzyma i bez zelatyny. Dziekuje za przepis. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  14. Zwracam się z nietypową prośbą, bo ze wszystkim sobie radzę, w kuchni do produkcji tortów mam chyba wszystko, co w warunkach domowych się sprawdzi – proszę pokazać jak przenosi Pani gotowy tort z roboczej patery na te piękne, do podania gościom. Na filmach pokazuje Pani wszystkie etapy, i nagle – gotowy tort na paterze. Jest ciężki ,czasem 2 kg i więcej, jak bez uszczerbku go przetransportować? Pozdrawiam serdecznie i czekam na dalsze rewelacyjne!!!! przepisy.

    Odpowiedz
  15. torty dekoruję już na paterach lub na cienkich podkładach takich tekturowych pod torty – na takim robiłam tort czekoladowy, a nieudekorowany tort to się łatwo przenosi na szerokim nożu i ręce,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  16. Tort wygląda przepięknie! Mam pytanie odnośnie wyrównywania kremu na bokach. Czym to Pani robiła? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  17. Witam serdecznie.
    Mam pytanie odnośnie tego torciki, jaką będzie gramatura składników prze formie 20 cm.dziekuje i pozdrawiam .Izabela

    Odpowiedz
  18. Witam,
    czy masa jest stabilna ? Czy nada się do tortu obłożonego lukrem plastycznym?
    Ile dni wytrzyma taki tort ? chciałabym przełożyć masą we wtorek wieczorem + obłożyć beza szwajcarska, W środę położyć lukier, a w czwartek w południe podać. Czy wytrzyma ??

    dziękuje za pomoc!!

    Odpowiedz
  19. Witam mam pytanie czy ten tort można zrobić na komunię i czy na tą masę śmietanowo można wyłożyć opłatek i na ile osób jest ten tort piętrowy z guru dziękuję

    Odpowiedz
  20. Moja teściowa będzie obchodzić za dwa tygodnie urodziny. Chętnie bym jej taki tort zrobiła. Niestety u nas nie kupię fixów, czy można je czyms zastąpić? Dodam jeszcze, że u nas jest bardzo ciepło, czy torcik mi się nie rozpuści? :-) Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  21. Robię ten tort. Jestem w trakcie. Biszkopt pyszny, masa też. Ale czemu taka strasznie sztywna. Obawiałam się tych 4 łyżeczek żelatyny ale postanowiłam trzymać się przepisu ale po nocy w lodówce masa jest okropnie twarda. Czy taki miał być efekt? Dodam, że piekę dużo tortów (też z Pani wspaniałych przepisów) i nigdy tego problemu nie było. Czy to nie pomyłka w tej ilości żelatyny? Czy jest szansa, że masa zmięknie przed podaniem?

    Odpowiedz
  22. Witam,czy zamiast żelatyny domnadzienia mogę dać fish i do kremu na wierzch też zastąpić żelatynę większą ilością fixu? Dziękuję.

    Odpowiedz
  23. Dzień dobry, czym mogłabym zabarwić masę z zewnątrz? Chciałabym żeby wierzch był w kolorze różowym, a nie chciałabym używać do tego barwników spożywczych. Może jakaś galaretka malinowa/truskawkowa się nada ? Proszę o pomoc. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  24. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Nie wiem czy coś zrobiłam nie tak. Ale krem zwarzyl się po dodaniu żelatyny , A bita śmietana na wierzch wyszła rzadka. Moze za drugim razem wyjdzie lepiej.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz