Rewelacyjny, tort pomarańczowy z lekkim kremem jogurtowo – śmietanowym. Pachnie i świetnie smakuje pomarańczą. Jest soczysty, nie za słodki. Boki obłożone są biszkoptami, które nasiąkną od śmietanki i przyjemnie będą smakowały z ciastem. Tort nasączony jest ponczem zrobionym z likieru pomarańczowego i soku z cytryny. Przygotowuję go w tortownicy o średnicy 23cm i jest wysoki, więc spokojnie możemy użyć większej tortownicy. Uważam, że świetnie nadaje się na zimowe, karnawałowe dni. Bardzo polecam…
Tort pomarańczowy z kremem śmietanowo – jogurtowym
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
170g mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr.Oetkera)
1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego
Do nasączenia:
1/2 szklanki likieru pomarańczowego cointreau (można dodać trochę mniej)
1/3-1/4 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
Środek:
około 160-190g konfitury pomarańczowej
sok z jednej pomarańczy
40ml likieru pomarańczowego cointreau
6 łyżeczek żelatyny
5-7 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
350g jogurtu naturalnego
450g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka soku z cytryny
mała puszka mandarynek 312g (jeśli nie lubimy lub nie mamy, możemy pominąć, można też dodać trochę pokrojonego miąższu pomarańczy bez skórki)
Wierzch i boki:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru
200-250g podłużnych biszkoptów
12-14 sztuk miechunki (Physalis L.)
jadalne gwiazdki brokatowe
kokardka/tasiemka
Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać aromaty, wymieszać.
3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.
4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno.
Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Piec przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy więc 3 krążki ciasta.
7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy (zamknąć obręcz).
Do nasączenia:
8. Wymieszać razem likier, wodę i sok z cytryny, 1/3 otrzymanego ponczu nasączyć krążek w tortownicy. Następnie posmarować go 3-4 łyżkami konfitury pomarańczowej.
Środek:
9. Mandarynki osączyć i pokroić.
10. Żelatynę wsypać do rondelka i zalać zimną wodą (około 1/5 szklanki wody), odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.
11. Napęczniałą żelatynę podgrzać, ciągle mieszając. Gdy zacznie się rozpuszczać, dodać sok z pomarańczy i mieszać, aż żelatyna rozpuści się całkowicie, zdjąć z ognia. Dodać 40ml likieru i wymieszać. Dodać jogurt, cukier puder, sok z cytryny i dokładnie wymieszać (można mikserem na niskich obrotach). Jogurtową masę odstawić, aż zacznie delikatnie tężeć (powinno to nastąpić już po około 5-10 minutach, jeśli dodamy zimny jogurt z lodówki).
12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do jogurtu razem z pokojonymi mandarynkami, wymieszać dokładnie łyżką.
13. Połowę kremu rozprowadzić na cieście w tortownicy i przykryć go drugim krążkiem ciasta.
14. Drugi krążek ciasta nasączyć połową pozostałego ponczu, posmarować konfiturą i wyłożyć na niego resztę kremu (z podanego przepisu zrobimy sporą ilość kremu, przy tortownicy o średnicy 23cm druga warstwa kremu będzie wystawała ponad obręcz, patrz zdęcie powyżej). Na krem położyć trzeci krążek ciasta, nasączyć go ponczem i tort wstawić do lodówki na całą noc.
Wierzch i boki:
15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Odłożyć trochę ubitej śmietany na rozetki, a resztą posmarować wierzch i boki tortu.
16. Następnie boki obłożyć podłużnymi biszkoptami, jak na zdjęciu. Na wierzchu tortu zrobić rozetki odłożoną śmietaną (użyłam foliowego woreczka i końcówki Wilton 6B), poukładać miechunkę i posypać brokatowymi gwiazdkami. Na końcu tort obwiązać kokardką. Tort pomarańczowy przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków:)
Czy zamiast jogurtu naturalnego mogę dać dodać serka mascarpone?
Cieszę się, że tort się udał, na pewno można go zrobić w wersji wegetariańskiej, niestety ja jeszcze nigdy nie używałam żelujących środków zastępujących żelatynę, pozdrawiam
witam! wczoraj zrobilam ten pyszny tort. wyszedl super! zrobilam w wersji bezalkoholowej :) mam pytanie czy jest mozliwosc zrobienia go bez zelatyny w wersji wegetarianskiej? dziekuje z gory za odpowiedz i pozdrawiam
mam nadzieję, że będzie smakował:) pozdrawiam serdecznie:)
Zadanie wykonane, zgodnie z instrukcjami :)
Tort wstawiony do lodówki i czeka do jutra na wykończenie i przybranie!
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi xD
Dziękuję bardzo za odpowiedź ;)
Zrobię zgodnie ze wskazówkami,
życzę miłego dnia =D
Ten likier tak średnio bo zgubi pomarańczowy smak tortu, on będzie dobry to tortu orzechowego,
myślę, że można go zastąpić sokiem pomarańczowym, ale proszę go najpierw pogotować to znaczy: sok z około 4 pomarańczy wlewamy do rondelka dodajemy 2 łyżki cukru doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 3-4 minuty, żeby woda trochę odparowała i tak przygotowanym ponczem można nasączyć biszkopt, jeśli będzie suchy to można jeszcze nasączyć go odrobiną wody z 1 łyżką soku z cytryny, do kremu myślę, że zamiast likieru można dodać jeszcze sok z 1 pomarańczy + 40ml czystej wódki,
pozdrawiam ciepło
Mam taki likier, ale nie wiem czy się nada…
http://www.msc-alkohole.pl/node/284
Jak powiedziałam, tak też uczynię ;)
Dziś zabieram się za torcik, mam mandarynki i konfiturę, ale nie mam likieru, czym mogłabym go zastąpić, czy może bez niego się nie uda i poszukać go do wieczora?
Jakieś propozycje?
pozdrawiam
powinien być w każdym większym supermarkecie na alkoholach,
http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Liqueur_cointreau.jpg
pozdrawiam
A gdzie kupię likier pomarańczowy, który Pani podaje? Sklep typu Real – będzie na alkoholach?
uwielbiam wszystko co z jogurtem, dodatkowo ten tort wygląda zjawiskowo!!!
bardzo się cieszę i dziękuję, jeszcze tylko podpowiem, że takie równe biszkopty kupiłam w sklepie Aldi a miechunkę w Carrefour,
również życzę szczęśliwego Nowego Roku!!
pozdrawiam serdecznie
Ależ pieknie wygląda! Cos wspaniałego.
Wygląda cudownie!!!
Gratuluję Pani wyobraźni i zdolności, już wiem co zrobię za tydzień, bo teraz już za późno, i ozdobie dokładnie tak pierwowzór.
Pozdrawiam serdecznie i życzę szczęśliwego nowego roku ;)